Πουρές αγκινάρας
Θρεπτικό και χορταστικό συνοδευτικό για κυνήγι και ψάρι αλλά και γευστικότατη βάση για κις και σουφλεδάκια.
Λίγα μυστικά ακόμα
Διατηρούμε στο ψυγείο για 3 ημέρες και σε βαζάκι στην καταψυξη 3 μήνες.Αν συνοδεύσετε κρέας μαγειρεμένο με βαριά σάλτσα, προτείνω αντί μουστάρδας να προσθέσετε μέλι κατά το δοκούν.Όσο περισσότερη πατάτα βάλετε τόσο πιο λεία υφή θα έχει το αποτέλεσμα, με την αντίστοιχη έκπτωση γεύσης (που σε κάποιες περιπτώσεις είναι το ζητούμενο). Όσο αφορά στο χρώμα, θα εξαρτηθεί από το πόσα καρότα, πόση μουστάρδα ή πόσο μέλι βάλαμε.Οι λάτρεις του λεμονιού ας μη διστάσουν να προσθέσουν ξύσμα λεμονιού κατά το βρασμό, ταιριάζει απόλυτα (τί λέω Θέε, η λεμονομάχος!)
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Θα κόψουμε τα λαχανικά και θα τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα. Μεγάλη προσοχή στο καθάρισμα της αγκινάρας. Ειδικά με τις κατεψυγμένες, τσεκάρετε το κοτσανάκι και τις ρίζες των φύλλων. Βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρισμένες πολύ καλά.
-
2
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά με αλατισμένο νεράκι (ούτε καν να τα σκεπάζει) έως τα λαχανικά να το πιούν. Εναλλακτικά (και πιο βαριά) θα τσιγαρίσουμε καλά, προσθέτοντας σε αυτό το βήμα το ελαιόλαδο. Μόλις πιούν το νεράκι τους (ή τσιγαριστούν),θα χαμηλώσουμε τη φωτιά,θα προσθέσουμε το λεμονοχυμό, το λάδι (αν δεν τσιγαρίσαμε) και το ξύδι (αν δεν σκοπεύουμε να βάλουμε μουστάρδα).Καρικεύουμε και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι.
-
3
Μόλις βράσουν καλά,θα σουρώσουμε κρατώντας το ζουμάκι τους.
-
4
Πολτοποιούμε καλά τα λαχανικά. Προτείνω να μη χρησιμοποιηθεί μηχάνημα χειρός,αλλά δυνατότερο μηχάνημα. Σε περίπτωση που σας ξέφυγε κάτι στο καθάρισμα της αγκινάρας, τώρα είναι η τελευταία σας ευκαιρία να το αφαιρέσετε. Σε τούτο το βήμα θα βάλετε και τη μουστάρδα,αν αποφασίσετε να τη χρησιμοποιήσετε.
-
5
Σε αυτό το βήμα ο πουρές έχει την υφή που φαίνεται στη φωτο δίπλα. Τώρα θα πάρουμε το μηχανάκι χειρός και προσθέτωντας λίγο-λίγο απ'το ζουμάκι που κρατήσαμε θα το λειάνουμε όσο θέλουμε. Αν το θέλετε ως συνοδευτικό, θα το δουλέψετε περισσότερο απ'όσο εγώ (αρχική φωτο). Αν θα το βάλετε στο φούρνο ως υλικό σε κις, σουφλέ κλπ δεν υπάρχει λόγος να το κουράσετε. Εδώ θα τσεκάρετε το αλατοπίπερό σας και (οι λάτρεις του λεμονιού) το λεμόνι.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια