Πουρές κολοκυθιού
Ένα διαφορετικό συνοδευτικό (κυρίως για ψάρι,αλλαντικά και κάθε φύσης καπνιστά) που αναδεικνύει τη γεύση του κολοκυθιού. Σε αυτή τη συνταγή το κολοκυθάκι δεν είναι καθόλου μα καθόλου άνοστο!
Λίγα μυστικά ακόμα
Αρώματα που ταιριάζουν είναι το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, ο άνιθος, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσο, το φασκόμηλο, η λουίζα, η κανέλλα και αν κάνετε την εκδοχή με κρέμα, ρίξτε σαφράν και θα με θυμηθείτε.Πώς θα "κάψουμε" το κολοκύθι τώρα! Κάποιοι τρόποι είναι στο γκρίλ, στο τζάκι, στα κάρβουνα, σε πλάκα, στην ξυλόσομπα κλπ. Ένας άλλος,που καθόλου δε συνιστώ, είναι να τα κόψουμε σε αρκετά μεγάλες ροδέλλες (2 δάκτυλα πάχος) και να τα κάψουμε ανάβοντας ένα κομμάτι βαμβάκι με οινόπνευμα (όπως καίμε τη ρέγγα). Έτσι το έκανε η θείτσα μου, αλλά τονίζω ότι είναι ένας άνευ λόγου κίνδυνος.Όσο αφορά στο χρώμα, αν δε το θέλετε πράσινο απλώς θα αφαιρέσετε το πράσινο περίβλημα (με την ανάλογη έκπτωση στη γεύση) και θα αποφύγετε πράσα, άνηθο κλπ. Η προσθήκη κρέμας θα αραιώσει το χρώμα κατά πολύ.
Υλικά
-
1/2 κιλό κολοκυθάκια
-
1 νεροπότηρο ζωμό (π.χ.κρέατος - ανάλογα του τί θα συνοδεύσουμε) ή 200 ml κρέμα γάλακτος
-
1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι
-
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη ή 3-4 κ.σ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
-
χυμό από 1 λεμόνι (και παραπάνω αν σας ταιριάζει στη γεύση)
-
αλάτι
-
πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Για αρχή θα κάψουμε τα κολοκυθάκια. Εγώ το έκανα στην τοστιέρα. Στα μυστικά αναφέρω και άλλους (μάλλον καλύτερους) τρόπους.
-
2
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα (αν δε χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος) αναμιγνύοντας το μέλι ή τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο, το ζωμό και το λεμόνι. Για πιο μεστή γεύση, θα βουτήξουμε τα κολοκυθάκια στη μαρινάδα πριν τα κάψουμε.
-
3
Όποιο τρόπο και αν επιλέξουμε να τα κάψουμε θέλουμε να πάρουμε ένα καμμένο μεν εξωτερικά, ωμό δε εσωτερικά κολοκύθι. Όπως φαίνεται στη φωτο δίπλα (δεν τα έχω μαρινάρει).
-
4
Πολτοποιούμε τα κολοκυθάκια.
-
5
Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά, σε σκεύος που ρίξαμε μια περασιά ελαιόλαδο. Αν χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος, θα το βάλετε το βούτυρο σε τούτο το βήμα.
-
6
Αν αποφασίσατε την κρέμα, θα τη ρίξετε (σε χαμηλή φωτιά) σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνεχώς. Όχι όμως μαζί με τον πολτό. Πρώτα θα μαγειρέψετε καλά το κολοκύθι με το βούτυρο (προσθέτοντας το μέλι ή τη ζάχαρη) και κατόπιν θα μπει η κρέμα.Τέλος καρικεύουμε.
-
7
Αν δεν βάλετε κρέμα, θα αρχίσετε να αναμιγνύετε τη μαρινάδα που περίσσεψε στο μίγμα, σε μέτρια φωτιά. Όσο ανακατεύετε, τόσο θα τη ρουφά. Αν χρειάζεστε περισσότερο υγρό, προσθέστε λεμονοχυμό ή χλιαρό νεράκι. Σε αυτό το βήμα θα καρικέψουμε.
-
8
Αφού γίνει ο πολτός θα έχετε το αποτέλεσμα που φαίνεται δίπλα στη φωτό. Αν το θέλετε πιο λείο (όπως στην αρχική φωτό ή ακόμη περισσότερο) θα το δουλέψετε με μηχάνημα χειρός και χλιαρό νεράκι. Προτείνω να μη προσθέσετε πατάτα, διότι θα χάσει πολύ από τη γεύση. Αν πάλι βάλατε κρέμα γάλακτος, μπορείτε να γλασάρετε με κορν φλάουρ διαλυμένο σε φρέσκο γάλα.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια