Ψωμί με τυριά και μυρωδικά
Ψωμάκι ζυμωμένο με τυριά και μυρωδικά. Γίνεται εξαιρετικά αφράτο και μυρωδάτο.
Υλικά
-
500 γρ. σκληρό αλεύρι (και λίγο παραπάνω για το αλεύρωμα)
-
90 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο (+2 κ.σ. για το πασπάλισμα)
-
30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
-
2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
-
2 κ.σ. διάφορα μυρωδικά (μαϊντανό, θυμάρι, ρίγανη)
-
1 1/2 κ.γ. αλάτι
-
1 φακελάκι μαγιά
-
350 ml χλιαρό γάλα
-
λάδι
-
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, τα τυριά, τη σκόνη μουστάρδας, τα μυρωδικά, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύετε καλά. Κάνετε μια λακούβα στη μέση, ρίχνετε το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή χωρίς να κολλάει.
-
2
Λαδώνετε ελαφρώς ένα μεγάλο μπολ. Ζυμώνετε τη ζύμη έως ότου γίνει μαλακή και ελαστική και της δίνετε κυκλικό σχήμα. την τοποθετείτε στο λαδωμένο μπολ, την καλύπτετε με μια λαδωμένη μεμβράνη για να μην ξεραθεί και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 - 1½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
3
Σε αλευρωμένη επιφάνεια "κατεβάζετε" τη ζύμη με τις γροθιές σας και ζυμώνετε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική. Της δίνετε μακρόστενο οβάλ σχήμα και τη βάζετε πάνω σε ένα δίσκο ψησίματος, ελαφρώς αλευρωμένο. Καλυπτετε με λαδωμένη μεμβράνη για να μην ξεραθεί και αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 20-30'.
-
4
Αλείφετε την επιφάνεια του ψωμιού με αβγό, χαράζετε και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί.
-
5
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230° για 10', κατεβάζετε στους 200° και ψήνετε για άλλα 20' μέχρι να φουσκώσει. Αν πάρει γρήγορα χρώμα, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
-
6
Αφήνετε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια