Ψητά σουτζουκάκια σόγιας
Μια νηστίσιμη συνταγή αλλά πολύ νόστιμη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι από ένα βιβλίο με νηστίσιμες συνταγές αλλά με πολλές αλλαγές δικές μου.
Υλικά
-
1 1/2 φλ. τσαγιού ξερό κιμά σόγιας
-
4 φλ. τσαγιού νερό
-
1 κύβο λαχανικών
-
1 μεγάλη πατάτα
-
2 κρεμμύδια μετρίου μεγέθους
-
1-2 καρότα
-
1/2 φλ. ψιλοκομμένο δύοσμο ή μαϊντανό
-
Λίγο σκόρδο σε σκόνη
-
2 κουταλιές κέτσαπ
-
200 γρ. τριμμένη φρυγανιά
-
3 κουταλιές ελαιόλαδο
-
αλάτι, πιπέρι
-
2 φλ. τσαγιού συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
-
1 σκελίδα σκόρδο τεμαχισμένη
-
2 κουταλιές κόκκινο κρασί
-
1 κουταλάκι ζάχαρη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών και βράζουμε τη σόγια για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά. Την πιέζουμε πολύ καλά στο σουρωτήρι για να φύγουν τα περισσότερα υγρά.
-
2
Χτυπάμε στο μπλέντερ πολύ καλά την πατάτα, τα κρεμμύδια και τα καρότα. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε για λίγο για να φύγουν τα περισσότερα υγρά.
-
3
Σε ένα μπολ βάζουμε την σόγια, το μίγμα που χτυπήσαμε στο μπλέντερ, τον δυόσμο, το σκόρδο, την κέτσαπ, την φρυγανιά, το ελαιόλαδο και αρκετό αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και τα αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
-
4
Πριν τα πλάσουμε δουλεύουμε πάλι λίγο τη ζύμη μας. Πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα και τα ψήνουμε.
-
5
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, το σκόρδο, το κόκκινο κρασί και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις και προσθέτουμε τα σουτζουκάκια. Τα αφήνουμε για πολύ λίγο πάνω στο μάτι ίσα ίσα να πάρει μια βράση και μετά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Αυτό το κάνουμε για να μην διαλυθούν τα σουτζουκάκια και γίνουν ένα ενιαίο μίγμα.
-
6
Σερβίρονται με μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.
Σχόλια (18)