Προζύμι της μανούλας μου
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγη ειναι της μανουλας μου. Τη λενε κα Κατερινα Οικονομου και σημερα ειναι 82 χρονων απο τα χερακια της εχουμε γευτει τα πιο γευστικα και γλυκα πιατα
Υλικά
-
1 χουφτα ρεβυθια αλεσμενα ή καλυτερα κοπανισμενα στο γουδι
-
400 ml νερο χλιαρο
-
1 φυλλα δαφνης
-
λιγο ξερο βασιλικο
-
2 κουπες τσαγιου αλευρι σκληρο
-
1 πρεζα ζαχαριτσα
-
λιγο λαδακι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μια λεκανιτσα βαζουμε το αλευρι κανουμε μια λακουβιτσα στο κεντρο και μεσα
-
2
Προσθετουμε τη ζαχαρη και το λαδακι
-
3
Αφηνουμε στην ακρη και περιμενουμε να τελειωσει η εξης διαδικασια
-
4
Τα θρυματισμενα ρεβυθια τα ριχνουμε σ ενα μπολ με το χλιαρο νερακι, τη δαφνη και το βασιλικο
-
5
Αφηνουμε μια ωρα και κατοπιν βραζουμε σε σιγανη φωτια για ενα τεταρτο εως να αφρισουν τα ρεβυθια
-
6
Παιρνουμε τον αφρο του ρεβυθιου και το ριχνουμε στη λακουβιτσα του αλευριου, σουρωνουμε και το νερακι απο τη δαφνη και το βασιλικο και το ριχνουμε κι αυτο σιγα σιγα εως να κανουμε ζυμαρακι
-
7
Το αφηνουμε 8 ωρες σε ζεστο μερος και θα δουμε οτι εχει διπλασιαστει σε ογκο
-
8
Αυτο ειναι το προζυμι. Κοβουμε ενα μερος και το προσθετουμε στη ζυμη του ψωμιου που θα φτιαξουμε
-
9
Το υπολοιπο το φυλαμε σ ενα γιαλυνο ή πυλινο μπολ σκεπασμενο με λαδακι
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (6)