Ψωμί ζυμωτό αφράτο

Bαθμολογία: 4.5
       
 
2 ψήφοι
,

Περιγραφή

Εύκολο και νόστιμο σπιτικό ψωμί. Γίνεται με αλεύρι επεξεργασμένο χωρίς γλουτένη, αλλά και με το συνηθισμένο αλεύρι. Δοκιμάστε και το αλεύρι με λιγότερη γλουτένη που πουλιέται στα σούπερ μάρκετ (ντίνκελ). Κάνει καταπληκτικά ελαφρύ ψωμί!!

Ψωμί ζυμωτό αφράτο
photo: lenale

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ αλεύρι σιταριού χωρίς γλουτένη
  • 1/2 κούπα καλαμποκάλευρο
  • 550 ml νερό ελαφρά χλιαρό
  • 10 γρ μαγιά ξηρή σκόνη
  • 1,5 κουταλάκι τσ. αλάτι
  • 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Στο νερό διαλύουμε τη μαγιά και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο.
  2. Προσθέτουμε έπειτα το καλαμποκάλευρο και αφού διαλυθεί καλά και αυτό προσθέτουμε λίγο λίγο το σιταρένιο αλεύρι.
  3. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί κανα μισάωρο και ξαναζυμώνουμε.
  4. Επειτα φορμάρουμε το ζυμάρι και το βάζουμε και φόρμες όποιου σχήματος θέλουμε.
  5. Αλείφουμε με λίγο λαδάκι και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ηλιόσπορους ή παπαρούνα.
  6. Το βάζουμε σε φούρνο (το καλοκαίρι δεν χρειάζεται) στους 50°C μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του σκεπασμένο με μια υγρή πετσέτα.
  7. Κατόπιν ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 50 περίπου λεπτά.
  8. Καλά είναι καθώς προθερμαίνεται ο φούρνος να βάλουμε στον πάτο του ένα ταψάκι άλλο γεμάτο νερό.
  9. Μετά τα 50 λεπτά σβήνουμε το φούρνο και μετά 3-5 λεπτά βγάζουμε τη φόρμα.
  10. Εύκολα γυρνώντας ανάποδα τη φόρμα βγαίνει το ψωμί μας αλλά δεν το κόβουμε πριν κρυώσει!!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να βάλουμε σε αυτό το ψωμί και μέσα στη ζύμη σπόρους και σουσάμι ακόμα και καρύδια και σκόρδο σκόνη για κάτι πιο πικάντικο. Το κάνω είτε σε μεγάλη φόρμα ψωμιού, είτε μικρά μπαλάκια ψωμάκια που είναι ωραία και για πρωϊνό αλλά και για μπουφέ. Για μπουφέ επείσης είναι ωραίο να βάλουμε λίγη ρίγανη εκτός από σκόρδο και άλλα αρωματικά χόρτα της αρεσκείας μας.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • Χρησιμοποιήστε αλεύρι και μαγιά χωρίς γλουτένη
  • Ελέγξτε το καλαμποκάλευρο.

Σχετικές συνταγές

    9 Όλα

    #
    Σχόλιο από sabrina, 1-2-09  
    dokimasa 2 fores na kano auto to psomi alla distixos den ta katafera.parolo pou to afisa poli perisoteri ora apo oti egrafe den psinete.episis h zimi einai toso malaki opos to keik pos lipon na to kano psomakia?kano kati lathos?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 1-2-09  
    sabrina, δεν ξέρω τι κάνεις και δεν πετυχαίνει. Εγώ το κάνω αυτό συχνά όπως ακριβώς το περιγράφω και γίνεται μια χαρά. Το ζυμάρι δεν πλάθεται με τα χέρια όπως με τον "παραδοσιακό τρόπο". το βάζουμε όπως λέω στην εκτέλεση "σε φορμάκια όποιου σχήματος θέλουμε". Είναι ένα μαλακό ζυμάρι. Το βάζεις στα φορμάκια ή σε μια μεγάλη φόρμα με μεγάλο κουτάλι. Αν χρησιμοποιείς το αλεύρι που αναφέρω δεν ξέρω αν φταίει το είδος του καλαμποκάλευρου που χρησιμοποιείς ή ο χρόνος που το αφήνεις να "ανέβει". Μην βιαστείς να το βάλεις να ψηθεί αν δεν έχει διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά έλεγξε την μαγιά σου. Καλη επιτυχία. Οτι θέλεις και σε pm. :-)
    #
    Σχόλιο από lenale, 10-7-10  
    Νόστιμο αλλά μου βγήκε λίγο τριφτό...Έτσι πρέπει να είναι η υφή του?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 11-7-10  
    lenale, λόγω του καλαμποκάλευρου δεν είναι τόσο ελαστικόμ αλλά δεν θα τόλεγα τριφτό. Κόβεται κανονικά φέτες κλπ.
    #
    Σχόλιο από irini-irini, 6-2-13  
    γεια σου,αν δεν θελω να βαλω καλαμποκαλευρο,μπορω να βαλω καποιο αλλο αλευρι?ποιο?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 8-2-13  
    Μπορείς να το αντικαταστήσεις συμπληρώνοντας την ποσότητα με το άλλο αλεύρι που θα χρησιμοποιήσεις στη συνταγή.
    καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από batraxaki, 13-1-17  
    Ήθελα να ρωτήσω με τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μαγιά?(με πειραζει/
    #
    Σχόλιο από evdoba, 14-1-17  
    batraxaki, μπορείς να την αντικαταστήσεις με μαγιά με μια μικρή διαφορά στην υφή. Παραλείπεις δε και το στάδιο του φουσκώματος. Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από korina_ag, 26-3-17  
    ΤΕΛΕΙΑ!!!!! Όχι 5 πιρουνάκια 10 πιρουνάκια!
    Οι μόνες αλλαγές που έκανα ήταν να βάλω πρώτα νερό μαγιά ζάχαρη, να περιμένω κανένα 5 και μετά έβαλα τα υπόλοιπα. Και στο τέλος αφού πασπάλισα τη φόρμα με σουσάμι, λιναρόσπορο και τσια (μια πρέζα από το καθένα) έριξα την ίδια ποσότητα και στο ζυμάρι. Σαν υφή μου θύμισε τη βάση για πίτσα που έκανε η γιαγιά μου. Θα το δοκιμάσω και για πίτσα! Ευχαριστώ που μοιράστηκες τη συνταγή! :D

    7 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από sabrina, 1-2-09  
    dokimasa 2 fores na kano auto to psomi alla distixos den ta katafera.parolo pou to afisa poli perisoteri ora apo oti egrafe den psinete.episis h zimi einai toso malaki opos to keik pos lipon na to kano psomakia?kano kati lathos?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 1-2-09  
    sabrina, δεν ξέρω τι κάνεις και δεν πετυχαίνει. Εγώ το κάνω αυτό συχνά όπως ακριβώς το περιγράφω και γίνεται μια χαρά. Το ζυμάρι δεν πλάθεται με τα χέρια όπως με τον "παραδοσιακό τρόπο". το βάζουμε όπως λέω στην εκτέλεση "σε φορμάκια όποιου σχήματος θέλουμε". Είναι ένα μαλακό ζυμάρι. Το βάζεις στα φορμάκια ή σε μια μεγάλη φόρμα με μεγάλο κουτάλι. Αν χρησιμοποιείς το αλεύρι που αναφέρω δεν ξέρω αν φταίει το είδος του καλαμποκάλευρου που χρησιμοποιείς ή ο χρόνος που το αφήνεις να "ανέβει". Μην βιαστείς να το βάλεις να ψηθεί αν δεν έχει διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά έλεγξε την μαγιά σου. Καλη επιτυχία. Οτι θέλεις και σε pm. :-)
    #
    Σχόλιο από lenale, 10-7-10  
    Νόστιμο αλλά μου βγήκε λίγο τριφτό...Έτσι πρέπει να είναι η υφή του?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 11-7-10  
    lenale, λόγω του καλαμποκάλευρου δεν είναι τόσο ελαστικόμ αλλά δεν θα τόλεγα τριφτό. Κόβεται κανονικά φέτες κλπ.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 8-2-13  
    Μπορείς να το αντικαταστήσεις συμπληρώνοντας την ποσότητα με το άλλο αλεύρι που θα χρησιμοποιήσεις στη συνταγή.
    καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 14-1-17  
    batraxaki, μπορείς να την αντικαταστήσεις με μαγιά με μια μικρή διαφορά στην υφή. Παραλείπεις δε και το στάδιο του φουσκώματος. Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από korina_ag, 26-3-17  
    ΤΕΛΕΙΑ!!!!! Όχι 5 πιρουνάκια 10 πιρουνάκια!
    Οι μόνες αλλαγές που έκανα ήταν να βάλω πρώτα νερό μαγιά ζάχαρη, να περιμένω κανένα 5 και μετά έβαλα τα υπόλοιπα. Και στο τέλος αφού πασπάλισα τη φόρμα με σουσάμι, λιναρόσπορο και τσια (μια πρέζα από το καθένα) έριξα την ίδια ποσότητα και στο ζυμάρι. Σαν υφή μου θύμισε τη βάση για πίτσα που έκανε η γιαγιά μου. Θα το δοκιμάσω και για πίτσα! Ευχαριστώ που μοιράστηκες τη συνταγή! :D

    0 Ερωτήσεις

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από irini-irini, 6-2-13  
    γεια σου,αν δεν θελω να βαλω καλαμποκαλευρο,μπορω να βαλω καποιο αλλο αλευρι?ποιο?
    #
    Σχόλιο από batraxaki, 13-1-17  
    Ήθελα να ρωτήσω με τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μαγιά?(με πειραζει/

    Σχετικά άρθρα

    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ψωμι-ψωμακια
    Ένα βιβλίο 66 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x