Ψωμάκι στη Γάστρα
Συνταγη για σπιτικο ψωμι, απλη και χωρις προζυμι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Την συνταγη την ειχα δει ενα πρωι απο την Α. Μπαρμπαρηγου στην Μενεγακη... Μου φανηκε ευκολη και ηταν η πρωτη μου αποπειρα για σπιτικο ψωμακι. Και πετυχε!
Υλικά
-
1 κ αλευρι (1/2 σκληρο αλευρι και 1/2 ολικης αλεσης)
-
2 ποτηρια χλιαρο νερο
-
1 χουφτα γλυκανισο
-
σουσαμι
-
αλατι (οσο πιανει το χερι)
-
42 γρ. μαγια φρεσκια (ή 2 φακελακια ξηρη)
-
2 κουτ. γλ. ζαχαρη
-
3/4 φλ. λαδι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βαζουμε κατω απο τη γαστρα -σε μια ακρη- κατι ωστε να ανασηκωθει λιγο.
-
2
Βαζουμε εκει που κανει την "γουβα" το γλυκανισο, το νερο, τη μαγια και τη ζαχαρη.
-
3
Στην αλλη γωνια εχουμε το αλευρι και σιγα σιγα περνουμε και ανακατευουμε.
-
4
Προς το τελος βαζουμε το αλατι.
-
5
Οσο σφιγγει το ζυμαρι, κανοντας με το χερι μας μια μπουνια περνουμε λαδι και ζυμωνουμε ξανα και κανα το ψωμι.
-
6
Η ζυμη μας ειναι ετοιμη και λογικα εχει αφησει μια "καθαρη" γαστρα απο υπολειμματα υλικων στα πλαινα.
-
7
Αφηνουμε το ψωμακι μας στη μεση της γαστρας και ριχνουμε απο πανω σουσαμι.
-
8
Κλεινουμε τη γαστρα και ψηνουμε στους 50° στις αντιστασεις για 1 ωρα και μετα στους 250° για αλλη 1 ωρα.
Σχόλια (20)