Ψωμί στην γάστρα, τραγανό και αφράτο
Ψωμάκι εύκολο που ψήνετε στην γάστρα και νομίζεις πως έχει ψηθεί σε χωριάτικο φούρνο.
Υλικά
-
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ (ίσως και λίγο παραπάνω)
-
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
-
1/2 κ.γ αλάτι
-
1/2 κουπα τσαγιού λάδι
-
νερό χλιαρό
-
σουσάμι προαιρετικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
-
2
Το βάζουμε σε λεκάνη μαζί με την μαγιά.
-
3
Σε λίγο νερό ανακατεύουμε το αλάτι.
-
4
Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και το λάδι στο αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
-
5
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστέι και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.
-
6
Ανάβουμε τον φούρνο στην πιο δυνατή θερμοκρασία με αντιστάσεις και μόλις ζεσταθεί βάζουμε μέσα την γάστρα. Την "καίμε" καλά, τουλάχιστον 30 λεπτά.
-
7
Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, το πατάμε να "κατσει" και το ξαναζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.
-
8
Φτιάχνουμε καρβελάκια και τα βάζουμε πάνω σε αλευρωμένη πετσέτα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
-
9
Βγάζουμε την γάστρα από το φούρνο και βάζουμε το ψωμί.
-
10
Σκεπάζουμε και ψήνουμε 30 λεπτά. Έπειταβγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε ακόμα 15 λεπτά.
Σχόλια (10)