Πρασόπιτα της Μάρως

Bαθμολογία: 4.7692
       
 
13 ψήφοι
,

Πρασόπιτα της Μάρως
photo: xaroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 75 γρ. ελαιόλαδο ή βούτυρο (για όσους το προτιμούν)
  • 1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 2/3 φλ. ζωμό κότας
  • 300-400 γρ. φέτα σκληρή τριμμένη
  • 60-100 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (κασέρι, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, παρμεζάνα κ.ά.)
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.γ. κάρι (προεραιτικό)
  • 2 γεμάτες κουταλιές μαϊντανό
  • 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα ή σφολιάτα
  • γάλα για το άλειμμα των φύλλων
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με λαχανικά
Μέθοδος: Φούρνου
Περιέχει: Τυριά , Γάλα
Σερβίρει: 6 άτομα
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 45' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάλτε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί, προσθέστε το πράσο, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και σοτάρετε για περίπου 10'. Ανακατεύοντας προσθέστε το κάρι (προεραιτικό) και το αλέυρι. Συνεχίστε το σοτάρισμα για 1-2' ακόμη και σιγά σιγά προσθέστε το γάλα και το ζωμό κότας ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πάρει βράση. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει λίγο και προσθέστε τα τυριά ανακατευοντας καλά.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C. Λαδώστε ένα ταψί και στρώστε 4-5 φύλλα στον πάτο του, λαδώνοντάς τα ανάμεσά τους. Βάλτε τη γέμιση, καλύψτε με τα υπόλοιπα 4-5 φύλλα και με ένα πινέλο, αλέιψτε το τελευταίο φύλλο με γάλα, καλά.
  3. Ψήστε για 20' στος 220°C, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήστε για άλλα 20-30', μέχρι η επιφάνεια της πίτας να ροδίσει καλά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε πιο μυρωδάτη την πίτα μπορείτε εκτός από μαϊντανό να προσθέσετε και άλλα αρωματικά χόρτα (άνηθο, μάραθο, δυόσμο). Σε αυτή την περίπτωση θα παραλείψετε το κάρι. Ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά που θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να προσθέσετε και το ανάλογο αλάτι.

Σχετικές συνταγές

    14 Όλα

    #
    Σχόλιο από blueangel, 30-12-09  
    πολύ νόστιμη!
    #
    Σχόλιο από LIXOYDO, 10-1-10  
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΠΙΤΑ. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΣΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ 2 ΑΥΓΑ. ΗΤΑΝ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ,ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΙΑ.
    #
    Σχόλιο από Honeybuzz, 8-5-10  
    Απίστευτη βγήκε. Ακόμα και εμένα που δεν μου αρέσει έχω κρατήσει το κομμάτι μου να το φάω το μεσημέρι. Μπράβο υπέροχη συνταγή!!!!
    #
    Σχόλιο από lenamak13, 4-9-10  
    Ειναι νοστιμοτατη!!!Ειδικα για οσους δεν αγαπουν τα αυγα οπως εγω!!! Ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από louiza69, 24-12-11  
    #
    Σχόλιο από freemaster73, 18-4-12  
    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.μιλαμε ολα τα λεφτα η συνταγη.ειχαμε και πρασα παραγωγης μας.δεν ειχα ξανακανει πιτα και μου βγηκε αλμυρη ,δεν ηξερα(τωρα εμαθα ομως)Οταν ειναι ζεστη ειναι πολυ ρευστη μετα ομως ειναι σουπερ.τα παιδια μου δεν εφαγαν λογω της εμφανισης σαν κρεμα οταμν ειναι ζεστη και λογω που ηταν αλμυρη η γυναικα μου.ΔΕΝ χαλαστηκα καθολου την πηρα επι δυο μερες στη δουλεια και εφαγα και ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑ.Πολυ ωραια η συνταγη
    #
    Σχόλιο από ifispa, 15-10-12  
    Πάρα πολυ ωραία συνταγή κ τελειο αποτελεσμα! Προτείνω να παραληφθεί τελείως το αλάτι, ενω για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα τα πρασα με τα κρεμμύδια μπορούν να "βρασουν"σε λίγο νερό κ κρασί λευκό, ενω ελάχιστο λάδι προστίθεται στο τελευταίο λεπτό.
    #
    Σχόλιο από bizi, 16-10-12  
    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
    #
    Σχόλιο από despinal, 11-4-13  
    Εγώ δεν έβαλα καθόλου κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο παρά μόνο περισσότερα πράσα από τον κήπο μας. Έβαλα και ανθότυρο και φρυγανιά στη γέμιση για να απορροφηθούν τα πολλά υγρά, αντί για αλεύρι που αναφέρεται. Επίσης την έφτιαξα με χειροποίητο φύλλο και έγινε πολύ καλή.
    #
    Σχόλιο από Snow_WhiteQueen, 3-11-13  
    Καταπληκτική! Αντί για αλεύρι έβαλα λίγο ρυζάκι για τα υγρά και έβαλα και 1 αυγό στη γέμιση.
    #
    Σχόλιο από anverse, 17-4-14  
    #
    Σχόλιο από Greenleaf, 28-12-15  
    Συγχαρητήρια! Πρόσθεσα και 2 κσ σιμιγδάλι για πιο κρεμώδη υφή. Οποιος βιάζεται την κάνει και με έτοιμο φύλλο κρούστας, το αποτέλεσμα είναι εξίσου καλό.
    #
    Σχόλιο από somi085, 28-10-16  
    #
    Σχόλιο από bournela, 16-12-16  
    Η καλύτερη με διαφορά..Ευχαριστώ!Αρέσει και στους πιο δύσκολους ουρανίσκους μόνο που..δεν βάζω κάρυ και αντί για φέτα και άλλα τυριά προσθέτω πεκορίνο Αμφιλοχίας 200-300 γραμμάρια..Εγγύηση!

    10 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από blueangel, 30-12-09  
    πολύ νόστιμη!
    #
    Σχόλιο από Honeybuzz, 8-5-10  
    Απίστευτη βγήκε. Ακόμα και εμένα που δεν μου αρέσει έχω κρατήσει το κομμάτι μου να το φάω το μεσημέρι. Μπράβο υπέροχη συνταγή!!!!
    #
    Σχόλιο από lenamak13, 4-9-10  
    Ειναι νοστιμοτατη!!!Ειδικα για οσους δεν αγαπουν τα αυγα οπως εγω!!! Ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από louiza69, 24-12-11  
    #
    Σχόλιο από freemaster73, 18-4-12  
    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.μιλαμε ολα τα λεφτα η συνταγη.ειχαμε και πρασα παραγωγης μας.δεν ειχα ξανακανει πιτα και μου βγηκε αλμυρη ,δεν ηξερα(τωρα εμαθα ομως)Οταν ειναι ζεστη ειναι πολυ ρευστη μετα ομως ειναι σουπερ.τα παιδια μου δεν εφαγαν λογω της εμφανισης σαν κρεμα οταμν ειναι ζεστη και λογω που ηταν αλμυρη η γυναικα μου.ΔΕΝ χαλαστηκα καθολου την πηρα επι δυο μερες στη δουλεια και εφαγα και ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑ.Πολυ ωραια η συνταγη
    #
    Σχόλιο από ifispa, 15-10-12  
    Πάρα πολυ ωραία συνταγή κ τελειο αποτελεσμα! Προτείνω να παραληφθεί τελείως το αλάτι, ενω για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα τα πρασα με τα κρεμμύδια μπορούν να "βρασουν"σε λίγο νερό κ κρασί λευκό, ενω ελάχιστο λάδι προστίθεται στο τελευταίο λεπτό.
    #
    Σχόλιο από bizi, 16-10-12  
    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
    #
    Σχόλιο από Snow_WhiteQueen, 3-11-13  
    Καταπληκτική! Αντί για αλεύρι έβαλα λίγο ρυζάκι για τα υγρά και έβαλα και 1 αυγό στη γέμιση.
    #
    Σχόλιο από anverse, 17-4-14  
    #
    Σχόλιο από somi085, 28-10-16  

    0 Ερωτήσεις

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από LIXOYDO, 10-1-10  
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΠΙΤΑ. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΣΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ 2 ΑΥΓΑ. ΗΤΑΝ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ,ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΙΑ.
    #
    Σχόλιο από despinal, 11-4-13  
    Εγώ δεν έβαλα καθόλου κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο παρά μόνο περισσότερα πράσα από τον κήπο μας. Έβαλα και ανθότυρο και φρυγανιά στη γέμιση για να απορροφηθούν τα πολλά υγρά, αντί για αλεύρι που αναφέρεται. Επίσης την έφτιαξα με χειροποίητο φύλλο και έγινε πολύ καλή.
    #
    Σχόλιο από Greenleaf, 28-12-15  
    Συγχαρητήρια! Πρόσθεσα και 2 κσ σιμιγδάλι για πιο κρεμώδη υφή. Οποιος βιάζεται την κάνει και με έτοιμο φύλλο κρούστας, το αποτέλεσμα είναι εξίσου καλό.
    #
    Σχόλιο από bournela, 16-12-16  
    Η καλύτερη με διαφορά..Ευχαριστώ!Αρέσει και στους πιο δύσκολους ουρανίσκους μόνο που..δεν βάζω κάρυ και αντί για φέτα και άλλα τυριά προσθέτω πεκορίνο Αμφιλοχίας 200-300 γραμμάρια..Εγγύηση!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες τις...
    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρίως...
    Μικρά μυστικά για υπέροχες πίτες!
    Λατρεύουμε χειροποίητες αλμυρές και γλυκές πίτες, ...
    Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα λαχανικά μας
    Το να αγοράσεις λαχανικά πολλές φορές δεν αρκεί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    PItes
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της jenny191286
    πιτες
    Ένα βιβλίο 157 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 54 αγαπημένων συνταγών, του/της angelabuda
    Πίτες
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της Venesk
    Πίτες
    Ένα βιβλίο 25 αγαπημένων συνταγών, του/της Polynikis54