Πράσινα φασολάκια στο φούρνο με μπέικον και μπεσαμέλ

,

Περιγραφή

Ασφαλώς και μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας τηγανητά κρεμμύδια (ακόμη καλύτερα μικρά κρεμμύδια, κοκκάρια), με το δικό σας τρόπο, αυτόν που έχετε μάθει, αλλά ο γαλλικός τρόπος (όπως, άλλωστε και τα γαλλικά φιλιά) , είναι εντυπωσιακά νόστιμα.

Τόσο νόστιμα που είναι αυτά που δίνουν το “χρώμα”, της ιδιαίτερη γεύση, τον τόνο σε αυτό το πιάτο. Πράσινα φασολάκια στο φούρνο (“casserole” έλεγε η συνταγή, από το ομώνυμο τύπο πυρίμαχου σκεύους), με μανιτάρια, μπέικον, πικάντικη μουστάρδα, worcestershire σος, ναι, ναι, όλα αυτά, αλλά τον “τόνο” τον δίνουν τα τηγανισμένα “δακτυλίδια” κρεμμυδιού.

Πράσινα φασολάκια στο φούρνο με μπέικον και μπεσαμέλ

Τι χρειαζόμαστε:

  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • 2 μέτρια κίτρινα κρεμμύδια
  • 5 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ημίχοντρο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 700 γρ πράσινα φασολάκια
  • 12 φέτες μπέικον (περίπου 350 γρ), κομμένες σε κομμάτια του 1/2 εκατοστού
  • 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια του 1/2 εκατοστού (περίπου 1 1/3 του φλυτζανιού)
  • 250 γρ λευκά μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 φλυτζάνια (750 ml) γάλα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 κ.γ. μουστάρδα τύπου Dijon
  • 1/8 κ.γ. πιπέρι cayenne
  • 1 κ.γ. Worcestershire sauce
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαχανικά
Κουζίνα: Γαλλική
Δυσκολία: Με φωτο
Σερβίρει: 8 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 80' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 100' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Καθαρίζουμε τα φασολάκια, κόβοντας τις άκρες τους (και από τυχόν ίνες, εάν έχουν). ΔΕΝ τα χαράσσουμε, δεν τα κόβουμε ακόμη, όπως συνηθίζεται. Τα πλένουμε σε τρεχούμενο νερό. Εάν τα φασολάκια είναι κατεψυγμένα, προσπερνάτε το βήμα αυτό.
Βήμα 2
2) Καθαρίζουμε τα κίτρινα κρεμμύδια και στη συνέχεια τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Τις ανοίγουμε και έχουμε λεπτά-λεπτά “δακτυλίδια κρεμμυδιού”, έτοιμα για τηγάνισμα.
Βήμα 3
3) Τα αλευρώνουμε με τις 2 από τις κουταλιές του αλευριού.
Βήμα 4
4) Ρίχνουμε το λάδι τηγανίσματος σε ένα μέτριο σε μέγεθος τηγάνι, τόσο που να φθάνει η στάθμη του στο 1 εκατοστό. Ανεβάζουμε το τηγάνι στο μάτι και ζεσταίνουμε καλά το λάδι, όχι όμως και να κάψει.
Βήμα 5
5) Τηγανίζουμε τα δακτυλίδια κρεμμυδιού, ΟΧΙ ΟΛΑ ΜΑΖΙ, αλλά σε δόσεις (για να μην πέφτει η θερμοκρασία στο τηγάνι), για περίπου 2 λεπτά
Βήμα 6
6) φροντίζοντας να τα γυρίζουμε συχνά, για να ροδίσουν γρήγορα, πριν προλάβουν να αρπάξουν και καούν.
Βήμα 7
7) Τα βάζουμε σε πιάτο καλυμμένο με απορροφητικό χαρτί, να αποβάλλουν το παραπανήσιο λάδι. Τα αλατίζουμε ανάλογα με τα γούστα μας.
Βήμα 8
8) Σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα, με καλά αλατισμένο νερό που βράζει ήδη,
Βήμα 9
9) ρίχνουμε τα φασολάκια και τα βράζουμε, τα ζεματούμε ουσιαστικά, ίσα να αποκτήσουν ένα ζωντανό πράσινο χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρά, για μόλις 4 λεπτά από τη στιγμή που θα επανέλθει η βρασμός στην κατσαρόλα.
Βήμα 10
10) Τα σουρώνουμε να απομακρυνθεί το καυτό νερό και τα ρίχνουμε αμέσως σε κρύο νερό (εάν έχει και μερικά παγάκια μέσα ακόμη καλύτερα).
Βήμα 11
11) Θα διακοπεί ακαριαία ο βρασμός τους, θα κρυώσουν και θα διατηρήσουν το ζωντανό πράσινο χρώμα τους. Όταν κρυώσουν (2-3 λεπτά), τα σουρώνουμε εκ νέου και τα στεγνώνουμε εντελώς, ταμπονάροντάς τα καλά με απορροφητικό χαρτί.
Βήμα 12
12) Στεγνά πια, τα σχίζουμε κατά μήκος, χωρίζοντάς τα στα δύο και κατόπιν τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια των 5-7 εκατοστών. Εάν χρησιμοποιήσετε λεπτά φασολάκια, δεν θέλουν ούτε σχίσιμο αλλά ούτα και κόψιμο σε μικρότερα κομμάτια.
Βήμα 13
13) Ανεβάζουμε ένα ευρύχωρο τηγάνι στο μάτι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά (για ταχύτητα). Μειώνουμε κατόπιν τη θερμοκρασία στο μέτριο-προς-υψηλό (στο 6 σε κλίμακα που φθάνει μέχρι το 9)
Βήμα 14
14) και ρίχνουμε στο τηγάνι το μπέικον. Έχουμε κόψει τις φέτες στα τρία κατά μήκος και κατόπιν, σε κομμάτια των 5-6 εκατοστών.
Βήμα 15
15) Τα τηγανίζουμε ανακατεύοντάς τα συχνά, έτσι ώστε να γυρίζουν από όλες τις πλευρές τους, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ελαφρά καφετί χρώμα, να βγάλουν στο τηγάνι το λιπάκι τους. Για περίπου 8 με 10 λεπτά. Προσοχή μόνο να μη σας ξεραθούν (εξαρτάται από την ένταση, τη θερμοκρασία που βγάζει το μάτι της κουζίνας σας), εάν δείτε να σκληραίνουν τα αφαιρείτε νωρίτερα.
Βήμα 16
16) Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα αφήνοντας να στάξουν πίσω στο τηγάνι όσο περισσότερο λίπος πετύχουμε και τα μεταφέρουμε σε πιάτο καλυμμένο με απορροφητικό χαρτί, για να αποβάλλουν το όποιο παραπανήσιο λίπος τους έχει απομείνει.
Βήμα 17
17) Πίσω στο τηγάνι (όπου υπάρχει αρκετό από το νόστιμο λιπάκι του μπέικον) προσθέτουμε το βούτυρο,
Βήμα 18
18) το κόκκινο κρεμμύδι (κομμένο σε μικρά κυβάκια, του 1/2 εκατοστού, περίπου στο 1 και 1/3 του φλυτζανιού υπολογίστε το),
Βήμα 19
19) αλλά και τα μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες. Κανονίζουμε στο αλάτι και το πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας και
Βήμα 20
20) μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κάθε τόσο (δεν είναι απαραίτητο συχνά, αλλά μην το ξεχάσετε), με την ένταση πάντα στο μέτριο-προς-δυνατό και “ξύνοντας” με ξύλινο κουτάλι τον πάτο του τηγανιού για να πάρουμε όλα τα υπολείμματα του μπέικον αλλά και των λαχανικών, (όσο χάνουν τα υγρά τους θα έχουν την τάση να κολλήσουν). Συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν μόλις να παίρνουν ένα πιο σκούρο χρώμα (περίπου 4 λεπτά).
Βήμα 21
21) (TIP_1)… … Έγραψα ότι χρειάζεται ευρύχωρο τηγάνι αλλά εγώ ο ίδιος δεν ακολούθησα την υπόδειξή μου. Έτσι βρέθηκα να πρέπει να αλλάξω την αρχική μου επιλογή σε κάτυ μεγαλύτερο, κατσαρόλα αυτή τη φορά…
Βήμα 22
22) Χαμηλώνουμε τότε κι’ άλλο την ένταση στο μάτι στα όρια της μέτριας (στο 4,5, ίσως και 4, σε κλίμακα που φθάνει μέχρι το 9)
Βήμα 23
23) και προσθέτουμε τις υπόλοιπες 3 κουταλιές αλεύρι.
Βήμα 24
24) Μαγειρεύουμε για άλλο 1 με 1,5 λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να παίρνει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Βήμα 25
25) Προσεκτικά προσθέτουμε, με αργό και συνεχή τρόπο, το γάλα (το μείγμα είναι καυτό, θέλει προσοχή να μη πεταχτεί το γάλα εάν το προσθέσουμε απότομα, όλο μαζί).
Βήμα 26
26) (TIP_2)… … Εάν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε 200 ή 250 ml από ίση ποσότητα κρέμας γάλακτος (ανάλογα με το μέγεθος της συσκευασίας που έχετε). Η μπεσαμέλ σας θα γίνει πιο βελούδινη (αλλά και παχυντική)
Βήμα 27
27) Ανακατεύοντας, οδηγούμε το μείγμα να αρχίσει να δένει, να δημιουργούνται στην επιφάνειά του φυσαλίδες και η υφή του να είναι εκείνη της μέτρια σφικτής μπεσαμέλ και να αποκτήσει την υφή της μέτρια σφικτής μπεσαμέλ, τέτοιας που να το βλέπουμε να “στέκεται” στην ανάποδη ενός κουταλιού, να μην είναι τόσο αραιή που να κυλάει. Προσοχή μόνο να μη σας σφίξει υπερβολικά. Θα χρειασθείτε γύρω στα 12-13 λεπτά, όμως ήδη από το 10λεπτο αρχίστε να δοκιμάζετε την υφή της, υπάρχει πάντα το θέμα με την θερμότητα που βγάζει το μάτι της κάθε κουζίνας.
Βήμα 28
28) (TIP_3)… …Εδώ, εάν θέλετε και πάλι να …βάλετε το χεράκι σας, μπορείτε να ανακατέψετε στο μείγμα λίγο σκόρδο (είτε νωπό, 3-4 σκελίδες λιωμένες ή πολύ ψιλοκομμένες, είτε σε σκόνη, περίπου 1 κουταλάκι) αλλά και 5-6 κουταλιές τριμμένο parmigiano
Βήμα 29
29) Όσο μαγειρεύουμε τη μπεσαμέλ, προθερμαίνουμε και το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 220 βαθμούς, για να ζεσταθεί γρήγορα και πολύ καλά, αλλά θα ψήσουμε σε σημαντικά χαμηλότερη θερμοκρασία, στους 190 βαθμούς.
Βήμα 30
30) Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Προσθέτουμε το κουταλάκι της μουστάρδας (επιλέξτε κάποια πικάντικη, για να δώσει λίγη ένταση στη γεύση της μπεσαμέλ, εάν θέλετε μάλιστα (δοκιμάστε πρώτα και) αυξήστε την ποσότητά της).
Βήμα 31
31) Προσθέτουμε και το πιπέρι cayenne, αλλά και την Worcestershire sauce. Ισχύουν και εδώ τα ίδια με τη μουστάρδα, ξεκινάτε από 1 κουταλάκι σάλτσας και μία μικρή τσιμπιά cayenne, αλλά η τελική ποσότητά τους είναι θέμα προτίμησης. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν στη μπεσαμέλ.
Βήμα 32
32) Για άλλη μία φορά δοκιμάζουμε και κανονίζουμε στο αλάτι και το πιπέρι.
Βήμα 33
33) Προσθέτουμε τα πράσινα φασολάκια και 1/2 φλυτζάνι από το μπέικον που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
Βήμα 34
34) Ανακατεύουμε καλά να απλωθούν ομοιόμορφα σε όλον τον όγκο της μπεσαμέλ.
Βήμα 35
35) Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος με χωρητικότητα γύρω στα 2,5 με 3 λίτρα.
Βήμα 36
36) Καλύπτουμε (είτε με καπάκι, είτε με χαρτί (συνδυασμός λαδόκολλας (κάτω, προς τη μεριά του φαγητού) και αλουμινόχαρτου (πάνω, προς το εξωτερικό)
Βήμα 37
37) και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο (τώρα πια θα είναι καλά ζεσταμένος, οπότε θα μειώσουμε τη θερμοκρασία του στους 190 βαθμούς, το θυμάστε, έτσι;) για περίπου 15 λεπτά, να ζεσταθεί καλά στο εσωτερικό του το φαγητό και εξωτερικά να εμφανίζονται φυσαλίδες, δείγμα ότι έχει πιάσει υψηλές θερμοκρασίες.
Βήμα 38
38) Τρία λεπτά πριν ξεφουρνίσουμε το φαγητό, ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το υπόλοιπο μπέικον, αλλά και τα τηγανισμένα δακτυλίδια κρεμμυδιού, ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό για άλλα 3 λεπτά (να ζεσταθούν και αυτά)
Βήμα 39
39) Ξεφουρνίζουμε, ξεσκεπάζουμε, και μεταφέρουμε στο τραπέζι α-μέ-σως, μέσα στο πυρίμαχο, για να σερβίρουμε έτσι όπως είναι ζεστό-ζεστό
Βήμα 40
40) Καλή απόλαυση!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μη σας τρομάζουν τα σχεδόν 40 βήματα της συνταγής, είναι εύκολη, δεν έχει πολλά πράγματα, απλά πρέπει να τα βάλετε σε τάξη στο μυαλό σας. Ζεματούμε τα φασολάκια και τα κόβουμε. Τηγανίζουμε το μπέικον. Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Περνούμε το φαγητό από το φούρνο… Καλά, δεν το λες και το πιο απλό φαγητό, έχει τις απαιτήσεις του και σας θέλει από πάνω του όλη την ώρα που ετοιμάζεται. Ναι, αλλά το αποτέλεσμα, αχχχχ, το αποτέλεσμα είναι ονειρικό…

Το φαγητό, βέβαια, μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένα φασολάκια (ιδιαίτερα το χειμώνα, που να βρίσκεις φρέσκα φασολάκια τέτοια εποχή…) Σε αυτήν την περίπτωση, πολλά πράγματα απλοποιούνται ή/και αλλάζουν (όπως ο χρόνος ζεματίσματος που θα είναι μικρότερος, ή το ότι δεν θα χρειάζονται καθάρισμα από τις άκρες τους). Προσαρμόστε λοιπόν ανάλογα τη συνταγή. Με την εμπειρία που έχετε, δεν σας φοβάμαι…

Εάν όμως κάνετε τη συνταγή καλοκαίρι, μην τον κάνετε αυτόν το συμβιβασμό!!! Φρέσκα και πάλι φρέσκα!

Σχετικές συνταγές

    0 Όλα

    0 Σχόλια

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα λαχανικά μας
    Το να αγοράσεις λαχανικά πολλές φορές δεν αρκεί...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες τις...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα β...
    Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα
    Τρώτε “εποχιακά” – Καλύτερη γεύση, καλύτερη τιμ...

    Σχετικές οδηγίες

    Καθαρίζω φασολάκια
    Προστέθηκε από Ναυσικά
    5
           
           
    (3)