Πουρές κολοκυθιού

12 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
μικρή πίπη
μικρή πίπη @cook_8450943
,Ελλάς

Ένα διαφορετικό συνοδευτικό (κυρίως για ψάρι,αλλαντικά και κάθε φύσης καπνιστά) που αναδεικνύει τη γεύση του κολοκυθιού. Σε αυτή τη συνταγή το κολοκυθάκι δεν είναι καθόλου μα καθόλου άνοστο!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αρώματα που ταιριάζουν είναι το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, ο άνιθος, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσο, το φασκόμηλο, η λουίζα, η κανέλλα και αν κάνετε την εκδοχή με κρέμα, ρίξτε σαφράν και θα με θυμηθείτε.Πώς θα "κάψουμε" το κολοκύθι τώρα! Κάποιοι τρόποι είναι στο γκρίλ, στο τζάκι, στα κάρβουνα, σε πλάκα, στην ξυλόσομπα κλπ. Ένας άλλος,που καθόλου δε συνιστώ, είναι να τα κόψουμε σε αρκετά μεγάλες ροδέλλες (2 δάκτυλα πάχος) και να τα κάψουμε ανάβοντας ένα κομμάτι βαμβάκι με οινόπνευμα (όπως καίμε τη ρέγγα). Έτσι το έκανε η θείτσα μου, αλλά τονίζω ότι είναι ένας άνευ λόγου κίνδυνος.Όσο αφορά στο χρώμα, αν δε το θέλετε πράσινο απλώς θα αφαιρέσετε το πράσινο περίβλημα (με την ανάλογη έκπτωση στη γεύση) και θα αποφύγετε πράσα, άνηθο κλπ. Η προσθήκη κρέμας θα αραιώσει το χρώμα κατά πολύ.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

17 Minutes
  1. 1/2 κιλό κολοκυθάκια
  2. 1 νεροπότηρο ζωμό (π.χ.κρέατος - ανάλογα του τί θα συνοδεύσουμε) ή 200 ml κρέμα γάλακτος
  3. 1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι
  4. 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη ή 3-4 κ.σ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
  5. χυμό από 1 λεμόνι (και παραπάνω αν σας ταιριάζει στη γεύση)
  6. αλάτι
  7. πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για αρχή θα κάψουμε τα κολοκυθάκια. Εγώ το έκανα στην τοστιέρα. Στα μυστικά αναφέρω και άλλους (μάλλον καλύτερους) τρόπους.

  2. 2

    Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα (αν δε χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος) αναμιγνύοντας το μέλι ή τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο, το ζωμό και το λεμόνι.  Για πιο μεστή γεύση, θα βουτήξουμε τα κολοκυθάκια στη μαρινάδα πριν τα κάψουμε.

  3. 3

    Όποιο τρόπο και αν επιλέξουμε να τα κάψουμε θέλουμε να πάρουμε ένα καμμένο μεν εξωτερικά, ωμό δε εσωτερικά κολοκύθι. Όπως φαίνεται στη φωτο δίπλα (δεν τα έχω μαρινάρει).

  4. 4

    Πολτοποιούμε τα κολοκυθάκια.

  5. 5

    Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά, σε σκεύος που ρίξαμε μια περασιά ελαιόλαδο. Αν χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος, θα το βάλετε το βούτυρο σε τούτο το βήμα.

  6. 6

    Αν αποφασίσατε την κρέμα, θα τη ρίξετε (σε χαμηλή φωτιά) σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνεχώς. Όχι όμως μαζί με τον πολτό. Πρώτα θα μαγειρέψετε καλά το κολοκύθι με το βούτυρο (προσθέτοντας το μέλι ή τη ζάχαρη) και κατόπιν θα μπει η κρέμα.Τέλος καρικεύουμε.

  7. 7

    Αν δεν βάλετε κρέμα, θα αρχίσετε να αναμιγνύετε τη μαρινάδα που περίσσεψε στο μίγμα, σε μέτρια φωτιά. Όσο ανακατεύετε, τόσο θα τη ρουφά. Αν χρειάζεστε περισσότερο υγρό, προσθέστε λεμονοχυμό ή χλιαρό νεράκι. Σε αυτό το βήμα θα καρικέψουμε.

  8. 8

    Αφού γίνει ο πολτός θα έχετε το αποτέλεσμα που φαίνεται δίπλα στη φωτό. Αν το θέλετε πιο λείο (όπως στην αρχική φωτό ή ακόμη περισσότερο) θα το δουλέψετε με μηχάνημα χειρός και χλιαρό νεράκι. Προτείνω να μη προσθέσετε πατάτα, διότι θα χάσει πολύ από τη γεύση. Αν πάλι βάλατε κρέμα γάλακτος, μπορείτε να γλασάρετε με κορν φλάουρ διαλυμένο σε φρέσκο γάλα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

μικρή πίπη
μικρή πίπη @cook_8450943
στις
,Ελλάς
Είμαι η Εύα και είμαι καλά) Επαγγελματικά ασχολούμαι με εμπορεύματα και με παιδιά ... Καμμία σχέση μεταξύ τους, αλλά τα δυο μαζί με καλύπτουν πλήρως. Το χόμπυ μου είναι να βρίσκω τρόπους να περνούν καλά οι γύρω μου και εγώ φυσικά. Βρίσκομαι στο χάραμα της 4ης δεκαετίας της ζωής μου και περίφανα κρατώ ακόμη ζωντανό το παιδί μέσα μου. Το σημαντικότερο αγαθό στη ζωή μου είναι οι φίλοι μου και το αγαπημένο μου παιχνίδι η κατσαρόλα ΜΟΥ) Για μένα το να ταΐσεις κάποιον είναι δείγμα αγάπης. Να θυμάσαι τί του αρέσει, πώς του αρέσει, να προσπαθείς να αυξήσεις το διατροφικό του ρεπερτόριο εύγευστα, να συνδέεις αρώματα με όμορφες αναμνήσεις! Τούτο το σάιτ το νοιώθω σπίτι μου και του φέρομαι ανάλογα. Πότε το φροντίζω, πότε το αμελώ μα αυτό είναι πάντα εδώ για μένα. Κάτι σαν μαμά)
Δες περισσότερα