Ψάρια Σαβόρο
Παραδοσιακό Κερκυραϊκό ορεκτικό.Ασυνήθιστος συνδυασμός γεύσεων σε μια παραδοσιακή σπεσιαλιτέ.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η αυθεντική συνταγή της Κερκυραϊκής σπεσιαλιτέ όπως μου την έδωσε η μαμά μου και όπως της την είχε δώσει η δική της μαμά. Το Σαβόρο παραδοσιακά τρώγεται ως ορεκτικό την ημέρα του Ευαγγελισμού (συνδυάζεται με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά) και την Κυριακή των Βαϊων. Μπορεί να διατηρηθεί για πολλές μέρες. (Τα παλιά χρόνια το διατηρούσαν εκτός ψυγείου χάρη στο ξύδι και στο κρασί που περιέχει). Η αναλογία κρασιού- ξυδιού είναι ενδεικτική. Μπορειτε να την αλλάξετε σύμφωνα με τα γούστα σας. Ωστόσο είναι σημαντικό τα ψάρια να καλύπτονται από τη μαρινάδα και να μείνουν κάποιες μέρες μέσα σ'αυτή.
Υλικά
-
1 κιλό ψάρια (μαρίδες μεγάλες, γόπες, μπαρμπούνια)
-
0.5 φλυτζ. τσαγιού ξύδι
-
2 φλυτζάνια τσαγιού κρασί μαύρο ξηρό
-
2 χούφτες σταφίδες μαύρες
-
2 κουτ. σούπας δενδρολίβανο φρέσκο
-
2-3 σκόρδα φρέσκα
-
2-3 κρεμμύδια φρέσκα
-
αλάτι
-
λίγο αλεύρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζετε τα ψάρια, τα πλένετε και τα στραγγίζετε.
-
2
Τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε στο μισό ελαιόλαδο.
-
3
Στραγγίζετε το λάδι και σκουπίζετε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας.
-
4
Προσθέτετε στο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι, το δενδρολίβανο, τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα ψιλοκομμένα και τα σωτάρετε.
-
5
Σβήνετε με το κρασί και το ξύδι, προσθέτετε το αλάτι και τις σταφίδες και αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά. (Αυτό θα είναι η μαρινάδα)
-
6
Βάζετε μία στρώση ψάρια σε πήλινο ή γιάλινο δοχείο, τα σκεπάζετε με τη μαρινάδα
-
7
Τοποθετείτε τα υπόλοιπα ψάρια σε στρώσεις εναλλάξ με τη σάλτσα κατά τον ίδιο τρόπο.
-
8
Περιχύνετε με την υπόλοιπη μαρινάδα (τα ψάρια πρέπει να καλυφθούν).
-
9
Σκεπάζουμε το σκεύος και βάζουμε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
-
10
Σερβίρεται κρύο.
Σχόλια (7)