Πώς να φτιάξετε φόρμες φούρνου από… λαδόκολλα!!!
Με πολύ απλά βήματα, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι λαδόκολλας, μπορείτε να φτιάξετε μία απόλυτα στεγανή φόρμα για τον φούρνο.Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο να πλύνει κανείς μία φόρμα μετά από την παρασκευή ενός φαγητού (γλυκού ή αλμυρού). Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ούτε καμία εξοικονόμηση κόστους, ό,τι γλυτώσετε σε σαπούνι θα το δώσετε για τη λαδόκολλα. Ούτε και κανένα τεράστιο ταψί μπορεί να φτιάξεις κανείς, υπάρχει ο περιορισμός του πλάτους της λαδόκολλας…Τότε; Γιατί να τις φτιάξει κανείς; Δεν θα σας δώσω απάντηση (εάν υπάρχει), ίσως κάποιες δουν κάποιο λόγο να τις φτιάξουν. Εάν όχι…
Υλικά
-
1 κομμάτι λαδόκολλα!!!
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Το μόνο υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για αυτές τις φόρμες είναι ένα τετράγωνο φύλλο λαδόκολλας. Τίποτα άλλο. Ούτε και εργαλεία. Ούτε καν ψαλίδι. Αυτό της φωτογραφίας χρησιμεύει σαν...press papier !
-
2
Ανοίγουμε λοιπόν το ρολό της λαδόκολλας όσο τόσο όσο χρειάζεται για να έχουμε ένα τετράγωνο κομμάτι Α.Β2.Γ.Β1. Η κάθε του πλευρά θα είναι όσο και το πλάτος του ρολού της λαδόκολλάς σας. Στο δικό μου, ας το θυμόμαστε, είναι 38 εκατοστά, τα ρολά όμως που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν διάφορα πλάτη. ΑΔΙΑΦΟΡΟ !!!
-
3
Για να το υπολογίσουμε σωστά αυτό το τετράγωνο, φέρνουμε τη μία γωνία του φύλλου (το σημείο Β2) να έρθει και να συναντήσει την απέναντι πλευρά (σημείο Β1), Πως ? Με το χέρι φυσικά.
-
4
Διπλώνουμε τώρα τη λαδόκολλα κατά μήκος της γραμμής ΑΒ1, την “τσακίζουμε” καλά, όσο μπορούμε, πιάνοντάς την ανάμεσα σε δείκτη και αντίχειρα και σέρνοντας τα νύχια μας επανειλημμένα κατά μήκος της, έτσι η πλευρά να γίνει πολύ αιχμηρή και να σχίζεται εύκολα, μόνο με τα χέρια. Κόβουμε (σχίζουμε) τη λαδόκολλα κατά μήκος της γραμμής ΑΒ1. (εάν δεν μπορείτε να τη σχίσετε με αυτόν τον απλό τρόπο, ε, τότε χρησιμοποιήστε μαχαίρι ή ψαλίδι.
-
5
Παίρνουμε έτσι ένα τετράγωνο κομμάτι λαδόκολλας (όλες οι πλευρές του ίσες, όλες οι γωνίες ορθές), διπλωμένο σε ένα τρίγωνο. Και εδώ, οι δύο κάθετες πλευρές του τριγώνου είναι ίσες. Τσακίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ήδη διπλωμένη διαγώνιο ΑΓ (πάντα ”γδέρνοντάς” την επανειλημμένα με τα νύχια μας).
-
6
Αυτή τη φορά ΔΕΝ το κάνουμε για να τη σκίσουμε κατόπιν, αλλά για να είναι έντονα εμφανές το σημείο διπλώματος. Δείτε στη φωτογραφία, με ανοιγμένη την κόλλα, πόσο καθαρά φαίνεται το σημείο διπλώματος κατά μήκος της διαγωνίου ΑΓ. Αυτή η διαγώνιος του τετραγώνου, έχει μήκος που εξαρτάται από το πλάτος του ρολού (είναι πάντα 1,414 φορές το πλάτος του). Στο δικό μου ρολό, 53,74 εκατοστά. Και πάλι, ΑΔΙΑΦΟΡΟ.
-
7
Διπλώνουμε και “τσακίζουμε” το τετράγωνο κομμάτι και κατά την άλλη διαγώνιό του, Β2Β1.
-
8
Ανοίγουμε το τετράγωνο φύλλο και διαπιστώνουμε πάλι πόσο έντονα διακριτά είναι τα σημεία τσακίσματος κατά μήκος των διαγωνίων του.
-
9
Φέρνουμε τώρα τις γωνίες Β1 και Β2 προς τα μέσα, να συναντηθούν ΑΚΡΙΒΩΣ στο κέντρο του τετραγώνου, στο σημείο που τέμνονται οι δύο διαγώνιοί του. Διπλώνουμε και τσακίζουμε τη λαδόκολλα κατά μήκος των α1α1’ και α2α2’, οι οποίες πρέπει να είναι παράλληλες στη διαγώνιο ΑΓ του τετράγωνου κομματιού. Εάν τα σημεία Β1 και Β2 πέσουν ΑΚΡΙΒΩΣ στο κέντρο, αυτό είναι εξασφαλισμένο, δεν υπάρχει περίπτωση λάθους.
-
10
Ανοίγουμε τις γωνίες Β1 και Β2 και φέρνουμε τώρα τις γωνίες Α και Γ προς τα μέσα, να συναντηθούν, με τη σειρά τους και αυτές, ΑΚΡΙΒΩΣ στο κέντρο του τετραγώνου, και πάλι στο σημείο που τέμνονται οι δύο διαγώνιοί του. Διπλώνουμε και τσακίζουμε τη λαδόκολλα κατά μήκος των β1β2 και β1’β2’, οι οποίες πρέπει να είναι παράλληλες στη διαγώνιο Β1Β2 του τετράγωνου κομματιού. Εάν τα σημεία Α και Γ πέσουν ΑΚΡΙΒΩΣ στο κέντρο, και πάλι αυτό είναι εξασφαλισμένο και δεν υπάρχει περίπτωση λάθους.
-
11
Στη φωτογραφία ξαναβλέπουμε το κομμάτι της λαδόκολλας με ανοικτές τις κορυφές Α και Γ και διπλωμένες στο κέντρο, τις Β1 και Β2.
-
12
Κρατώντας τη κορυφή Β1 καθηλωμένη στη θέση της (ΑΚΡΙΒΩΣ στο κέντρο του τετραγώνου), ανασηκώνουμε την πλευρά α1α1’ και διπλώνουμε το αριστερό μέρος της λαδόκολλας στη μέση, Έτσι, η α1α1’ θα έρθει να συμπέσει με τη διαγώνιο ΑΓ και θα δημιουργηθεί μία νέα πλευρά, η ε1ε1’. Τσακίζω καλά τη λαδόκολλα κατά μήκος της.
-
13
Κάνουμε το ίδιο και από την απέναντι πλευρά. Κρατώντας τη κορυφή Β2 καθηλωμένη στη θέση της (στο κέντρο του τετραγώνου), ανασηκώνουμε την πλευρά α2α2’ και διπλώνουμε το αριστερό μέρος της λαδόκολλας στη μέση, Έτσι, η α2α2’ θα έρθει να συμπέσει με τη διαγώνιο ΑΓ (αλλά και με την ήδη διπλωμένη α1α1’) και θα δημιουργηθεί μία νέα πλευρά, η ε2ε2’. Τσακίζω και πάλι τη λαδόκολλα κατά μήκος της πλευράς αυτής.
-
14
Όταν ανοίξουμε αυτές τις δύο διπλωμένες πλευρές, διαπιστώνουμε ότι οι τσακίσεις ε1ε1’ και ε2ε2’ είναι πολύ καθαρές.
-
15
Κάνουμε το ίδιο ακριβώς πράγμα με τις άλλες δύο κορυφές, Α και Γ. Διπλώνουμε δηλαδή και φέρνουμε τις κορυφές Α και Γ να ακουμπήσουν ακριβώς στο κέντρο του τετραγώνου και οι α1α2 και α1’α2’ να συμπέσουν με τη διαγώνιο Β1Β2.
-
16
Οι βάσεις έχουν μπει… Αρχίζουμε τη σύνθεση της φόρμας. Κρατούμε διπλωμένες τις δύο από τις πλευρές που δημιουργήσαμε (ας πούμε, τις α1α1’ και α2α2) πάνω στη διαγώνιο Β1Β2. Τα σημεία α1 και α2 ταυτίζονται, όπως και τα α1’ και α2’’ (που στη φωτογραφία είναι σκεπασμένα από το χέρι).
-
17
Πιάνουμε ένα σημείο (γ1) πάνω στην ευθεία α1α1’ (να απέχει από το (α1) όσο και το πλάτος της διπλωμένης πλευράς) και ανασηκώνουμε την άκρη της πλευράς α1α1’, έτσι ώστε αυτό το σημείο (γ1), να έρθει πάνω στη πλευρά ε1ε1’.
-
18
Έστω ότι το σημείο που ακουμπάει στην ε1ε1’ είναι το (δ1). Εάν ήμασταν σωστοί στις κινήσεις μας, η πλευρά α1γ1 είναι κάθετη πάνω στην ε1ε1’ και μάλιστα οι αποστάσεις α1γ1 και ε1δ1 είναι ίσες. Τσακίζουμε καλά τη λαδόκολλα στο σημείο εκείνο.
-
19
Θα δούμε να σχηματίζεται ήδη η μία από τις ακμές της τετράγωνης φόρμας.
-
20
Κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα με την απέναντι πλευρά α2α2’. Δημιουργήσαμε έτσι μία από τις πλευρές της φόρμας. Δεν ξεχνούμε να τσακίζουμε πάντα καλά τη λαδόκολλα στα σημεία που τη διπλώνουμε.
-
21
Περνούμε τώρα στην αντικριστή πλευρά (κορυφή Β2) και κάνουμε τις ίδιες κινήσεις, ανασηκώνοντας αυτή τη φορά τα σημεία (γ3) και (γ4), φέρνοντάς τα πάνω στις πλευρές ε1ε1’ και ε2ε2’, αντίστοιχα, και δημιουργώντας τα σημεία (δ3) και (δ4). Μπορεί το σχήμα στη φωτογραφία να έχει γίνει αρκετά σύνθετο, στη πραγματικότητα όμως οι κινήσεις είναι ΠΟΛΥ ΑΠΛΕΣ και επαναλαμβανόμενες.
-
22
Όπως φαίνεται και σε αυτή τη φωτογραφία, έχουμε πλέον μία σχηματισμένη φόρμα, όπου όμως περισσεύουν κάτι...γαϊδουρινά αυτιάΒ1γ1γ2 και Β2γ3γ4. Ε, λοιπόν, είναι απαραίτητα και αυτά.
-
23
Διπλώνουμε το πρώτο από αυτά τα κομμάτια που περισσεύουν κατά μήκος της πλευράς γ1γ2, έτσι ώστε η κορυφή Β1 να μπει μέσα στη φόρμα.
-
24
Και πάλι με τα νύχια μας τσακίζουμε καλά τη λαδόκολλα κατά μήκος της γ1γ2.
-
25
Στο σημείο όπου η λαδόκολλα θα συναντήσει τον πάτο, τη διπλώνουμε και πάλι, έτσι ώστε η κορυφή Β1 να βρεθεί στο κέντρο του τετραγώνου (εκεί όπου ήδη βρίσκονται οι κορυφές Α και Γ).
-
26
Κάνουμε το ίδιο και από την απέναντι πλευρά (εκεί όπου “περισσεύει” η κορυφή Β2. Την φέρνουμε και αυτή στο κέντρο. Τώρα πια η φόρμα είναι ΠΛΗΡΩΣ σχηματισμένη και ΕΤΟΙΜΗ.
-
27
Οι τέσσερις αρχικές κορυφές (γωνίες του τετραγώνου) έχουν συναντηθεί στο κέντρο της φόρμας. Η φόρμα είναι ένα τέλειο τετράγωνο.
-
28
TIP[1]……. ……… ……… Εάν το μετρήσουμε, θα διαπιστώσουμε ότι η κάθε πλευρά του είναι ίση με το 1/4 της διαγωνίου του αρχικού τετραγώνου. Στη περίπτωσή μας, λοιπόν, περίπου 13,5 εκατοστά (=53,74/4).
-
29
TIP[2]……. ……… ……… Το δε ύψος της φόρμας θα το βρούμε ίσο με το 1/8 της διαγωνίου του αρχικού τετραγώνου ή με το μισό του πλάτους της φόρμας, δηλαδή λίγο λιγότερο από τα 7 εκατοστά (6,72).
-
30
TIP[3]……. ……… ……… Οι τέσσερις κορυφές του αρχικού τετραγώνου, τα σημεία Α, Β1, Γ και Β2, έχουν γυρίσει και συναντώνται τώρα στο κέντρο της τετράγωνης φόρμας. Ακόμη και εάν ανασηκώνονται ελαφρά. Μη σας απασχολεί, με το βάρος του υλικού που θα μπει στη φόρμα, θα καθίσουν σταθερά στη θέση τους. Επειδή δε, δεν υπάρχει πουθενά κόψιμο του χαρτιού, σε όλη τη διαδικασία, υα τοιχώματα της φόρμας είναι επικαλυπτόμενα τμήματα ενός ενιαίου χαρτιού, συνεπώς η στεγανότητα είναι εξασφαλισμένη ΑΠΟΛΥΤΑ.
-
31
TIP[4]……. ……… ……… Όπως σας υποσχέθηκα, δεν χρησιμοποιήσαμε κανένα άλλο υλικό εκτός από τη λαδόκολλα. Και κανένα εργαλείο. Το ψαλίδι χρησίμευσε πράγματι για press papier.Το μόνο που χρειάσθηκε ήταν να βεβαιωθούμε ότι το κομμάτι της λαδόκολλας που χρησιμοποιήσαμε ήταν πραγματικά τετράγωνο. Επειδή όμως η λαδόκολλα το πιθανότερο είναι να είναι –έστω και ελαφρά– στραβοκομμένη, από προηγούμενες χρήσεις, πρέπει να το διορθώσουμε αυτό. Παιχνίδι για μικρά παιδιά !!! (και ευκαιρία για πρώτα στοιχεία γεωμετρίας). Διπλώνουμε μία λεπτή λωρίδα από την άκρη του ρολού, προσέχοντας το δίπλωμα a-a’ να συμπίπτει ΑΠΟΛΥΤΑ με την πλευρά a-A. Για επιβεβαίωση, ελέγχουμε και το διπλωμένο κομμάτι b-b’, θα πρέπει να συμπίπτει και αυτό ΑΠΟΛΥΤΑ νε τη πλευρά b-B. Καμία απόκλιση, ούτε χιλιοστού !! Κατόπιν τσακίζουμε καλά τη λαδόκολλα, κατά μήκος της ευθείας a-b. Στη συνέχεια θα μπορέσουμε να σχίσουμε τη κόλλα στην ευθεία και a-b και οι γωνίες να είναι γωνίες τετραγώνου (ορθές).
-
32
TIP[5]……. ……… ……… Έχει πολύ μικρή σημασία εάν η λαδόκολλα σας κοπεί...κυματοειδώς (αποτέλεσμα όχι καλού τσακίσματος κατά μήκος της a-b). Ούτε που θα φαίνεται. Σημασία έχει να είναι οι γωνίες ορθές.
-
33
TIP[6]……. ……… ……… Εάν πάλι θέλετε να είναι απολύτως ευθεία η πλευρά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαιράκι. Μόλις χάσατε... Χρειασθήκατε και δεύτερο υλικό/εργαλείο.
-
34
TIP[7]……. ……… ……… Όταν έκανα την πρώτη δοκιμή, ήταν με υλικό πολύ πολύ ρευστό. Διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις, τοποθέτησα τις φόρμες πριν τις γεμίσω σε ένα ταψί φούρνου. Για καλό και για κακό…
-
35
TIP[8]……. ……… ……… Αποδείχθηκε άχρηστο. Συμπεριφέρθηκαν καταπληκτικά. Ούτε σταγόνα δεν πέρασε !!!
-
36
TIP[9]……. ……… ……… Το γλυκό μας ψήθηκε μια χαρά και μία κάποια παραμόρφωση στο σχήμα του (πόσο σταθερή στις θέσεις της περιμένετε κι’ εσείς να είναι μια λαδόκολλα..... αμάν !) ούτε που έγινε αντιληπτή. Ευτυχώς έχω συντρόφους που κοιτάζουν την ουσία και όχι το περιτύλιγμα !!!
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια