Ψητό από το Λασίθι
Στο Παλαίκαστρο Λασιθίου, παραδοσιακά, την Κυριακή του Πάσχα κάνουν τούτο το φαγάκι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Στο Λασίθι όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Κρήτης τώρα πια σουβλίζουν, το έθιμο όμως θέλει το τραπέζι της Πασχαλιάς στο Παλαίκαστρο να έχει τούτο το φαγάκι. Χριστός Ανέστη και του χρόνου με υγεία!
Είναι γενικά ένα γιορτινό φαγητό που το φτιάχνουν σε όλες τις γιορτές και φυσικά και στους γάμους.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε σε μεγάλη γάστρα το κρέας, το οποίο έχουμε κόψει σε μερίδες.
-
2
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στη μέση και πάλι την κάθε μισή πατάτα στη μέση χωρίς να φτάσουμε ως κάτω.
-
3
Το σκόρδο κομμένο σε φετάκια.
-
4
Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και προσθέτουμε στη γάστρα.
-
5
Προσθέτουμε χοντρό θαλασσινό αλάτι (ανθό αλατιού), πιπέρι και ρίγανη, κατά τα γούστα μας.
-
6
Προσθέτουμε και το λάδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
-
7
Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC σκεπασμένο για 2 1/2 ώρες.
-
8
Ελέγχουμε αν έχει μαλακώσει το κρέας και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα ξεσκέπαστο να πάρει χρώμα.
-
9
Σερβίρουμε ζεστό.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (2)