κύρια φωτογραφία συνταγής Πρασόπιτα με κρέμα γάλακτος και σπιτική ζύμη
grinitsa
grinitsa @cook_8457213

Μια διαφορετική, υπέροχη πρασόπιτα με βελούδινη, "γλυκιά" γεύση. Γαλλική συνταγή από κάποιο αρχαίο βιβλίο της μαμάς μου, με ξετρέλαινε ως παιδί και τώρα ξετρελαίνει τον άντρα μου (και όποιον άλλο βρεθεί στο σπίτι). Αρκετά μπελαλίδικη, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Το μόνο κακό; Θα θέλατε να βγαίνει μεγαλύτερη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα πράσα που περισσεύουν τα κρατάμε, εννοείται, και φτιάχνουμε ένα ωραίο λαδερό. Το μόνο "δύσκολο" σημείο είναι το άνοιγμα της ζύμης, με την έννοια ότι αν δεν ανοίξει αρκετά δεν θα μπορείτε να καλύψετε καλά το ταψάκι. Σε κάθε περίπτωση μην πανικοβληθείτε, μια-δυο "ρωγμές" δεν θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
  1. 800 gr πράσα (προσοχή, μόνο το άσπρο τμήμα τους! θα χρειαστεί δηλαδή να αγοράσετε περίπου 2 kg πράσα)
  2. 250 gr αλεύρι
  3. 50 ml παγωμένο νερό
  4. αλάτι
  5. πιπέρι
  6. μοσχοκάρυδο
  7. λίγο βούτυρο για το ταψί

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για τη ζύμηΧτυπάμε στο μίξερ 125 gr από το βούτυρο (παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια), το αλεύρι, το νερό και μισό κουταλάκι αλάτι. Θα βγει μια σφιχτή ζύμη, που την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

  2. 2

    Πλένουμε τα πράσα, κρατάμε μόνο το άσπρο τμήμα τους και το κόβουμε σε ροδέλες πάχους 2-3 εκ.

  3. 3

    Ζεματάμε τις ροδέλες του πράσου σε αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 6 λεπτά. Κατόπιν τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε σε πετσέτα κουζίνας για να στραγγίξουν εντελώς.

  4. 4

    Βάζουμε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο (75 gr) και σωτάρουμε για ένα δεκάλεπτο περίπου τα πράσα, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

  5. 5

    Χτυπάμε τον κρόκο του ενός αυγού με την κρέμα γάλακτος και το προσθέτουμε στα πράσα.

  6. 6

    Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι (διαμέτρου περ.25 εκ).

  7. 7

    Βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 άνισα κομμάτια (το ένα κάπως μεγαλύτερο από το άλλο). Αλευρώνουμε ένα πάγκο (για να μην κολλάει) και ανοίγουμε με αλευρωμένο πλάστη τα 2 κομμάτια της ζύμης. (Προσοχή, το μέγεθος των 2 φύλλων που θα ανοίξουμε πρέπει να μπορεί να καλύψει το ταψάκι μας! Το μεγαλύτερο φύλλο θα πρέπει να καλύπτει τον πάτο και τα πλαϊνά, ενώ το μικρότερο θα μπει πάνω από τη γέμιση, σαν καπάκι.)

  8. 8

    Στρώνουμε στο ταψάκι το μεγαλύτερο φύλλο, καλύπτοντας και τα πλαϊνά. Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Για να κολλήσουν μεταξύ τους οι άκρες της ζύμης, τις βρέχουμε ελαφρά με νερό.

  9. 9

    Χτυπάμε 1 αυγό και αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια της πίτας, για να ροδίσει.

  10. 10

    Ψήνουμε σε πάνω-κάτω φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου (καλό είναι να μειώσουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς τα τελευταία 10 λεπτά).

Αντιδράσεις

Σχόλια (2)

popikos
popikos @cook_8492381
Φ Α Ν Τ Α Σ Τ Ι Κ Η!!!!!!!!!! Μπράβο σου και ευχαριστούμε! Έγινε πεντανόστιμη και όχι τόσο δύσκολη όσο περίμενα! Ήθελε λίγο ψήσιμο παραπάνω. Όλα τα πιρούνια δικά σου!

Από

grinitsa
grinitsa @cook_8457213
στις