Ψήνουμε πιπεριές

Bαθμολογία: 4.9
       
 
10 ψήφοι
,

Περιγραφή

Πώς να τις ψήσουμε και πως, μια φορά ψημένες, να τις ξεφλουδίζουμε εύκολα. Μπορούμε να ψήσουμε τη πιπεριά με διάφορους τρόπους, εδώ θα τις ψήσουμε σε φούρνο ή σε τηγάνι, εφ’ όσον διαθέτουμε κουζίνα αερίου. Φέτος το καλοκαίρι άρχισα να πειραματίζομαι στο ψήσιμό τους στα κάρβουνα, στον κήπο (για χάρη, κυρίως, της μικρής μου κόρης που κάνει χάζι…). Είναι πολύ νωρίς, λοιπόν, για να μπορούν να καταγραφούν τα αποτελέσματα.
Ψήνουμε πιπεριές

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Για το ψήσιμο σε φούρνο: παίρνουμε τις πιπεριές, τις απλώνουμε πάνω στις σχάρες και ψένουμε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Εγώ τις βάζω αρχικά σε “αέρα” (γι’ αυτό και σε σχάρα και όχι σε ταψί), στους 200° (δεν πιάνει παραπάνω σε αυτή την επιλογή το μηχάνημα) για περίπου 30 – 35 λεπτά, γυρίζοντάς τες δυό-τρεις φορές για να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές και στη συνέχεια το γυρίζω σε “αέρα + γκριλ επάνω” για άλλα 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Με τον τρόπο αυτό, στο πρώτο μέρος μαλακώνει, η σάρκα χωρίς να αφυδατωθούν οι πιπεριές και στο δεύτερο ίσα που προλαβαίνουν να “αρπάξουν” λίγο, να καεί η φλούδα τους, χωρίς όμως να αφυδατωθούν. ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ.
Βήμα 2
2) Αν θέλετε να απλοποιήσετε τα πράγματα, βάλτε τες σε “γκριλ πάνω - κάτω”, στους  250° για περίπου 25-30 λεπτά, γυρίζοντάς τες συχνά. Ελέγχετε κάθε τόσο για να μη καούν και αφυδατωθούν.
Σε κάθε περίπτωση, κάτω από την/τις σχάρες βάζουμε πάντα ένα ταψί με ένα κύπελλο νερό μέσα. Σε αντίθετη περίπτωση θα τρέχετε και δεν θα φθάνετε με τα υγρά που θα χύσουν οι πιπεριές και, καιγόμενα, θα λερώσουν τον πάτο της κουζίνας. Πέραν του ότι, το νερό εξατμιζόμενο βοηθάει να μην αφυδατώνεται υπερβολικά η σάρκα των πιπεριών.
Βήμα 3
3) Όταν περάσει αυτός ο χρόνος (ο οποίος μπορεί να αλλάζει ελαφρά, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος των πιπεριών, προκαλώντας την... αδημονία των μικρών συνδαιτυμόνων μας), οι πιπεριές μας θα έχουν αυτή την εμφάνιση (η μελιτζάνα... παρεισέφρησε, ελπίζοντας ότι αύριο θα βγει ραντεβού με τη φέτα, να πιούν κανένα ποτηράκι λαδάκι και να γίνουν... αλοιφή).
Για ψήσιμο στη φωτιά, αντίθετα, απλώνουμε τις πιπεριές μέσα σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι ήδη ζεσταμένο καλά, και τις ψένουμε, γυρίζοντάς τες και εδώ συχνά, μέχρι η φλούδα τους να καεί σε διάφορα σημεία (περίπου 15-20 λεπτά).
Βήμα 4
4) Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, για να διευκολύνουμε την αφαίρεση της φλούδας (και να μη χαλάσουμε κυβικά νερό που προτείνουν κάποιες αιρετικές μέθοδοι), βάζουμε τις πιπεριές σε πλαστική σακούλα. Είτε σακούλα συντήρησης τροφίμων είναι αυτή, είτε του σουπερμάρκετ... Πριγκηπόπουλου, το αποτέλεσμα, σας διαβεβαιώ, είναι το ίδιο.
Βήμα 5
5) Κλείνουμε τη σακούλα και αφήνουμε τις πιπεριές να «ιδρώσουν» για λίγη ώρα (τουλάχιστον για 15 λεπτά).
Βήμα 6
6) Όταν περάσουν τα 15 λεπτά, αφαιρούμε τις πιπεριές (μία-μία κάθε φορά, για να μη κρυώνουν οι υπόλοιπες όσο καθαρίζουμε κάποια), την τοποθετούμε πάνω σε επιφάνεια κοπής (κατά προτίμηση όχι πορώδη –όχι λοιπόν από ξύλο)
Βήμα 7
7) και, είτε με το χέρι είτε με τη βοήθεια ενός μικρού, μυτερού και κοφτερού μαχαιριού, αφαιρούμε το κοτσανάκι της (σιγά το πράγμα, εύκολη δουλειά).
Βήμα 8
8) Με τη βοήθεια του ίδιου μαχαιριού (ή με τα χέρια) κόβουμε την πιπεριά κατά μήκος της μίας πλευράς (μην ακούσω ερωτήσεις του τύπου “μα, αφού οι πιπεριές είναι κυλινδρικές!!!”) και την ανοίγουμε εντελώς.
Βήμα 9
9) Κόβουμε και αφαιρούμε τα εσωτερικά στηρίγματα των σπόρων (πιο ανοικτόχρωμης ή και λευκής απόχρωσης). Στη συνέχεια, αφαιρούμε τους σπόρους, χρησιμοποιώντας και/κυρίως τα δάκτυλά μας (τι τα έχουμε …).
Στις πιπεριές Φλωρίνης και σε μεγάλες ποσότητες, αυτή είναι μία διαδικασία κοπιαστική (και όχι: σιγά το πράγμα, εύκολη δουλειά) και θέλει προσοχή να μη λερώσετε τα πάντα με τα υγρά που χύνονται από το εσωτερικό ων πιπεριών. Με όλες τις άλλες, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Η διαδικασία απλοποιείται πολύ εάν ξεπλύνουμε τις πιπεριές από τους σπόρους τους κάτω από τρεχούμενο νερό, όμως, πέραν της μεγάλης κατανάλωσης νερού η πιπεριά χάνει εκείνο το ελαφρά παχύρευστο υγρό που την περιβάλει (και που αναμιγνυόμενο στη συνέχεια με το λαδάκι και το ξυδάκι που θα προσθέσουμε θα της δώσει την ιδιαίτερη, υπέροχη γεύση τους.
Βήμα 10
10) Τέλος, κόβουμε την πιπεριά σε λωρίδες, λιγότερο ή περισσότερο πλατειές, ή ακόμη και ζουλιέν (julienne), ανάλογα με τη χρήση που θα ακολουθήσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Δυό λόγια για τις πιπεριές.

Οι πιπεριές, προέλευσης μακρινής, από την άλλη μεριά του μεγάααααλου ωκεανού, από τη Νότια Αμερική, είναι σαρκώδη λαχανικά, με σάρκα αρχικά πράσινη που στη συνέχεια, όταν ωριμάσει ο καρπός, μπορεί να γίνει κόκκινη, κίτρινη ή πορτοκαλί.
Οι πιπεριές είναι λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C και φτωχά σε θερμίδες, αφού η σάρκα τους κατά 90% αποτελείται από νερό. Σήμερα καλλιεργούνται και χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και αποτελούν συστατικό, βασικό και αναντικατάστατο αλλά και συμπληρωματικό που κάνει τη διαφορά, σε πλήθος πιάτων, όπως επίσης είναι πολλοί και διάφοροι και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

 

Συντήρηση

 

Οι πιπεριές, όταν τις ψήσουμε, πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε λίγες ημέρες (αλλιώς “αρπάζουν”, ξινίζουν, ακόμη και μέσα στο ψυγείο. Εάν θέλουμε όμως, μπορούμε να τις συντηρήσουμε επί μακρόν και να τις καταναλώσουμε εκτός εποχής, διατηρώντας τες σε αποστειρωμένα βάζα με λάδι ή ξύδι (ή και τα δύο ταυτόχρονα). Εάν, μάλιστα, συνδυάσετε πιπεριές διαφόρων χρωμάτων στο ίδιο βάζο, το αποτέλεσμα θα είναι και οπτικά άριστο.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής γι' αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη, κάντε τα εξής:

 • ελέγξτε το ξύδι αν δεν είναι άσπρο

Σχετικές συνταγές

  26 Όλα

  << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
  #
  Σχόλιο από πατσιλινάκου, 10-9-08  
  Εξαιρετική διατύπωση της συνταγής! Μπράβο ggr! Πιο εύκολος τρόπος για να ξεφλουδιστούν οι πιπεριές, είναι να σκεπάσεις με μια πετσέτα το ταψί με τις πιπεριές, όπως θα το βγάλεις ζεστό από τον φούρνο.
  #
  Σχόλιο από MaiRouLiNi, 15-10-08  
  otan tis kanw 8a sas pw
  #
  Σχόλιο από chili, 3-7-09  
  Εκτος του οτι ειναι κατατοπιστικοτατη ως συνταγη με οδηγιες, εχει και ωραιο τροπο γραφης! (μην ακούσω ερωτήσεις του τύπου “μα, αφού οι πιπεριές είναι κυλινδρικές!!!”) Οταν εφαρμοσω τις οδηγιες, θα επιστρεψω με πιρουνακια και ελπιζω να ειναι πολλα γιατι οι ψητες πιπεριες ειναι λατρεμενη γευση! :)
  #
  Σχόλιο από nekti, 24-2-10  
  κατατοπιστικότατη!!!ευχαριστούμε όλες οι άσχετες που μαζευτήκαμε και φτιάξαμε ψητές πιπεριές!!!
  #
  Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 3-5-10  
  5 ολάκερα πηρουνάκια για την υπομονή σου ν ακάνεις και ν αξανακάνεις την διαδικασία με διάφορους τρόπους και ν ατην χρονομετρήσεις
  5 πηρουνάκια για το λεκτικόν της υπόθεσης
  -1000 πηρουνάκια για την πλαστική σακούλα
  να εξηγήσω, Η μανούλα μου, η θειούλα μου, όλοι μας χρησιμοποιούσαμε σακουλίτσα, παλιά στην εποχή της αθωότητος. πλέον ξέρουμεότι η πρακτική αυτή είναι καρκινογόνος. έτσι λοιπόν μπήκα στο ψάξιμο για να βρω νέα μέθοδο αποφλοίωσης του κόκκινου αυτού θεσπέσιου ζαρζαβατικού/ σαλατικού. έτσι βρήκα τις διάφορες επιμένω θεσπέσιες εκδοχές του ψησίματος που προτείνεις. ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΟΜΩΣ δε νομίζω ότι η μέθοδος αποφλοίωσης της πιπερίας συνίσταται στις μέρες μας, ειδικά προς βρώση απο παιδί.
  No offence meant,
  #
  Σχόλιο από ggr, 3-5-10  
  Πίστευα ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εχθές θα ήσαν μακράν ό,τι χειρότερο μπορούσα να ακούσω.
  Με αυτό που γράφεις πιο πάνω, Η_μαμά_της_Ζέφυς, ανατρέπεις τα πάντα.
  Και μου κόβεις τα πόδια .....
  Θα μπορούσες με ένα pm να μου γράψεις ένα-δύο πράγματα παραπάνω ; Θα το εκτιμούσα πολύ.
  Εάν ισχύει αυτό που αναφέρεις, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όχι μόνο ετούτο αλλά και πολλά άλλα πράγματα στη καθημερινότητά μας.
  Να περιμένω ;
  #
  Σχόλιο από Sitronella, 3-5-10  
  Συγγνώμη, μιλάμε για όλα τα είδη σακούλας; Εντάξει αυτές του σούπερ μάρκετ, αλλά τι γίνεται με τις σακούλες που είναι κατάλληλες για τρόφιμα; Ή τη διάφανη μεμβράνη; Εδώ δε μιλάμε πως τις ψήνουμε μέσα στη σακούλα ή με τη μεμβράνη, απλώς τις αφήνουμε να ιδρώσουν. Οπότε υπάρχει πρόβλημα ακόμα και με αυτές;
  Θα μπορούσες επίσης να μας πεις τι ακριβώς είναι το καρκινογόνο; Πραγματικά νομίζω μας ενδιαφέρει όλους και πίστεψέ με, δεν είναι κάτι που το ξέρουμε όλοι...
  #
  Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 4-5-10  
  παιδες το τσακισαμε το θεμα ,,κριμα γιατι ειναι καλη δουλεια και πολυ χρησιμη εν γενει,,, τεσπα
  παραθετω ενα αρθρο απο τα νεα για τους μεχρι στιγμης μη υποψιασμενοςυ, χρησιμοποιειστε αυτα που θα διαβασετε για να κανετε αναζητηση ,,και πιστεψτε με θα βρειτε οχι λιγα,,,,

  http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=25&ct=1&articleID=9432

  ( αν μπορουσε καποιος διαχειριστης να μετακομισει τα σχολια αυτα καπου αλλου, ειναι κριμα και αδικο για την δουλεια που εριξε ο/η συνταξας ggr)
  #
  Σχόλιο από Sitronella, 4-5-10  
  Δε νομίζω πως είναι άσχετη η συζήτηση για το τι σακούλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην συγκεκριμένη τεχνική.
  Ευχαριστούμε για το άρθρο, εάν και δεν είδα να γράφει κάτι για τις πλαστικές σακούλες. Πάντως εάν θέλετε μπορείτε να ξεκινήσετε κουβέντα μέσα στο φόρουμ, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
  #
  Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 5-5-10  
  λιτλ μορ ινφορμεησιον, τοτες, πιο επι-κεντρο-μενη
  http://www.badlani.com/blog/2007/09/10/obesity-impotence-cancer-%E2%80%A6-still-want-to-use-plastic-bags/

  http://www.ecologycenter.org/factsheets/plastichealtheffects.html
  http://www.eco-ethical.co.uk/plasticbag.html
  http://www.copperwiki.org/index.php/Plastic_bags


  αυτο το αρθρο αφηνει καποια περιθωρια να μημν ειναι ετσι ακριβως τα πραγματα, αλλα δε το αποκλυει κιολας,,,,
  http://edition.cnn.com/2008/HEALTH/10/31/bpa.hearings/
  το εντ οφ δη ντεη, ο καθενας παιρνειτις αποφασεις του,,,,, οσο πιο πληροφορημενα και υποψιασμενα μπορει!!!
  #
  Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 1-6-10  
  ΟΠς έπεσα σε κατι ακομα απο πληροφοριες,,,,
  http://togelastoboukali.blogspot.com/2010/03/blog-post_7675.html
  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4569019
  #
  Σχόλιο από Cindy, 1-6-10  
  Χωρίς παρεξήγηση από κανέναν, αλλά αν κατάλαβα καλά συζητάμε για το αν είναι καρκινογόνο να βάλουμε τις πιπεριές 15λεπτά σε πλαστική σακούλα να ιδρώσουν για να ξεφλουδιστούν εύκολα!Προσπαθώ να είμαι συνειδητά 'οικολόγα' και προσέχω τι τρώω και τι δίνω στο παιδί μου.Αλλά σοβαρά,μπροστά στα όσα έστω και άθελα μας περνούμε κάθε μέρα στον οργανισμό μας (πχ ορμόνες στα ζαρζαβατικά,φυτοφάρμακα,έκθεση στην ακτινοβολία του κινητού,έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και της πιο αθώας ηλεκτρικής συσκευής και άλλα που δεν μου έρχονται τώρα), δεν νομίζω ότι είναι τόσο τραγικό αυτό που προτείνεται σαν 'κόλπο' στην συνταγή.Στο κάτω κάτω οι συνταγές είναι για να επιδέχονται παραλλαγές και αυτοσχεδιασμό.Η πρόταση της κυρίας Πατσιλινάκου νομίζω είναι ιδανική για όσους έχουμε αμφιβολίες...
  #
  Σχόλιο από ggr, 1-6-10  
  Cindy, επειδή η αλήθεια δεν είναι σχεδόν ποτέ μονοσήμαντη, ας προσεγγίσουμε το θέμα από μία άλλη σκοπιά. Του εναλλακτικού οφέλους.

  Ίσως πράγματι να είναι πολύ μικρή η επιβάρυνση από αυτόν τον παράγοντα, αλλά παράγοντες επιβαρυντικοί υπάρχουν, δυστυχώς, πολλοί σήμερα, και έχεις δίκιο να το επισημαίνεις στο σχόλιό σου. Εκείνο που είναι αναμφίβολα θετικό είναι μηνύματα όπως αυτό, το “προσέξτε (ακόμα και) τη χρήση πλαστικού στο ξεφλούδισμα των πιπεριών” (που σημαίνει : μάθετε να προσέχετε τα πάντα, γιατί τα παιδία μας επιβαρύνονται, πλέον, από τα πάντα).
  Και ένα παιδί που παρακολουθεί κάθε μας κίνηση (περισσότερο από κάθε μας κουβέντα), έχει ανάγκη από κατευθύνσεις. Περισσότερο και από συγκεκριμένους στόχους.

  Έτσι, ακόμη και η (“επιδεικτική”) κατάργηση της πλαστικής σακούλας από την χρήση της στην κουζίνα, θα λειτουργήσει υποσυνείδητα στο παιδί (που νομίζω ότι συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να μπαίνει στην κουζίνα) σαν μία τέτοια κατεύθυνση.

  Ως επί σειρά ετών "άσχετος" χρήστης, δεν βρίσκω καμμία δικαιολογία στον εαυτό μου. Ανακάλυψα, όμως, ένα ακόμη τρόπο "ευαισθητοποίησης" της μικρής μου κόρης.

  Αν τώρα θέλετε κάποιον άλλο τρόπο να κρατήσετε “φυλακισμένους” τους υδρατμούς για να κάνουν τη δουλειά τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία (ελαφρά ζεσταμένη, να μη καίει) κατσαρόλα (κάνει και άλλο, μη πλαστικό σκεύος), μεγέθους ανάλογου της ποσότητας των πιπεριών που θα βάλετε μέσα (να μην μένει κενό), που θα την σκεπάσετε ερμητικά με λαδόκολλα. Θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
  Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και χάρτινες σακούλες, σαν αυτές που βάζουν οι φούρνοι μέσα τυροπιτάκια (όχι δηλαδή του μανάβη σας, εκτός και αν έχει από εκείνες με το πιο γυαλιστερό –και ανθεκτικό– χαρτί).
  #
  Σχόλιο από Cindy, 1-6-10  
  ggr χαίρομαι που πήρες το μήνυμα που ήθελα να δώσω μέσα από το σχόλιο μου.Δυστυχώς στον σύγχρονο κόσμο που εμείς φτιάξαμε "όλα" είναι βλαβερά.Είναι στην κρίση του καθενός μας τι ανέχεται/αποδέχεται.Μακάρι να μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω όπου όλα ήταν φυσικά! Χαίρομαι που έχουν και άλλοι τις ίδιες ανησυχίες με εμένα.Ίσως να ανοίξουμε ένα θέμα στο φόρουμ για να ανταλλάξουμε απόψεις,όπως είπε και η Sitronella για να μην ξεφεύγουμε από την ουσία της παρουσίασης εδώ!!! :)
  #
  Σχόλιο από ggr, 1-6-10  
  Θα είμαι απο τους συχνότερους "θαμώνες" εκεί μέσα.
  Αλλά να ξέρετε, θα έχω περισσότερα να "παίρνω" παρά να "δίνω"
  #
  Σχόλιο από dcroula, 24-8-10  
  Τις έβαλα να λιαστούν κι αφού ξεροψηθήκαν αποφάσισα να τις ....ξεπουπουλιάσω....με το κόλπο της νάυλον σακούλας....δεν ήθελα να μου λείψει καμία ουσία απο τη γεύση. Μετά είπα να δοκιμάσω το ταλέντο μου στις ....χειρουργικές επεμβάσεις.....εκεί τα χρειάστηκα λίγο, δοκιμάστηκε η υπομονή μου....τελικά μάλλον πρέπει να κάνω ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης.
  Εντέλει αφού τραβήξαμε τα πάνδεινα....εγώ κι οι πιπεριές μου....διαπίστωσα ότι έμπλεξα 2 συνταγές μαζί....δικές σας και οι 2. Δεν είχα άμεση πρόσβαση στη συνταγή και λειτούργησα με την μνήμη. Αποδείχθηκε ότι ήταν πολλές οι πληροφορίες που δέχθηκε ο εγκέφαλος μου και τα έκανα 2 σε 1.
  Ελπίζω να μην έκανα ανεπανόρθωτη ζημιά και να δοκιμάσω σε κανένα μήνα τις πιπερίτσες μου σε λάδι.
  Οι οδηγίες κατατοπιστικότατες .....αν δεν τις μπλέξει κάποιος....καλή ώρα, όπως εγώ.
  #
  Σχόλιο από doratela, 25-8-10  
  Με τον ίδιο τρόπο ψήνω και εγώ τις πιπεριές,διαφέρει ο τρόπος συντήρησης και σκέφτηκα να σας τον παραθέσω. Αφού τις καθαρίσω τις τοποθετώ στο σουρωτήρη για να φύγουν τα πολλά υγρά,μετά τις τοποθετώ σε σακουλάκια τροφίμων χωρίς να τις κόψω και σε οριζόντια θέση. Αφαιρώ το αέρα που υπάρχει μέσα στο σακουλάκι και τα δένω σφικτά. Βάζω τα σακουλάκια οριζόντιο σε δίσκο και τα παγώνω στην κατάψυξη. Αφού παγώσουν τ' αποθηκεύω το ένα πάνω στο άλλο. Όταν τις ξεπαγώνω είναι σαν να τις έψησα εκείνη τη στιγμή.
  #
  Σχόλιο από ggr, 1-9-10  
  dcroula, εδώ θα είμαι πιο σύντομος
  Εάν έψησες πιπεριές, τις ξεφλούδισες και τις έβαλες με άδάκι να "ποτίσουν", μη φοβάσαι και όλα θα πάνε καλά.

  "Κι αν "φτωχικές" τις βρεις, οι πιπεριές σου δεν σε γέλασαν. Αυτές σου προσέφεραν την ωραία διαδικασία. Έτσι "σοφή" που έγινες, με τόση πείρα (σε ψήσιμο - καθάρισμα), σίγουρα θα κατάλαβες οι πιπερίτσες τί σημαίνουν"
  #
  Σχόλιο από vivoula, 13-9-10  
  #
  Σχόλιο από kalamaraki, 30-6-12  
  Τις έψησα, τις σακούλιασα κ τις ξεπέτσιασα με τον γνωστό τρόπο ;-) Τώρα ggr ετοιμάζομαι να τις βάλω σε βαζάκι με λαδάκι με τον τρόπο που προτείνεις στη άλλη συνταγή Ευχαριστούμε πολύ
  << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

  24 Σχόλια

  << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
  #
  Σχόλιο από πατσιλινάκου, 10-9-08  
  Εξαιρετική διατύπωση της συνταγής! Μπράβο ggr! Πιο εύκολος τρόπος για να ξεφλουδιστούν οι πιπεριές, είναι να σκεπάσεις με μια πετσέτα το ταψί με τις πιπεριές, όπως θα το βγάλεις ζεστό από τον φούρνο.
  #
  Σχόλιο από MaiRouLiNi, 15-10-08  
  otan tis kanw 8a sas pw
  #
  Σχόλιο από chili, 3-7-09  
  Εκτος του οτι ειναι κατατοπιστικοτατη ως συνταγη με οδηγιες, εχει και ωραιο τροπο γραφης! (μην ακούσω ερωτήσεις του τύπου “μα, αφού οι πιπεριές είναι κυλινδρικές!!!”) Οταν εφαρμοσω τις οδηγιες, θα επιστρεψω με πιρουνακια και ελπιζω να ειναι πολλα γιατι οι ψητες πιπεριες ειναι λατρεμενη γευση! :)
  #
  Σχόλιο από nekti, 24-2-10  
  κατατοπιστικότατη!!!ευχαριστούμε όλες οι άσχετες που μαζευτήκαμε και φτιάξαμε ψητές πιπεριές!!!
  #
  Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 3-5-10  
  5 ολάκερα πηρουνάκια για την υπομονή σου ν ακάνεις και ν αξανακάνεις την διαδικασία με διάφορους τρόπους και ν ατην χρονομετρήσεις
  5 πηρουνάκια για το λεκτικόν της υπόθεσης
  -1000 πηρουνάκια για την πλαστική σακούλα
  να εξηγήσω, Η μανούλα μου, η θειούλα μου, όλοι μας χρησιμοποιούσαμε σακουλίτσα, παλιά στην εποχή της αθωότητος. πλέον ξέρουμεότι η πρακτική αυτή είναι καρκινογόνος. έτσι λοιπόν μπήκα στο ψάξιμο για να βρω νέα μέθοδο αποφλοίωσης του κόκκινου αυτού θεσπέσιου ζαρζαβατικού/ σαλατικού. έτσι βρήκα τις διάφορες επιμένω θεσπέσιες εκδοχές του ψησίματος που προτείνεις. ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΟΜΩΣ δε νομίζω ότι η μέθοδος αποφλοίωσης της πιπερίας συνίσταται στις μέρες μας, ειδικά προς βρώση απο παιδί.
  No offence meant,
  #
  Σχόλιο από ggr, 3-5-10  
  Πίστευα ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εχθές θα ήσαν μακράν ό,τι χειρότερο μπορούσα να ακούσω.
  Με αυτό που γράφεις πιο πάνω, Η_μαμά_της_Ζέφυς, ανατρέπεις τα πάντα.
  Και μου κόβεις τα πόδια .....
  Θα μπορούσες με ένα pm να μου γράψεις ένα-δύο πράγματα παραπάνω ; Θα το εκτιμούσα πολύ.
  Εάν ισχύει αυτό που αναφέρεις, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όχι μόνο ετούτο αλλά και πολλά άλλα πράγματα στη καθημερινότητά μας.
  Να περιμένω ;
  #
  Σχόλιο από Sitronella, 3-5-10  
  Συγγνώμη, μιλάμε για όλα τα είδη σακούλας; Εντάξει αυτές του σούπερ μάρκετ, αλλά τι γίνεται με τις σακούλες που είναι κατάλληλες για τρόφιμα; Ή τη διάφανη μεμβράνη; Εδώ δε μιλάμε πως τις ψήνουμε μέσα στη σακούλα ή με τη μεμβράνη, απλώς τις αφήνουμε να ιδρώσουν. Οπότε υπάρχει πρόβλημα ακόμα και με αυτές;
  Θα μπορούσες επίσης να μας πεις τι ακριβώς είναι το καρκινογόνο; Πραγματικά νομίζω μας ενδιαφέρει όλους και πίστεψέ με, δεν είναι κάτι που το ξέρουμε όλοι...
  #
  Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 4-5-10  
  παιδες το τσακισαμε το θεμα ,,κριμα γιατι ειναι καλη δουλεια και πολυ χρησιμη εν γενει,,, τεσπα
  παραθετω ενα αρθρο απο τα νεα για τους μεχρι στιγμης μη υποψιασμενοςυ, χρησιμοποιειστε αυτα που θα διαβασετε για να κανετε αναζητηση ,,και πιστεψτε με θα βρειτε οχι λιγα,,,,

  http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=25&ct=1&articleID=9432

  ( αν μπορουσε καποιος διαχειριστης να μετακομισει τα σχολια αυτα καπου αλλου, ειναι κριμα και αδικο για την δουλεια που εριξε ο/η συνταξας ggr)
  #
  Σχόλιο από Sitronella, 4-5-10  
  Δε νομίζω πως είναι άσχετη η συζήτηση για το τι σακούλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην συγκεκριμένη τεχνική.
  Ευχαριστούμε για το άρθρο, εάν και δεν είδα να γράφει κάτι για τις πλαστικές σακούλες. Πάντως εάν θέλετε μπορείτε να ξεκινήσετε κουβέντα μέσα στο φόρουμ, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
  #
  Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 5-5-10  
  λιτλ μορ ινφορμεησιον, τοτες, πιο επι-κεντρο-μενη
  http://www.badlani.com/blog/2007/09/10/obesity-impotence-cancer-%E2%80%A6-still-want-to-use-plastic-bags/

  http://www.ecologycenter.org/factsheets/plastichealtheffects.html
  http://www.eco-ethical.co.uk/plasticbag.html
  http://www.copperwiki.org/index.php/Plastic_bags


  αυτο το αρθρο αφηνει καποια περιθωρια να μημν ειναι ετσι ακριβως τα πραγματα, αλλα δε το αποκλυει κιολας,,,,
  http://edition.cnn.com/2008/HEALTH/10/31/bpa.hearings/
  το εντ οφ δη ντεη, ο καθενας παιρνειτις αποφασεις του,,,,, οσο πιο πληροφορημενα και υποψιασμενα μπορει!!!
  #
  Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 1-6-10  
  ΟΠς έπεσα σε κατι ακομα απο πληροφοριες,,,,
  http://togelastoboukali.blogspot.com/2010/03/blog-post_7675.html
  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4569019
  #
  Σχόλιο από Cindy, 1-6-10  
  Χωρίς παρεξήγηση από κανέναν, αλλά αν κατάλαβα καλά συζητάμε για το αν είναι καρκινογόνο να βάλουμε τις πιπεριές 15λεπτά σε πλαστική σακούλα να ιδρώσουν για να ξεφλουδιστούν εύκολα!Προσπαθώ να είμαι συνειδητά 'οικολόγα' και προσέχω τι τρώω και τι δίνω στο παιδί μου.Αλλά σοβαρά,μπροστά στα όσα έστω και άθελα μας περνούμε κάθε μέρα στον οργανισμό μας (πχ ορμόνες στα ζαρζαβατικά,φυτοφάρμακα,έκθεση στην ακτινοβολία του κινητού,έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και της πιο αθώας ηλεκτρικής συσκευής και άλλα που δεν μου έρχονται τώρα), δεν νομίζω ότι είναι τόσο τραγικό αυτό που προτείνεται σαν 'κόλπο' στην συνταγή.Στο κάτω κάτω οι συνταγές είναι για να επιδέχονται παραλλαγές και αυτοσχεδιασμό.Η πρόταση της κυρίας Πατσιλινάκου νομίζω είναι ιδανική για όσους έχουμε αμφιβολίες...
  #
  Σχόλιο από Cindy, 1-6-10  
  ggr χαίρομαι που πήρες το μήνυμα που ήθελα να δώσω μέσα από το σχόλιο μου.Δυστυχώς στον σύγχρονο κόσμο που εμείς φτιάξαμε "όλα" είναι βλαβερά.Είναι στην κρίση του καθενός μας τι ανέχεται/αποδέχεται.Μακάρι να μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω όπου όλα ήταν φυσικά! Χαίρομαι που έχουν και άλλοι τις ίδιες ανησυχίες με εμένα.Ίσως να ανοίξουμε ένα θέμα στο φόρουμ για να ανταλλάξουμε απόψεις,όπως είπε και η Sitronella για να μην ξεφεύγουμε από την ουσία της παρουσίασης εδώ!!! :)
  #
  Σχόλιο από ggr, 1-6-10  
  Θα είμαι απο τους συχνότερους "θαμώνες" εκεί μέσα.
  Αλλά να ξέρετε, θα έχω περισσότερα να "παίρνω" παρά να "δίνω"
  #
  Σχόλιο από dcroula, 24-8-10  
  Τις έβαλα να λιαστούν κι αφού ξεροψηθήκαν αποφάσισα να τις ....ξεπουπουλιάσω....με το κόλπο της νάυλον σακούλας....δεν ήθελα να μου λείψει καμία ουσία απο τη γεύση. Μετά είπα να δοκιμάσω το ταλέντο μου στις ....χειρουργικές επεμβάσεις.....εκεί τα χρειάστηκα λίγο, δοκιμάστηκε η υπομονή μου....τελικά μάλλον πρέπει να κάνω ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης.
  Εντέλει αφού τραβήξαμε τα πάνδεινα....εγώ κι οι πιπεριές μου....διαπίστωσα ότι έμπλεξα 2 συνταγές μαζί....δικές σας και οι 2. Δεν είχα άμεση πρόσβαση στη συνταγή και λειτούργησα με την μνήμη. Αποδείχθηκε ότι ήταν πολλές οι πληροφορίες που δέχθηκε ο εγκέφαλος μου και τα έκανα 2 σε 1.
  Ελπίζω να μην έκανα ανεπανόρθωτη ζημιά και να δοκιμάσω σε κανένα μήνα τις πιπερίτσες μου σε λάδι.
  Οι οδηγίες κατατοπιστικότατες .....αν δεν τις μπλέξει κάποιος....καλή ώρα, όπως εγώ.
  #
  Σχόλιο από ggr, 1-9-10  
  dcroula, εδώ θα είμαι πιο σύντομος
  Εάν έψησες πιπεριές, τις ξεφλούδισες και τις έβαλες με άδάκι να "ποτίσουν", μη φοβάσαι και όλα θα πάνε καλά.

  "Κι αν "φτωχικές" τις βρεις, οι πιπεριές σου δεν σε γέλασαν. Αυτές σου προσέφεραν την ωραία διαδικασία. Έτσι "σοφή" που έγινες, με τόση πείρα (σε ψήσιμο - καθάρισμα), σίγουρα θα κατάλαβες οι πιπερίτσες τί σημαίνουν"
  #
  Σχόλιο από vivoula, 13-9-10  
  #
  Σχόλιο από kalamaraki, 30-6-12  
  Τις έψησα, τις σακούλιασα κ τις ξεπέτσιασα με τον γνωστό τρόπο ;-) Τώρα ggr ετοιμάζομαι να τις βάλω σε βαζάκι με λαδάκι με τον τρόπο που προτείνεις στη άλλη συνταγή Ευχαριστούμε πολύ
  #
  Σχόλιο από asakis, 16-9-12  
  Just perfect!!!!
  #
  Σχόλιο από glikoula, 13-10-12  
  << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

  1 Ερωτήσεις

  #
  Σχόλιο από ggr, 1-6-10  
  Cindy, επειδή η αλήθεια δεν είναι σχεδόν ποτέ μονοσήμαντη, ας προσεγγίσουμε το θέμα από μία άλλη σκοπιά. Του εναλλακτικού οφέλους.

  Ίσως πράγματι να είναι πολύ μικρή η επιβάρυνση από αυτόν τον παράγοντα, αλλά παράγοντες επιβαρυντικοί υπάρχουν, δυστυχώς, πολλοί σήμερα, και έχεις δίκιο να το επισημαίνεις στο σχόλιό σου. Εκείνο που είναι αναμφίβολα θετικό είναι μηνύματα όπως αυτό, το “προσέξτε (ακόμα και) τη χρήση πλαστικού στο ξεφλούδισμα των πιπεριών” (που σημαίνει : μάθετε να προσέχετε τα πάντα, γιατί τα παιδία μας επιβαρύνονται, πλέον, από τα πάντα).
  Και ένα παιδί που παρακολουθεί κάθε μας κίνηση (περισσότερο από κάθε μας κουβέντα), έχει ανάγκη από κατευθύνσεις. Περισσότερο και από συγκεκριμένους στόχους.

  Έτσι, ακόμη και η (“επιδεικτική”) κατάργηση της πλαστικής σακούλας από την χρήση της στην κουζίνα, θα λειτουργήσει υποσυνείδητα στο παιδί (που νομίζω ότι συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να μπαίνει στην κουζίνα) σαν μία τέτοια κατεύθυνση.

  Ως επί σειρά ετών "άσχετος" χρήστης, δεν βρίσκω καμμία δικαιολογία στον εαυτό μου. Ανακάλυψα, όμως, ένα ακόμη τρόπο "ευαισθητοποίησης" της μικρής μου κόρης.

  Αν τώρα θέλετε κάποιον άλλο τρόπο να κρατήσετε “φυλακισμένους” τους υδρατμούς για να κάνουν τη δουλειά τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία (ελαφρά ζεσταμένη, να μη καίει) κατσαρόλα (κάνει και άλλο, μη πλαστικό σκεύος), μεγέθους ανάλογου της ποσότητας των πιπεριών που θα βάλετε μέσα (να μην μένει κενό), που θα την σκεπάσετε ερμητικά με λαδόκολλα. Θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
  Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και χάρτινες σακούλες, σαν αυτές που βάζουν οι φούρνοι μέσα τυροπιτάκια (όχι δηλαδή του μανάβη σας, εκτός και αν έχει από εκείνες με το πιο γυαλιστερό –και ανθεκτικό– χαρτί).

  1 Παραλλαγές

  #
  Σχόλιο από doratela, 25-8-10  
  Με τον ίδιο τρόπο ψήνω και εγώ τις πιπεριές,διαφέρει ο τρόπος συντήρησης και σκέφτηκα να σας τον παραθέσω. Αφού τις καθαρίσω τις τοποθετώ στο σουρωτήρη για να φύγουν τα πολλά υγρά,μετά τις τοποθετώ σε σακουλάκια τροφίμων χωρίς να τις κόψω και σε οριζόντια θέση. Αφαιρώ το αέρα που υπάρχει μέσα στο σακουλάκι και τα δένω σφικτά. Βάζω τα σακουλάκια οριζόντιο σε δίσκο και τα παγώνω στην κατάψυξη. Αφού παγώσουν τ' αποθηκεύω το ένα πάνω στο άλλο. Όταν τις ξεπαγώνω είναι σαν να τις έψησα εκείνη τη στιγμή.

  Άλλες φωτογραφίες

  Σχετικά άρθρα

  Διατροφή χωρίς γλουτένη
  Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
  Κοιλιοκάκη, μια άγνωστη λέξη
  Μία όχι τόσο «άγνωστη» ασθένεια… Η Κοιλιοκ...
  Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
  Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απα...
  Άλευρα χωρίς γλουτένη
  Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...

  Τη συνταγή προτείνουν:

  ορεκτικά
  Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της makisint
  Αγαπημένες συνταγές
  Ένα βιβλίο 74 αγαπημένων συνταγών, του/της grandchef
  Αγαπημένες συνταγές
  Ένα βιβλίο 178 αγαπημένων συνταγών, του/της georgia1
  Διάφορα
  Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της kalamaraki
  Να δοκιμάσω
  Ένα βιβλίο 68 αγαπημένων συνταγών, του/της Augoustos