Φρατζόλα από...μοσχαρίσια σπάλα. Από την Clémence!!

ggr
ggr @george
Athens

Πως είπατε; Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα; Είστε σίγουρες; Την Clémence, την ρωτήσατε; Καλά, καλά, ούτε που τη γνωρίζετε θα μου πείτε... Ούτε και εγώ, άλλωστε... Μου φάνηκε όμως “πολλά υποσχόμενη” η ιδέα της για ρολό κιμά φτιαγμένο με αυτόν τον τρόπο που αποφάσισα να τη δοκιμάσω. Και, αν κρίνω α) από το πόσο γρήγορα εξαφανίσθηκε όλη η...”φραντζόλα” από το τραπέζι β) από τα μουγκρητά και τα επιφωνήματα ευχαρίστησης που τη συνόδευαν, μάλλον θα μου ζητηθεί να τη ξαναφτιάξω σύντομα!! Η ονομασία του πιάτου “ψωμί από κιμά”, όσο και να μοιάζει, δεν είναι αυθαίρετη, δεν είναι δική μου. Αυτό που εμείς λέμε “ρολό κιμά”, οι Γάλλοι το αποκαλούν “ Pain de viande ” (ψωμί από κρέας, δηλαδή). Όπως οι Ιταλοί το λένε “Polpettone” (μεγάλο κεφτέ, κεφτεδάρα, δηλαδή). Αλλά και οι Άγγλοι, μήπως και αυτοί δεν το λένε “Meatloaf”; (καρβέλι από κρέας, δηλαδή) Και οι νομάδες γείτονες; “rulo köfte”. Αρκετά με το όνομα του πιάτου, όμως, ας περάσουμε στο πιάτο αυτό καθ’ αυτό. Μία πολύ νόστιμη εκδοχή του γνωστού ρολού κιμά που, ποιος ξέρει, μπορεί να γίνει η αγαπημένη σας...

Λίγα μυστικά ακόμα

Μία πραγμτικά πολύ νόστιμη, διαφορετική εκδοχή ενός κλασσικού πιάτου. Εύκολο στη παρασκευή του, πολύ-πολύ γρήγορο και νόστιμο, μαλακό και ζουμερό στην υφή του, με έντονο τον συνδυασμό της γλυκιάς γεύσης του ketchup με τη πικάντικη της μουστάρδας Dijon. Για ακόμη πιο “δυνατές συγκινήσεις”, πριν βάλετε τη φόρμα στο φούρνο μπορείτε να ρίξετε ένα δύο κουταλάκια σάλτσα chili πάνω στην επιφάνεια, εκεί όπου ήδη έχετε πασπαλίσει με την καφετιά ζάχαρη.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
6-8 άτομα
  1. 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  2. 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  3. 1 φλυτζάνι corn flakes
  4. 1/4 φλυτζάνι σάλτσα ketchup
  5. 3 κ.σ. μουστάρδα καυτερή, τύπου Dijon
  6. 1 αυγό, ελαφρά κτυπημένο
  7. 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη, για την επιφάνεια
  8. 2 κ.γ. σάλτσα chili, για την επιφάνεια (προαιρετικά)
  9. αλάτι
  10. πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αυτή τη φορά θα φτιάξουμε το ρολό μας μέσα σε μία φόρμα για κέικ, περίπου στα 20 x10 εκατοστά. Την λαδώνουμε, να είναι έτοιμη να ρίξουμε το μείγμα μας

  2. 2

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο, με την σχάρα στη μεσαία θέση, στους 180 βαθμούς. Αυτό για στατικό φούρνο. Για ψήσιμο στον αέρα δεν νομίζω ότι έχει κάποια σημασία.

  3. 3

    Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από την καστανή ζάχαρη.

  4. 4

    Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.

  5. 5

    Κανονίζουμε στο αλάτι και το πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα μας και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα. Επιδιώκουμε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη τη φόρμα.

  6. 6

    Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι απλώνουμε τον κιμά να καλύψει όλα τα κενά, πιέζοντας ελαφρά.

  7. 7

    Στρώνουμε την τελική επιφάνεια να γίνει επίπεδη.

  8. 8

    Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη, φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ρολό μας.

  9. 9

    Τοποθετούμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για μία ώρα.

  10. 10

    Βγάζουμε τη φόρμα με το ψημένο ρολό, και την αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει.

  11. 11

    Την τουμπάρουμε πάνω από πιατέλα για να το ξεφορμάρουμε,

  12. 12

    Και, κρατώντας τη φόρμα αναποδογυρισμένη, αφήνουμε να κυλήσουν τα υγρά του ψησίματος.

  13. 13

    Κόβουμε το “καρβέλι” μας σε κομμάτια. Περιχύνουμε με τα υγρά του ψησίματος. Το σερβίρουμε με κάποιο πουρέ πατάτας, με ρύζι, με μανιτάρια, οι επιλογές είναι πολλές.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens