Ψωμί και μπιφτέκια για μπέργκερ

Bαθμολογία: 4.8333
       
 
6 ψήφοι
,

Περιγραφή

Έψαχνα καιρό συνταγή για ψωμί μπέργκερ, ελπίζω να σας αρέσει μιας και είναι γρήγορη και πετυχημένη.

Ψωμί και μπιφτέκια  για μπέργκερ

Τι χρειαζόμαστε:

Ψωμάκια:

  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 250 γρ. αλεύρι τσουρεκιού (Αγ. Γεωργίου)
  • 30 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 5 γρ. ζάχαρη
  • 5 γρ. αλάτι
  • 20 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 200 γρ. νερό χλιαρό

Για επάλειψη:

  • 1 κρόκο και σουσάμι

Για τα μπιφτέκια:

  • 450 γρ. μοσχαρίσιο κιμά λάπα
  • 450 γρ. χοιρινό κιμά
  • 3 φέτες μπέικον
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. πιπέρι μαύρο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. σούμακ
  • 1/2 κ.γ ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού γαλέτα
  • 2 κ.σ. κρασί κόκκινο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.σ. βασιλικό
  • 3 κ.σ. λάδι
  • 1 αυγό χτυπημένο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κιμάδες , Ψωμάκια μίνι
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 105' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 63' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Για τα ψωμάκια, διαλύουμε την μαγιά με την ζάχαρη στο χλιαρό νερό.
  2. Κοσκινίζουμε τ' αλεύρια και τ' ανακατεύουμε μαζί με τ΄ αλάτι.
  3. Κάνουμε λακκούβα ρίχνουμε το μείγμα νερό-μαγιά-ζάχαρη, προσθέτουμε βούτυρο, αυγό.
  4. Ζυμώνουμε πολύ καλά περίπου 10 λεπτά.
  5. Αφού γίνει ελαστική, ζυγίζουμε 90 γρ. από την ζύμη μας πλάθουμε μπαλάκια τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα πατάμε.
  6. Τ΄ αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο.
  7. Αφού φουσκώσουν τ΄ αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  8. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω -κάτω αντίσταση για 1 ώρα περίπου.
  9. Για τα μπιφτέκια, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το μπέικον.
  10. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε καλά για 7 λεπτά. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
  11. Ύστερα πλάθουμε "πατικωτά" μπιφτέκια και τα ψήνουμε στην γκριλιέρα.
  12. Στήσιμο: Όταν βγουν τα ψωμάκια μας αφήνουμε να γίνουν χλιαρά και τα κόβουμε στην μέση. Αλείφουμε το κάτω μέρος τους με μουστάρδα, τοποθετούμε μαρούλι, μπιφτέκι, τσένταρ τυρί, φέτα ντομάτας, αλάτι και στην πάνω φετούλα μουστάρδα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Στο στήσιμο μπορείτε να βάλετε ότι συνδιασμό θέλετε.

Αν θέλετε πιο μαλάκα τα ψωμάκια τα ψήνετε λιγότερο στα 35-40 λεπτά. Εγώ στην μία ωρα που προτείνω βγαίνουν πιο σκληρά εξωτερικά.

Σχετικές συνταγές

    14 Όλα

    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 4-1-12  
    καταπληκτικα...προσθεσα μανιταρια περασμενα με λιγο βουτυρο και μπεικον...
    #
    Σχόλιο από tastes to dream, 5-1-12  
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια! Χαίρομαι που σε ικανοποίησε η συνταγή και η προσθήκη που έκανες πραγματικά τ' απογειώνει! Το μπέικον ταιριάζει πολύ!
    #
    Σχόλιο από fourtouna2, 1-12-12  
    #
    Σχόλιο από tastes to dream, 25-2-13  
    Ευχαριστώ για τα πηρουνάκια fourtouna2!
    #
    Σχόλιο από Lilac, 18-11-13  
    #
    Σχόλιο από nouvia, 7-5-14  
    πόσα κομμάτια βγάζει?
    #
    Σχόλιο από tastes to dream, 20-5-14  
    Ευχαριστώ Lilac για τα πηρουνάκια! Οι παραπάνω ποσότητες nouvia βγάζουν στα 7-8 μπέργκερ ανάλογα πόσο μεγάλα τα κάνεις. Αν και το ιδανικό είναι το κάθε μπιφτέκι να είναι στα 200γρ. ...
    #
    Σχόλιο από lialio, 14-11-14  
    #
    Σχόλιο από Marina1989, 24-1-15  
    ενδιαφέρουσα συνταγή... με την πρώτη ευκαιρία θα τη κάνω... λογικά μπορούμε να φτιάξουμε ψωμάκια να τα ψήσουμε και να τα καταψυξουμε...?!?
    #
    Σχόλιο από tastes to dream, 1-3-15  
    Ευχαριστώ lialio για τα πηρουνάκια!
    Marina1989 επειδή δεν είναι η ζύμη σαν του ψωμιού και είναι αφράτη δεν ξέρω μπορεί να χάσουν αν τα καταψυξεις την ελαστικότητα τους. Ίσως αν ετοιμάσεις τα ζύμαράκια, να τα τυλίξεις με μεμβράνη τροφίμων, να τα βάλεις κατάψυξη και αφού τα ξεπαγώσεις να τα ψήσεις. Ενημέρωσε με αν κάνεις την δοκιμή ;)
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 28-3-15  
    Υπέροχα μπέργκερς!!
    Τα ψωμάκια αφράτα πολύ,θα καθιερωθούν !!
    Τα μπιφτέκια ψήθηκαν στο μπάρμπεκιου και "πέρασαν"ελαφρώς από κει και τα ψωμάκια..
    #
    Σχόλιο από tastes to dream, 29-3-15  
    Ευχαριστώ πολύ Σουηδός Μάγειρας για τα πηρουνάκια και τα καλά σχόλια!!! Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν! Τα μπιφτέκια θα έγιναν σουπερ λαχταριστά στο μπάρμπεκιου και τα ψωμάκια θα πήραν νόστιμη καπνιστή γεύση! :)
    #
    Σχόλιο από despinal, 25-11-16  
    Πολύ ωραία συνταγή, ιδίως τα ψωμάκια καταπληκτικά! Αντί για μπέικον έβαλα λίγο καπνιστή γαλοπούλα στον κιμά, μόνο μοσχαρίσιο κιμά και τα έψησα σε κεραμικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι.
    #
    Σχόλιο από tastes to dream, 16-7-17  
    Ευχαριστώ despinal για τα σχόλια και τα πηρουνάκια! Πολύ ωραία η παραλλαγή και πιο light, θα την δοκιμάσω :)

    12 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 4-1-12  
    καταπληκτικα...προσθεσα μανιταρια περασμενα με λιγο βουτυρο και μπεικον...
    #
    Σχόλιο από tastes to dream, 5-1-12  
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια! Χαίρομαι που σε ικανοποίησε η συνταγή και η προσθήκη που έκανες πραγματικά τ' απογειώνει! Το μπέικον ταιριάζει πολύ!
    #
    Σχόλιο από fourtouna2, 1-12-12  
    #
    Σχόλιο από tastes to dream, 25-2-13  
    Ευχαριστώ για τα πηρουνάκια fourtouna2!
    #
    Σχόλιο από Lilac, 18-11-13  
    #
    Σχόλιο από tastes to dream, 20-5-14  
    Ευχαριστώ Lilac για τα πηρουνάκια! Οι παραπάνω ποσότητες nouvia βγάζουν στα 7-8 μπέργκερ ανάλογα πόσο μεγάλα τα κάνεις. Αν και το ιδανικό είναι το κάθε μπιφτέκι να είναι στα 200γρ. ...
    #
    Σχόλιο από lialio, 14-11-14  
    #
    Σχόλιο από Marina1989, 24-1-15  
    ενδιαφέρουσα συνταγή... με την πρώτη ευκαιρία θα τη κάνω... λογικά μπορούμε να φτιάξουμε ψωμάκια να τα ψήσουμε και να τα καταψυξουμε...?!?
    #
    Σχόλιο από tastes to dream, 1-3-15  
    Ευχαριστώ lialio για τα πηρουνάκια!
    Marina1989 επειδή δεν είναι η ζύμη σαν του ψωμιού και είναι αφράτη δεν ξέρω μπορεί να χάσουν αν τα καταψυξεις την ελαστικότητα τους. Ίσως αν ετοιμάσεις τα ζύμαράκια, να τα τυλίξεις με μεμβράνη τροφίμων, να τα βάλεις κατάψυξη και αφού τα ξεπαγώσεις να τα ψήσεις. Ενημέρωσε με αν κάνεις την δοκιμή ;)
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 28-3-15  
    Υπέροχα μπέργκερς!!
    Τα ψωμάκια αφράτα πολύ,θα καθιερωθούν !!
    Τα μπιφτέκια ψήθηκαν στο μπάρμπεκιου και "πέρασαν"ελαφρώς από κει και τα ψωμάκια..
    #
    Σχόλιο από tastes to dream, 29-3-15  
    Ευχαριστώ πολύ Σουηδός Μάγειρας για τα πηρουνάκια και τα καλά σχόλια!!! Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν! Τα μπιφτέκια θα έγιναν σουπερ λαχταριστά στο μπάρμπεκιου και τα ψωμάκια θα πήραν νόστιμη καπνιστή γεύση! :)
    #
    Σχόλιο από tastes to dream, 16-7-17  
    Ευχαριστώ despinal για τα σχόλια και τα πηρουνάκια! Πολύ ωραία η παραλλαγή και πιο light, θα την δοκιμάσω :)

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από nouvia, 7-5-14  
    πόσα κομμάτια βγάζει?

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από despinal, 25-11-16  
    Πολύ ωραία συνταγή, ιδίως τα ψωμάκια καταπληκτικά! Αντί για μπέικον έβαλα λίγο καπνιστή γαλοπούλα στον κιμά, μόνο μοσχαρίσιο κιμά και τα έψησα σε κεραμικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...
    Τα μυστικά του αρτοπαρασκευαστή
    Ο αρτοπαρασκευαστής είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλεί...
    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...
    Ξηροί καρποί... μια σημαντική θρεπτική τροφή
    Τους χρησιμοποιούμε σε φαγητά, γλυκά και σε αρτ...
    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΨΩΜΙ - ΖΥΜΕΣ
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της anastasia4
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 328 αγαπημένων συνταγών, του/της Νινον!!!!
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της geos3
    to be continued...
    Ένα βιβλίο 352 αγαπημένων συνταγών, του/της nouvia
    κιμαδες
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της any1