κύρια φωτογραφία συνταγής Προφιτερόλ με κρέμα Tiramisù

Προφιτερόλ με κρέμα Tiramisù

ggr
ggr @george
Athens

Μια φορά κι’ ένα καιρό ήταν ένα ζευγάααριιι...Αγαπημένο. Παλιότερα δήλωνε, ευθαρσώς, “ερωτευμένο”, αλλά εάν το πει και τώρα που τα χρόνια τους αθροίζουν ακριβώς ένα αιώνα, θα τους πάρουν στο ψιλό... Το κρατούν λοιπόν για τους ίδιους και προς τα έξω λένε πως είναι “αγαπημένοι”. Γιατί, μήπως δεν είναι;Στα ...δέκατα πέμπτα Χριστούγεννά τους μαζί, αποφάσισαν να τα γιορτάσουν με ένα γλυκό που να αρέσει και στους δύο πολύ. Θαρείτε πως είναι εύκολο πράγμα; Για δείτε;Εκείνη, έχει πάθος με τη σοκολάτα. Κάθε είδους, τύπου και συσκευασίας, αλλά ιδιαίτερα την π ι κ ρ ή σοκολάτα. Κάθε μέρα επιστρέφει στο σπίτι από το σουπερμάρκετ έχοντας και (τουλάχιστον) μία σοκολάτα στις σακούλες της. Αλοιμόνό του εάν κανείς στις “βραδυνές βόλτες λιγούρας” του αγγίξει καμία πλάκα… Το μόνο μη σοκολατένιο γλυκό που θα την κάνει να ενδιαφερθεί τα μάλλα, είναι το προφιτερόλ.Εκείνος πάλι, απολαμβάνει όσο τίποτα άλλα μία πετυχημένη Tiramisù. Το κρεμώδες περιεχόμενο, σε συνδυασμό με τα μεθυστικά και αρωματισμένα με καφέ μπίσκότα είναι η δική του κορωνίδα των γλυκών απολαύσεων!Το δίλημμα, λοιπόν, ήταν σοβαρόΠροφιτερόλ ή Tiramisù; Tiramisù ή Προφιτερόλ; Γλυκό με choux ή με σαβουαγιάρ; Κρέμα σοκολάτας για γέμιση ή κρέμα καφέ ; Και πάνω που μία 15ετία αρμονικής συμβίωσης όδευε προς ...τον κάδο ανακύκλωσης, το βλέμμα τους έπεσε πάνω σε μια χαρούμενη φατσούλα, στο εξώφυλλο ενός περιοδικού. Ή μήπως δεν ήταν περιοδικό... Όχι, το ημερολόγιο των τμημάτων του κοριτσίστικου βόλευ του Ηρακλή Κηφισιάς ήταν, και εκεί, στην άκρη δεξιά, καθισμένη με μία μπάλα στα πόδια της, τους χαμογελούσε, ντυμένη στα μπλέ, η κόρη τους...Αυτή ήταν και η απλή, πολύ απλή, λύση στο πρόβλημα της επιλογής... Όταν έχεις μοιρασθεί τόσο σπουδαία πράγματα, δεν μπορείς να μοιρασθείς κάτι τόσο απλό όσο ένα γλυκό;“Προφιτερόλ Tiramisù”, λοιπόν... Σε έ ν α γλυκό, που να αρέσει και στους δύο τους... Που να γιορτάζει τα δέκατα πέμπτα Χριστούγεννα από τη μία, και παράλληλα να δίνει μία υπόσχεση για τα τριακοστά...Χρόνια πολλά, αγάπη μου !!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν περισσέψει κρέμα καφέ ή/και mascarpone, nema problema που λένε και οι σλάβοι... Τα ανακατεύουμε, ανακαλύπτουμε στο ντουλάπι και κανένα σαβουαγιάρ (αλλά και ό,τι άλλο μπισκότο βρούμε) που να έχει ξεμείνει, τα βουτάμε σε λίγο καφέ (εάν το “ενισχύσουμε” και με κανένα κονιακάκι, ακόμη καλύτερα!) και φτιάχνουμε μία “tiramisu-ξεπέτα” στα γρήγορα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

και ... στολίζει 30 choux
  1. …για τη ζύμη των choux
  2. 190 ml νερό
  3. 75 γρ βούτυρο
  4. 115 γρ αλεύρι
  5. 1 κ.γ. ζάχαρη
  6. 1 στάλα αλατάκι
  7. …για την κρέμα καφέ
  8. 2 φλυτζανάκια καφέ (κάνει ο γαλλικός, κάνει και ο espresso, όχι όμως και ο ελληνικός)
  9. 1 κ.σ. σκόνη στιγμιαίου καφέ
  10. 3 κ.σ. ζάχαρη
  11. 1 + 1/2 κ.σ. κορνφλάουρ
  12. …για το γλάσο με mascarpone
  13. 150 γρ κρέμα ζαχαροπλαστικής
  14. 250 γρ κρέμα γάλακτος ελαφρά κτυπημένη με λίγη ζάχαρη
  15. …για τη διακόσμηση
  16. σκόνη άγλυκου κακάο, όσο χρειασθεί, για τη διακόσμηση

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ας αρχίσουμε την ετοιμασία από τα chouxΒάζουμε πάνω στο μάτι, σε μέτρια φωτιά, μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο (εγγυάται ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας) με το νερό, το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια (για να διευκολύνουμε το λιώσιμό του) και το λίιιγο αλατάκι.

  2. 2

    Αμέσως μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, αποσύρουμε τη κατσαρόλα από το μάτι και ρίχνουμε μέσα, όλο μαζί, το αλεύρι μας, μαζί με τη κουταλίτσα τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με γρήγορες και “γεμάτες” κινήσεις με ένα ξύλινο κουτάλι (ή και με ηλεκτρικό mixer, εάν προτιμάτε), ώστε να μη σχηματισθούν σβώλοι.

  3. 3

    Ξαναγυρίζουμε τη κατσαρόλα στο μάτι, και για λίγα δευτερόλεπτα συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να μαζευθεί η ζύμη από τα τοιχώματα και να σχηματισθεί μία μπάλα γύρω από το ξύλινο κουτάλι (ή το mixer). Πράγματι, αρκούν μερικά δευτερόλεπτα, γρήγορων κινήσεων με το κουτάλι (προσοχή, θέλει ταχύτητα για να μαζευθεί γρήγορα η ζύμη σε μπάλα και να μη καεί το μείγμα. Εάν δεν τη διαθέτετε, χρησιμοποιήστε το mixer).

  4. 4

    Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε την “μπάλα” της ζύμης να κρυώσει εντελώς. Ένα 5λεπτο ή λίγο παραπάνω είναι αρκετό.

  5. 5

    Όσο να κρυώσει η ζύμη, ετοιμάζουμε τα ταψιά. Η ποσότητα αυτή βγάζει περίπου 30 choux, θα χρειασθούμε συνεπώς δύο ταψιά, δύσκολα να χωρέσουν όλα (και αραιωμένα) σε ένα. Τα “ντύνουμε” με λαδόκολλα (εάν θέλετε, μπορείτε να την περάσετε ελαφριά με μια-δυό πινελιές ελαιόλαδο, ελάχιστο, απλά για να σιγουρευθείτε για τη περίπτωση που δεν είναι καλής ποιότητας η κόλλα σας).

  6. 6

    Όταν η ζύμη μας κρυώσει για τα καλά, προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί στη ζύμη πριν περάσουμε στα επόμενα.

  7. 7

    Βάζουμε τώρα τη ζύμη σε ένα χωνί ζαχαροπλαστικής, με ίσια μύτη (χωρίς σχέδια εννοώ) και όχι πολύ μικρή (η διάμετρός της να είναι περίπου 1 εκατοστό) και, πιέζοντας, σχηματίζουμε πάνω στη κάθε λαδόκολλα μικρές “στοίβες”, χαμηλές και διαμέτρου περίπου 3 εκατοστών (μη σας φοβίσει το ύψος τους, θα φουσκώσουν πολύ με το ψήσιμο !!!). Φροντίστε μόνο να είναι σε απόσταση η μία από την άλλη, γιατί δεν φουσκώνουν μόνο σε ύψος αλλά και σε πλάτος !!!. Στο κάθε ταψί θα χωρέσετε εύκολα 20 choux, αφού όμως έχουμε ετοιμάσει δύο ταψιά, μπορούμε και να τα χωρίσουμε μισά-μισά (από 15) στο καθ’ ένα..

  8. 8

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 20 λεπτά, περίπου. Σαν ψηθούν, τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και περνούμε στη κρέμα και το γλάσο.

  9. 9

    …για την κρέμα καφέΣε ένα κατσαρολάκι ενώνουμε τις 3 κουταλιές ζάχαρη με το κορνφλάουρ, τα ανακατεύουμε καλά (θα βοηθήσει να μη σχηματισθούν σβώλοι στη συνέχεια) και προσθέτουμε τον καφέ, ζεστό και πάνω σε μία μέτρια προς σιγανή φωτιά πήζουμε ελαφρά, ετοιμάζοντας μία κρεμούλα.

  10. 10

    Την αδειάζουμε σε ένα μπολ και την ανακατεύουμε να κρυώσει.

  11. 11

    Προσθέτουμε μερικές κουταλιές ρευστής κρέμας γάλακτος αλλά και τη σκόνη του στιγμιαίου καφέ, και ανακατεύουμε καλά.

  12. 12

    Κτυπούμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγύ (όχι πολύ σφικτή όμως), την προσθέτουμε στη κρέμα του καφέ και την αφήνουμε στην άκρη.

  13. 13

    …για το γλάσο με mascarpone, τώραΜέσα σε ένα μπολ δουλεύουμε με ένα πιρούνι το mascarpone, για να το μαλακώσουμε,

  14. 14

    Και, προσθέτοντας την κρέμα ζαχαροπλαστικής. (Εάν δεν θέλετε να βάλετε από τις έτοιμες, υπάρχει στο site μία πετυχημένη –και εύκολη– συνταγή για κρέμα ζαχαροπλαστικής από την ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ), ανακατεύουμε να ενωθούν τα δύο υλικά.

  15. 15

    Μισο-κτυπούμε τη κρέμα γάλακτος (πρέπει να εξακολουθεί να έχει μία υφή προς το ρευστή, όχι σφικτή σαν σαντιγύ) και τη προσθέτουμε και αυτή στο μίγμα των δύο άλλων υλικών. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.

  16. 16

    …ώρα για τη σύνθεση του γλυκούΜε μία σύριγγα για γλυκά, παραγεμίζουμε τα choux με την κρέμα του καφέ. Μπορούμε όμως, κάλλιστα, να τα γεμίσουμε και με ένα χωνί ζαχαροπλαστικής. Σε αυτή τη περίπτωση είναι προτιμότερο (από πλευράς εμφάνισης) το γέμισμα να γίνει από την κάτω πλευρά. Ανοίγουμε μία τρύπα, με κάτι μυτερό (την άκρη της λαβής ενός μικρού κουταλιού, για παράδειγμα) στη βάση κάθε choux και τα γεμίζουμε.

  17. 17

    Τα βουτάμε στη συνέχεια, ένα-ένα, μέσα στο γλάσο του mascarpone και τα ξαναψαρεύουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού (δεν τα τρυπούμε, περνούμε το πιρούνι από κάτω τους και ανασηκώνουμε).

  18. 18

    Τα τοποθετούμε σε σχήμα πυραμίδας σε μία πιατέλα (ή λίγα λίγα, σε μία κούπα παγωτού).

  19. 19

    Κάθε στρώση που ολοκληρώνουμε, πρίν προσθέσουμε τα choux της επόμενης στρώσης, πασπαλίζουμε με άφθονο άγλυκο κακάο.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens