Ψωμί χωριάτικο αληθινό
Πεντανόστιμο κίτρινο ψωμί χωριάτικο με σκληρό αλεύρι που κρατάει σχεδόν μία εβδομάδα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το αλάτι το βάζουμε πάντα τελευταίο διαλυμένο σε 50-70ml νερό.Προσέχουμε πάντα την αναλογία (αλεύρι-ταψί) να είναι 1 πρός 4..Δηλαδή για κάθε κιλό αλεύρι χρειαζόμαστε ταψί χωρητικότητας 4 λίτρων.Η συνταγή αυτή είναι αποτέλεσμα πολλών δοκιμών σε διάστημα πολλών μηνών και αν την ακολουθήσετε πιστά, θα έχετε το τέλειο αποτέλεσμα.Αν θέλετε, όταν κρυώσει το κόβετε στα τέσσερα και μπορείτε ανά κομμάτι σε σακούλες τροφίμων να το βάλετε στον καταψυκτη ώστε να έχετε πάντα διαθεσιμο φρέσκο ψωμι αφού πρώτα το αφήσετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου.Για τυχόν απορίες μην διστάσετε να ρωτήσετε.Θα απαντήσω σε όλες. Καλή επιτυχία.
Υλικά
-
1 κιλό αλεύρι σκληρό κατηγορίας Μ
-
15 γρ. μαγιά νωπή ή 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά (3,5γρ)
-
3 κουτ. γλυκού κοφτά αλάτι
-
3 φλιτζ. τσαγιού νερό εμφιαλωμένο (600ml)
-
σουσάμι (προαιρετικά)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μία βαθειά λεκάνη βάζουμε μόνο το αλεύρι και την μαγιά και ανακατεύουμε.
-
2
Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά για 10-15 λεπτά.
-
3
Σε ένα φλυτζανάκι του καφέ με νερό διαλύουμε το αλάτι και το προσθέτουμε.
-
4
Ζυμώνουμε καλά για άλλα 5-7 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και ελαστική αφήνοντας τα τειχώματα της λεκάνης καθαρά.
-
5
Τοποθετούμε αμέσως την ζύμη σε αντικολλητικό ταψί 4 λίτρων και αφού το σκεπάσουμε καλά με πετσέτες, αφήνουμε σε ζεστό μέρος (26-32βαθμους) να φουσκώσει γιά 2 ώρες περίπου
-
6
Ψεκάζουμε με λίγο νερό και ρίχνουμε το σουσάμι
-
7
Οταν η ζύμη μας φουσκώσει μεχρι επάνω καλύπτοντας όλο το ταψί μας, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 200 πάνω κάτω ή στους 180 στον αέρα για 1 ώρα περίπου.
-
8
Οταν ψηθεί και το ξεφουρνίσουμε, ψεκάζουμε πάλι με νεράκι για να πάρει ωραίο χρώμα η κόρα του και να γίνει πιό αφράτη.
Σχόλια (2)