litsa d
litsa d @cook_8467308
,

Προζύμι χωριάτικο όπως το χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες για ψωμί και όχι μόνο!

Λίγα μυστικά ακόμα

Εαν ζυμώσετε ψωμί κρατάτε απο τη ζύμη ένα κομμάτι και το αφήνετε για 24 ώρες με ζελατίνα και μετά ψυγείο. Δεν χρειάζετε να επαναλάβουμε πάλι όλη τη διαδικασία.Η δεύτερη συνταγή είναι απο το wiki.beerΑνάλογα τις θερμοκρασίες οι διαδικασία ταίσματος/ανανέωσης αλλάζουν κατα μερικά λεπτά μέχρι και μερικές ώρες. 

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. Αλεύρι και νερό μόνο!

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Παίρνω 4 κουταλιές αλεύρι και τις ανακατεύω με λίγο νερό να γίνει μια μαλακή μπάλα. Την σκεπάζω ερμητικά με μια διαφανή μεμβράνη σε μπολάκι για 24 ώρες.

  2. 2

    Ξαναβάζω 4 κουταλιές αλεύρι και λιγο νερό στο μίγμα, πλάθω πάλι και ξανασκεπάζω για άλλες 24 ώρες.

  3. 3

    Πάλι επναλαμβάνω την ίδια διαδικασία για τριτο 24ωρο.Το προζύμι είναι έτοιμο για χρήση. Αν δεν το χρησιμοποιήσω αμέσως το βάζω στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Αν και τότε δεν το χρειαστώ βάζω πάλι 4 κουταλιές αλεύρι και λίγο νερό και ξαναφρεσκάρω τη ζύμη.

  4. 4

    Μέρα 1η Καθαρίζουμε ένα γυάλινο βάζο χωρητικότητας 0,5-1 λίτρου και το κουτάλι με βραστό νερό. Προσθέτουμε στο βάζο 50γρ νερό και 50γρ αλεύρι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε ένα 24ωρο. Ανάλογα με την θερμοκρασία καμια φορά ξεκινάνε πιο αργά άλλες πιο γρήγορα. Ιδανική είναι 30°C αλλά όσο πιο ψηλά ειναι, τόσο πιο εύκολο είναι να χάσουμε κάποιο "τάισμα" και "κακοί" μικροοργανισμοί να μας σκοτώσουν το προζύμι. Κυρίως στους 18°C έχω πιάσει πιο εύκολα προζύμι.

  5. 5

    Μέρα 2η Δεν θα έχει γίνει καμια τρελή αλλαγή στο μελλοντικό προζύμι. Προσθέτουμε στο βάζο 50γρ νερό και 50γρ αλεύρι. Ανακατεύουμε με καθαρό κουτάλι και αφήνουμε για άλλο ένα 24ωρο.

  6. 6

    Μέρα 3η Ακόμα δεν θα δούμε καμια κινητικότητα στο ζυμάρι. Προσθέτουμε άλλη μια κλασσική δόση με 50γρ νερό και 50γρ αλεύρι. Ανακάτεμα, κούπωμα του βάζου και άλλο ένα 24ωρο

  7. 7

    Μερα 4η Κάπου εδώ ίσως δούμε μερικές φουσκάλες στο ζυμάρι. Πετάμε το περισσότερο και κρατάμε το πολύ μια μεγάλη κουταλιά. Αυτό γίνεται για δύο λογους. Ενας οτι θα γεμίσει το βάζο αλλα κυρίως γιατί μια δόση φαγητό μπορεί να διατηρήσει τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε μια κουταλιά για ενα 12ωρο και έτσι για 12 ώρες θα έχουν να φάνε και δεν θα πεθάνουν (κυριολεκτικά) της πείνας. Δίνουμε μια διπλή δόση φαγητό με 100γρ νερό και 100γρ αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για άλλο ενα 24ωρο

  8. 8

    Μερα 5η Θα έχει φουσκάλες αλλά δεν είναι πως θα έχει αυξηθεί πολύ σε όγκο. Πάλι πετάμε το περισσότερο και το ταίζουμε με 100γρ νερό 100γρ αλεύρι, το αφήνουμε κλασσικά ένα 24ωρο

  9. 9

    Μερα 6η Βλέπουμε οτι άρχισε να αυξάνει και σε όγκο, περίπου κατα 1/3 και έχει φουσκάλες στην επιφάνεια. Σε μυρωδιά ίσως έχει μια περίεργη ωριμο-φρουτένια. Πάντα αφήνουμε περίπου μια κουταλιά προζύμι, πετάμε το υπόλοιπο και το ταίζουμε κλασσικά με 100γρ νερό και 100γρ αλεύρι. Το αφήνουμε για την επόμενη μέρα.

  10. 10

    Μέρα 7η-και πέρα Συνεχίζουμε αυτόν τον κύκλο για περίπου 2 μέρες όπου θα το δούμε οτι θα διπλασιάζεται σε μέγεθος. Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε ψωμί αλλά θέλει καμια βδομάδα μέχρι να έχουμε μια σταθερή καλλιέργεια. Η μυρωδιά θα περάσει διάφορες φάσεις απο μπανανοκατάσταστη και γενικά φρουτώδη σε τυροξυνίλα και θα είναι έτοιμο όταν στο τέλος του 24ωρου έχει έντονη μυρωδιά απο ξύδι.

Αντιδράσεις

Σχόλια (51)

Athanasios Angelis
Athanasios Angelis @cook_20110148
Την δευτερη ημερα ειχε ασζημη μυροδια και ειχε γινει σαν νερο γιατι;

Από

litsa d
litsa d @cook_8467308
στις
,
http//litsadimitropoulou.blogspot.gr/
Δες περισσότερα