Ψωμί με λιναρόσπορο
Ψωμί με μαγιά και λιναρόσπορο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το ψωμί γίνεται πολύ αφράτο μέσα και είναι πεντανόστιμο! Αξιζει την αναμονή και η ταλαιπωρια δεν είναι μεγάλη!Εαν η ζύμη κολλάει πολύ (ανάλογα με το αλεύρι) μπορείτε να προσθέσετε λίγο στο τελευταίο ζύμωμα.Ο λιναρόσπορος είναι εξαιρετικό δημητριακό και έχει πολλά ωφέλη στην υγεία μας!
Υλικά
-
1 κιλό αλεύρι για ολες τις χρήσεις ή 50-50 (σκληρό-μαλακο)
-
3 κούπες νερό χλιαρο (40 βαθμους)
-
2 φακελάκια ξερή μαγιά
-
1 κ.γ ζαχαρη
-
1 κ.γ αλατι
-
5 κ.σ λαδι
-
5 κ.σ. λιναροσπορο
-
λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικο)
-
μαστιχα τριμμένη ελαχιστη (προαιρετικο)
-
σουσάμι για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με 1 κούπα νερό χλιαρό (δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία μετρώντας μέχρι το 10 και εαν αντεχει το δάχτυλο μας ειναι οκ) τη ζάχαρη και μισή κούπα αλεύρι. Την αφήνουμε για 10΄
-
2
Σε μεγάλο μπολ ετοιμάζουμε την υπόλοιπη ζύμη, κοσκινίζουμε το αλεύρι, βάζουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά
-
3
Ζυμώνουμε παρα πολύ καλά για τουλαχιστον 15 λεπτά (η ζύμη θα κολλάει, εαν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι). Την αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί σκεπασμένη σε ζεστό μέρος
-
4
Έπειτα την ξαναζυμώνουμε καλά και χωρίζουμε τα καρβέλια μας (2 μεγάλα ή 3 μικρά). Μην ανησυχείτε εαν εξακουλουθεί να κολλάει λίγο. Με λίγο αλεύρι μπορείτε να τα χωρίσετε και να τα πλάσετε. Αφήνετε τα καρβέλια για 1,5 ώρα
-
5
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς πασπαλίζουμε με λίγο νερό τα καρβέλια και ρίχνουμε το σουσάμι.
-
6
Ψήνουμε για 35-40 λεπτα ανάλογα τον φούρνο
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια