Πρασόπιτα από το Βραχάτι
Από τις αγαπημένες μου πίτες με πράσα και χοιρινό κιμά, πολύ επίκαιρη λόγω εορτών.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θέλετε τραγανά φύλλα, τοποθετήστε τα "τσαλακωμένα" στο ταψάκι έτσι ώστε να "αερίζονται" και ραντίστε με νεράκι καλά το πάνω φύλλο. Αν θέλετε η πίτα να αποκτήσει γλασαρισμένη υφή, χτυπήστε 1 ασπράδι αυγού με λίγο γάλα ή νερό και αλείψτε το πάνω φύλλο. Την συνταγή την έμαθα από μία φίλη μου από το Βραχάτι Κορινθίας, εξού και το όνομα. Την είχα δημοσιεύσει πριν πολύ καιρό στο hungry.gr και είχε λάβει αρκετά θετικά σχόλια. Ελπίζω να την δοκιμάσετε !
Υλικά
-
1 κιλό πράσα (τα άσπρα κομμένα ροδέλες)
-
500 gr. κιμάς χοιρινός
-
500 gr. φέτα (ή 250 gr. φέτα και250 gr. ανθότυρο)
-
1 ποτήρι κρασιού τραχανά
-
4 αυγά χτυπημένα ελαφρά
-
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
-
1 κουταλιά βούτυρο φρέσκο
-
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
2-3 κρεμμύδια φρέσκα σε ροδελές
-
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ζυμωμένο με λάδι
-
Λάδι
-
Σουσάμι προαιρετικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Τσιγαρίζουμε τα πράσα μόνα τους, μέχρι να γίνουν διάφανα.
-
2
Οταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε και στο ίδιο μαγειρικό σκεύος τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά).
-
3
Προσθέτουμε τον κιμά και αν χρειάζεται, λίγο ακόμα λάδι και μόλις είναι έτοιμος, αφαιρούμε το σκεύος από την φωτιά και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά (τα πράσα τελευταία).
-
4
Σε λαδωμένο ταψί τοποθετούμε με την ακόλουθη σειρά3 φύλλα πάνω κάτω λαδωμένα, την μισή γέμιση, 2 ακόμα φύλλα, την υπόλοιπη γέμιση και τέλος τα υπόλοιπα φύλλα.
-
5
Από πάνω τοποθετούμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και προαιρετικά σουσαμάκι.
-
6
Ψήνουμε για μία ώρα περίπου στους 175 βαθμούς, (ο φούρνος σε αντίσταση πάνω-κάτω).
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (2)