κύρια φωτογραφία συνταγής Ψάρια μαριναρισμένα σε αρωματισμένο ξύδι

Ψάρια μαριναρισμένα σε αρωματισμένο ξύδι

ggr
ggr @george
Athens

Είναι ένα δυνατό πιάτο, ένας πολύ καλός μεζές, που παντρεύει τη φρεσκάδα της θάλασσας με το άρωμα ενός ξυδιού μοναδικού, δικού σας, φτιαγμένου στο σπίτι από τα ίδια σας τα χέρια. Η συνταγή μπορεί να γίνει με διάφορα ψάρια. Με τα καθαρισμένα φιλέτα των μεγαλύτερων ή με ολόκληρα τα μικρότερα. Ταιριάζει το ίδιο καλά με ψάρια θαλάσσης όπως και με του γλυκού νερού.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο τρόπος αυτός μαγειρέματος, το ψήσιμο ή τηγάνισμα αρχικά και το μαρινάρισμα με αρωματισμένο ξύδι (και κάποτε και με κρασί) στη συνέχεια και για αρκετές ώρες, έχει τη δική του ονομασία. Θα το βρείτε σαν “soused” στα αγγλικά ή “in carpione” στα ιταλικά, το πιο κοντινό ανάλογο σε εμάς είναι “μαριναρισμένα”. Ή πείτε το απλά“μεθυσμένα”. Εκτός από ψαράκια (τα μικρού μεγέθους έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζονται καθάρισμα, τα τρως όπως είναι στη συνέχεια), μπορούμε να κάνουμε και τα Πικάντικα κολοκυθάκια σε αρωματισμένο ξύδι, (αλλά και μελιτζάνες ή/και πιπεριές). Ή, (σπανιότερα), μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να “μεθύσουμε” και κυνήγι. Τα μεθυσμένα ψαράκια μας είναι ένα πιάτο δυνατό, με έντονη γεύση, δεν ταιριάζει συνεπώς με οτιδήποτε. Φαγωμένα την επόμενη ημέρα, είναι ένας πολύ καλός μεζές για ούζο.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

4 με 6 άτομα
  1. 400 γρ. αθερίνα
  2. 1 πόδι σέλερυ (προτιμήστε το από την εναλλακτική του 1/3 ματσάκι σέλινο)
  3. 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  4. 1 σκελίδα σκόρδο
  5. 5-6 φύλλα φασκόμηλο (ή 1 κ.σ. αποξηραμένα)
  6. 1 κλαδάκι δενδρολίβανο (ή 1 κ.σ. αποξηραμένα)
  7. 3 φύλλα δάφνης
  8. 1 ολόκληρο κομμάτι κανέλλα (των 2-3 εκ.)
  9. 2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  10. 3 ποτήρια λευκό αρωματισμένο ξύδι
  11. αλεύρι για το αλεύρωμα
  12. λάδι για το τηγάνισμα
  13. αλάτι
  14. κόκκους πιπέρι σε

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεκινάμε με το τηγάνισμα των ψαριών.

  2. 2

    Πλένουμε καλά την αθερίνα, τη στραγγίζουμε καλά και, τέλος, την αλευρώνουμε.

  3. 3

    Στο τηγάνι μας, όπου συνήθως τηγανίζουμε τα ψάρια μας, ζεσταίνουμε άφθονο λάδι και αρχίζουμε να προσθέτουμε τα ψαράκια μας. Πρέπει να γίνουν τραγανά, συνεπώς θέλουμε το λάδι να έχει κάψει καλά και ρίχνουμε λίγα ψάρια κάθε φορά.

  4. 4

    Βγάζουμε κάθε τηγανιά όταν τα ψαράκια είναι καλοτηγανισμένα και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να τους πάρει το παραπανίσιο λάδι. Αλατίζουμε.

  5. 5

    Συνεχίζουμε έτσι έως ότου τελειώσουν όλα τα ψάρια μας.

  6. 6

    Όσο τηγανίζονται τα ψάρια, καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χορταρικά μας. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το σέλινο και τρίβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

  7. 7

    Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά μαλακώνουμε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και το σέλινο. Όταν έχουν μαλακώσει τα κρεμμυδάκια, αφαιρούμε τις σκελίδες το σκόρδο (έχουν ολοκληρώσει ευδοκίμως την αποστολή τους), κανονίζουμε το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε το ξύδι και όλα τα αρωματικά, εκτός από την κανέλλα.

  8. 8

    Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για μερικά λεπτά και να αποβάλουν ένα μέρος από τα υγρά τους.

  9. 9

    Εν τω μεταξύ, τοποθετούμε τα ψαράκια σε ένα ένα δοχείο (ένα χαμηλό και πλατύ τάπερ, που να κλείνει καλά και να χωράει στο ψυγείο μας, όπου θα μπει στη συνέχεια) και αδειάζουμε πάνω τους τη μαρινάτα, καυτή, η οποία πρέπει να τα σκεπάζει εντελώς.

  10. 10

    Προσθέτουμε και τη κανέλλα και ανακατεύουμε καλά - καλά αλλά και πολύ προσεκτικά για να μη διαλυθούν τα ψαράκια.

  11. 11

    Αφήνουμε τα ψάρια να ξεκουραστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες (ακόμη καλύτερα εάν μπορούμε να τα αφήσουμε και δυό ολόκληρες ημέρες).

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

NPB
NPB @cook_8459890
de meno ellada, mporei kapoios na mou pei pos legetai i atherina sta agglika?

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens