Evgenia Kalamatiani
Evgenia Kalamatiani @Evgenia_kalamatiani
,

Ένα ψωμί πλούσιο σε προβιοτικά, άκρως υγιεινό, διατηρήσιμο με καταπληκτική γεύση. Ακολουθείστε πρώτα τη συνταγή για τη παρασκευή του προζυμιού (https://cookpad.com/gr/sintages/3088812-prozumi-apo-kremmudiaν).
Λίγα μυστικά ακόμα
Κίτρινο αλεύρι μπορούμε να βρούμε και στο ράφι του σούπερ μάρκετ λέγεται αλεύρι για ζυμώματα και είναι σε κίτρινο σακουλάκι.
Αλεύρι ρόμπιν χουντ χρησιμοποιούμε γιατί είναι αλεύρι που μπορεί να σηκώσει και να δώσει φούσκωμα στο ψωμί γιατί λόγω του κίτρινου αλευριού και του προζυμιού έχω ένα βαρύ ζυμάρι.
Η πηγή μου είναι ο κύριος Βασίλης Αχτάρ, καθηγητής μας στο τμήμα αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής του δημόσιου ΙΕΚ Καλαμακίου. Και θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά γιατί μας έμαθε πολλά πράγματα φέτος!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
5 άτομα
  1. 500 γραμ. αλεύρι κίτρινο ψιλό (για παρασκευή χωριάτικου ψωμιού)
  2. 500 γραμ. αλεύρι τσουρεκιού (ρόμπιν χουντ) ή σούπερ αμερικής
  3. 20 γραμ. αλάτι
  4. 180 γραμ. προζύμι κρεμμυδιών 
  5. 10 γραμ. λάδι
  6. 530 γραμ.νερό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κοσκινίζουμε τα άλευρα σε μια λεκάνη (παίρνουν αέρα και αυτό βοηθά στο φούσκωμα του ψωμιού αργότερα)

  2. 2

    Τοποθετούμε τα άλευρα στο κάδο του μίξερ και στη μέση σε μια λακουβίτσα βάζουμε το προζύμι.

  3. 3

    Προσθέτω σιγά σιγά το νερό και βάζω το μίξερ με το γάντζο στη δεύτερη ταχύτητα και ζυμώνω ώσπου να πάρει σχεδόν όλο το νερό (έχω κρατήσει λίγο από το νερό για να διαλύσω το αλάτι)

  4. 4

    Ρίχνω το αλατόνερο και συνεχίζω το χτύπημα. Το αλάτι μπαίνει προς το τέλος γιατί χαλάει το προζύμι.

  5. 5

    Ρίχνω το λάδι και συνεχίζω το χτύπημα της ζύμης.

  6. 6

    Ζυμώνω για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη χωρίς να σχίζεται όταν τη τρβάω με το χέρι μου.

  7. 7

    Δίνω σχήμα στο ζυμάρι μου και το τοποθετώ σε ρηχό ταψί στο οποίο έχω βάλει λαδόκολλα.

  8. 8

    Σκεπάζω και αφήνω να γίνει το ζυμάρι τουλάχιστον για 7 ώρες (δε περιμένω να φουσκώσει αλλά μέσα λειτουργεί το προζύμι ώστε να γίνει το ψωμί)

  9. 9

    Ξεσκεπάζω και αναποδογυρίζω το ψωμί που έχει ξεραθεί λίγο από πάνω για αυτό βάζω τη κάτω επιφάνεια του πάνω που έχει κρατήσει υγρασία. Αν δε ξεκολλάει από τη λαδόκολλα δε πειράζει τη βγάζω σιγά σιγά και βάζω μια νέα λαδόκολλα στο ταψί. Τοποθετώ το ταψί στο φούρνο για να ωριμάσει το ψωμί. Δηλαδή για 25 λεπτά στο φούρνο σε θερμοκρασία 35 ο C και με υγρασία. Υγρασία δημιουργώ βάζοντας ένα ταψάκι με λίγο βραστό νερό στο πάτο του φούρνου. Θερμοκρασία35 ο C πετυχαίνω ανάβοντας το φούρνο στον αέρα για 1,5 λεπτό στους 200 ο C μετα τον κλείνω. Αυτές οι συνθήκες είναι συνθήκες στόφας.

  10. 10

    Όταν περάσουν τα 25 λεπτά ανοίγω βγάζω το ταψάκι με το νερό, χαράσσω το ψωμί με μαχαιράκι και βάζω θερμοκρασία 220 ο C χωρίς αέρα, στο πάνω κάτω οι αντιστάσεις και το ψήνω για μία ώρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Αν πάρει στα 40 λεπτά χρώμα βάζω από πάνω λαδόκολλα χαμηλώνω στους 200 ο C και συνεχίζω το ψήσιμο να κλείσει μια ώρα στο φούρνο

  11. 11

    Βγάζω από το φούρνο και τοποθετώ το ψωμί σε μια πιατέλα και το αφήνω να κρυώσει. Όταν κρυώσει κόβω και σερβίρω.

Αντιδράσεις

Σχόλια

kimwlos
kimwlos @kimwlos
Ευγενία; αυτό που σου έγραψα και στο φμπ αυτή την συνομιλία την βλέπουμε μόνο εσύ κι εγώ... και επίσης μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή και από εκεί να κάνεις chat με όποιον ή όποιους θες σε ομάδα... ο,τι χρειάζεσαι στείλε μου και messenger να στο εξηγήζω... τα φιλιά μου

Από

Evgenia Kalamatiani
Evgenia Kalamatiani @Evgenia_kalamatiani
στις
,
Μια ιστορία... Να, ήμασταν στην Κρήτη, όταν πηγαίνοντας σε ένα χωριό στα βουνά, μάς σταμάτησε σε μια πλατεία η μυρωδιά φρεσκοψημένου ψωμιού. Ο Μάνος εντόπισε τον φούρνο και ρώτησε τη φουρνάρισσα πώς φτιάχνει τόσο μυρωδάτο ψωμί. Εκείνη του απάντησε ότι το έκανε ο άντρας της. Φώναξέ τον, της ζήτησε. «Πώς φτιάχνεις τόσο υπέροχο ψωμί;» ρώτησε κι εκείνον. «Τι να σας πω, εγώ κάθε βράδυ ονειρεύομαι πως φτιάχνω το πιο νόστιμο ψωμί του κόσμου», απάντησε ο φούρναρης. «Αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ με τη μουσική», μας είπε τότε ο Χατζιδάκις.
Δες περισσότερα