Προζύμι της μανούλας μου

Bαθμολογία: 4.8
       
 
5 ψήφοι
,


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 χουφτα ρεβυθια αλεσμενα ή καλυτερα κοπανισμενα στο γουδι
  • 400ml νερο χλιαρο
  • 1 φυλλα δαφνης
  • λιγο ξερο βασιλικο
  • 2 κουπες τσαγιου αλευρι σκληρο
  • 1 πρεζα ζαχαριτσα
  • λιγο λαδακι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Περιέχει: Όσπρια
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια λεκανιτσα βαζουμε το αλευρι κανουμε μια λακουβιτσα στο κεντρο και μεσα
  2. Προσθετουμε τη ζαχαρη και το λαδακι
  3. Αφηνουμε στην ακρη και περιμενουμε να τελειωσει η εξης διαδικασια:
  4. τα θρυματισμενα ρεβυθια τα ριχνουμε σ ενα μπολ με το χλιαρο νερακι, τη δαφνη και το βασιλικο
  5. Αφηνουμε μια ωρα και κατοπιν βραζουμε σε σιγανη φωτια για ενα τεταρτο εως να αφρισουν τα ρεβυθια
  6. Παιρνουμε τον αφρο του ρεβυθιου και το ριχνουμε στη λακουβιτσα του αλευριου, σουρωνουμε και το νερακι απο τη δαφνη και το βασιλικο και το ριχνουμε κι αυτο σιγα σιγα εως να κανουμε ζυμαρακι
  7. Το αφηνουμε 8 ωρες σε ζεστο μερος και θα δουμε οτι εχει διπλασιαστει σε ογκο
  8. Αυτο ειναι το προζυμι. Κοβουμε ενα μερος και το προσθετουμε στη ζυμη του ψωμιου που θα φτιαξουμε
  9. Το υπολοιπο το φυλαμε σ ενα γιαλυνο ή πυλινο μπολ σκεπασμενο με λαδακι

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγη ειναι της μανουλας μου. Τη λενε κα Κατερινα Οικονομου και σημερα ειναι 82 χρονων απο τα χερακια της εχουμε γευτει τα πιο γευστικα και γλυκα πιατα

Σχετικές συνταγές

Προζύμι Προζύμι
       
       
(2)
Προζύμι χειροποίητο Προζύμι χειροποίητο
       
       
(14)

    7 Όλα

    #
    Σχόλιο από annamelany, 20-11-08  
    ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.. ΑΛΛΑ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ κ.ΚΑΤΕΡΙΝΑ
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 30-11-08  
    ki allo ena psifalaki gia ti Katerina
    #
    Σχόλιο από kari, 3-1-09  
    το ψωμακι γινεται τελειο μ αυτο το προζυμι
    #
    Σχόλιο από ΜΑMALENA, 3-2-09  
    θα ήθελα να ρωτήσω τι ποσόοτητα από το προζύμι χρειάζεται να πάρω για να ζυμώσω ένα ψωμάκι με ένα κιλό αλεύρι και τι διαδικασία θα ακολουθήσω μετά? Τον κλασικό τρόπο που αραιώνω το προζύμι με νεράκι και μετά προσθέτω το αλεύρι? Και τέλος πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο με το λαδάκι? Θα την δοκιμάσω σύντομα με ενθουσίασε. Κάτι τελευταίο βασιλικό θα βάλω ένα κουταλάκι του γλυκού είναι καλά? Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 18-2-09  
    δε προσεξα οτι και οι χυλοπιτες ηταν δικια σου συνταγη,τα σχολια ηταν για το προζυμη και τα δυο ομως ειναι τελεια!!1
    #
    Σχόλιο από Salma, 23-4-10  
    #
    Σχόλιο από seaside, 3-2-11  
    Τι ποσότητα προζύμι σε γραμμάρια, χρησιμοποιούμε για ένα κιλό ψωμί;
    Συγχαρητήρια στη μητέρα σας και σε εσας.
    Εύχομαι να ζήσει καλά όσο περισσότερο γίνεται. Σας ευχαριτώ για τη συνταγή.

    6 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από annamelany, 20-11-08  
    ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.. ΑΛΛΑ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ κ.ΚΑΤΕΡΙΝΑ
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 30-11-08  
    ki allo ena psifalaki gia ti Katerina
    #
    Σχόλιο από kari, 3-1-09  
    το ψωμακι γινεται τελειο μ αυτο το προζυμι
    #
    Σχόλιο από ΜΑMALENA, 3-2-09  
    θα ήθελα να ρωτήσω τι ποσόοτητα από το προζύμι χρειάζεται να πάρω για να ζυμώσω ένα ψωμάκι με ένα κιλό αλεύρι και τι διαδικασία θα ακολουθήσω μετά? Τον κλασικό τρόπο που αραιώνω το προζύμι με νεράκι και μετά προσθέτω το αλεύρι? Και τέλος πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο με το λαδάκι? Θα την δοκιμάσω σύντομα με ενθουσίασε. Κάτι τελευταίο βασιλικό θα βάλω ένα κουταλάκι του γλυκού είναι καλά? Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 18-2-09  
    δε προσεξα οτι και οι χυλοπιτες ηταν δικια σου συνταγη,τα σχολια ηταν για το προζυμη και τα δυο ομως ειναι τελεια!!1
    #
    Σχόλιο από Salma, 23-4-10  

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από seaside, 3-2-11  
    Τι ποσότητα προζύμι σε γραμμάρια, χρησιμοποιούμε για ένα κιλό ψωμί;
    Συγχαρητήρια στη μητέρα σας και σε εσας.
    Εύχομαι να ζήσει καλά όσο περισσότερο γίνεται. Σας ευχαριτώ για τη συνταγή.

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...
    Μωρ’ τι έχεις στο μυαλό σου φάβα Σαντορίνης;
    Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ταινία «τι 30, τι 4...
    Φακές: μικρές, αλλά θαυματουργές
    Οι φακές είναι ένα όσπριο που χρησιμοποιείται κατά...
    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Πίτες, ζύμες
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της Ρήνη
    προζύμι
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της Adamantia 88
    Ζύμες-ψωμιά.
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της ana1973
    ψωμι ζυμες
    Ένα βιβλίο 105 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou