Rösti με αυγά και ζαμπαγιόν καρότου

19 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

R ö s t i (Roesti), ένα ελβετικό πιάτο –από την περιοχή της Βέρνης (Bern)– που έχει περάσει τα σύνορα της “χώρας της ουδετερότητας” (κάποιοι Ελβετοί μάλιστα το θεωρούν σαν το εθνικό φαγητό τους) και είναι αρκετά γνωστό και δημοφιλές στις γειτονικές Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία.Εδώ σερβίρεται με τηγανιτά αυγά μάτια και με μία ενδιαφέρουσα αφράτη κρέμα φτιαγμένη με κρόκους αυγών, κτυπημένων μαζί με χυμό καρότου και λεμονιού και δεμένη σε μπεν μαρί, σαν να επρόκειτο για μία κρέμα ζαμπαγιόν.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Η συνταγή “υπεξαιρέθηκε” από αγγλόφωνο site. Πάλι λοιπόν η ίδια ιστορία με την μέτρηση των ποσοτήτων. Εκεί, λοιπόν, αναφερόταν ότι η ποσότητα της πατάτας ήταν “ένα λίτρο (!!!) ξύσμα πατάτας”. Σας το έκανα πιο εύκολο μέσα στα συνταγή, μιλώντας για “4 μεγάλα φλυτζάνια (των 250 ml)” και, έχοντάς τα ζυγίσει μπορώ να σας πω ότι ισοδυναμούν με 630 με 650 γραμμάρια κ α θ α ρ ι σ μ έ ν η ς και ά τ ρ ι φ τ η ς ακόμη, πατάτας (γέμισα τα φλυτζάνια χωρίς καθόλου να συμπιέσω τα ξύσματα).[2] Οι ποσότητες για τα Rösti που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι ακριβώς οι μισές (315 γρ πατάτα, 1,5 κρεμμύδι). Παρ’ όλα αυτά μου βγήκαν 4 Rösti, των 8 εκατοστών. Αναγκαστικά λοιπόν, τηγάνισα 4 αυγά (αντί για 3) και έκανα τα 2/3 της κρέμας ζαμπαγιόν καρότου (αντί τη μισή). Ευτυχώς ήταν και το τηγάνι μεγάλο και χώρεσε και τα τέσσερα αυγά. Αποτέλεσμα ; ΜΙΑ ΧΑΡΑ !!!Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το τι είναι αυτό που κάνει το τέλειο Rösti. Η πιο μεγάλη αντιπαράθεση είναι σχετικά με το εάν οι πατάτες είναι ωμές ή ήδη προβρασμένες, όταν πέφτουν στο τηγάνι. Όσον αφορά στον τύπο της πατάτας, παραδοσιακά χρησιμοποιείται ένας ειδικός τύπος πατάτας, οι Rösti potatos. Ξεχάστε το, οι δικοί μας ουρανίσκοι δεν είναι εκπαιδευμένοι να “πιάνουν” τέτοιες λεπτομέρειες ...Σερβίρεται είτε σαν πρωινό (αυτή είναι και η παραδοσιακή του χρήση), είτε σαν κυρίως πιάτο. Και σε αυτή τη περίπτωση, είτε μόνο του, είτε σε συνοδεία με κάτι άλλο, όπως στην περίπτωσή μας.Εδώ προτείνεται να χρησιμοποιηθούν μεγάλα τηγάνια, για να χωρέσουν από τρία στρογγυλά Rösti, και δύο τον αριθμό, για να ετοιμασθούν όλα ταυτόχρονα. Φυσικά και μπορούμε να φτιάξουμε και μεγαλύτερα (το παραδοσιακό φαίνεται να είναι στα 20 περίπου εκατοστά, αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν το λέω σωστά). Εγώ σας είπα, έφτιαξα μικρά, των 8 εκατοστών, γιατί αυτό ήταν το μέγεθος της φόρμας που έχουμε.)Όσο για τον τρίφτη, φαίνεται να υπάρχει ειδικός τρίφτης πατάτας, για Rösti, με μεγαλύτερες (σε σχέση με ποιες ; ) τρύπες. Μπα, και ο γνωστός μας τρίφτης (για τα καρότα) μου φαίνεται μια χαρά. Εάν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να βρείτε αρκετές πληροφορίες για το πώς φτιάχνουμε ένα πετυχημένο Rösti στη διεύθυνση“How to Make Swiss Rösti”  (στα αγγλικά)

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

35 Minutes
6 Rösti (μάλον για 3 άτομα)
  1. ... για τα Rösti
  2. 8-12 πατάτες, προτιμήστε κάποιες που να είναι αμυλώδεις (για την ποσότητα, δείτε βήμα 2)
  3. 55 γρ (1/4 της κούπας) φρέσκο βούτυρο
  4. 60 ml (1/4 της κούπας) ελαιόλαδο
  5. αλάτι
  6. πιπέρι
  7. ... για το ζαμπαγιόν καρότου
  8. 120 ml χυμό καρότου
  9. 15 ml χυμό λεμόνι
  10. 3 κρόκοι αυγού
  11. ... και για τα τηγανιτά αυγά
  12. 15 ml φρέσκο βούτυρο
  13. φλοίδες τυρί parmigiano σε
  14. 15 ml ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (ή φρέσκο κρεμμυδάκι)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    ..... Τα R ö s t iΑρχικά, ετοιμάζουμε τα Rösti. Έξι τον αριθμό, συνολικά, όσα και τα άτομα που θα σερβίρουμε. Καλύπτουμε ένα δίσκο με χαρτί κουζίνας, και εκεί πάνω θα τρίψουμε τις πατάτες. Με τον τρόπο αυτό, θα απορροφήσει το χαρτί ήδη ένα μέρος από τα υγρά τους. (ακόμη καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα χαμηλό ταψί, για να απλωθούν περισσότερο τα ξύσματα και να στεγνώσουν πιο εύκολα).

  2. 2

    Ξεφλουδίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις τρίβουμε (με τον τρίφτη, σαν να ‘ταν καρότο ή λάχανο) μέσα στο “ντυμένο” ταψί (χρησιμοποιήστε σαν μονάδα μέτρησης μία μεγάλη κούπα που να χωράει εκεί, στα 250 ml. Θα χρειαστούμε περίπου 4 φλιτζάνια γεμάτα με τέτοιες ξυσμένες πατάτες. Δείτε “Μυστικά” [1]).

  3. 3

    Τις αφήνουμε, απλωμένες, στο χαρτί κουζίνας, να απορροφήσει μέρος των υγρών,

  4. 4

    Και στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε μια καθαρή πετσέτα.

  5. 5

    Στραγγίζουμε πολύ καλά τις πατάτες από τα υγρά τους (τις τυλίγουμε με την πετσέτα και, περιστρέφοντας και στίβοντάς την καλά πάνω από τον νεροχύτη ή ένα μπολ, αφήνουμε να αποβάλει κάθε ίχνος νερού. Θα εκπλαγείτε από το πόσο θα τρέξει (!!!). Τις θέλουμε πολύ στεγνές. Απλά, στο τέλος, θα θέλει και η πετσέτα πλύσιμο.....).

  6. 6

    Τις αδειάζουμε σε ένα μπολ

  7. 7

    Ρίχνουμε και τα κρεμμύδια (η συνταγή μιλούσε για “green onions”, εγώ έβαλα απλά καθημερινά –κόκκινα– κρεμμύδια), που τα έχουμε ψιλοκόψει και αυτά προηγουμένως.

  8. 8

    Τα ανακατεύουμε να ενωθούν και κανονίζουμε στο αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε, να ενωθούν ομοιόμορφα τα δύο υλικά.

  9. 9

    Χωρίζουμε το βούτυρο και το λάδι σε δύο ίσες ποσότητες. Το κάθε ένα από αυτά τα “ζευγαράκια”, το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι και πάνω από μέτρια φωτιά, να ζεσταθεί καλά (βούτυρο και λάδι μαζί), όχι όμως και να κάψει και να αρχίσει να καπνίζει.

  10. 10

    Χωρίζουμε και το μείγμα πατάτες-κρεμμύδια στα δύο. Με την κάθε μισή ποσότητα θα φτιάξουμε τώρα 3 τηγανίτες (δείτε “Μυστικά” [2]), συμπιέζοντας ελαφρά το υλικό κάθε τηγανίτας για να μείνει ενωμένο, και θα τις ρίξουμε στο τηγάνι με το καυτό βούτυρο και λάδι.

  11. 11

    Μπορούμε να βοηθηθούμε πολύ και να δώσουμε και ένα σωστό, ολοστρόγγυλο σχήμα στο Rösti, χρησιμοποιώντας την φόρμα που υπάρχει για να δίνει σχήμα στα τηγανητά αυγά μάτια. Ή ακόμα και ένα απλό στρογγυλό κουπ πάτ ζαχαροπλαστικής, του ίδιου μεγέθους (χρησιμοποιήστε ένα στα 8 εκ. ή κάπου εκεί γύρω).

  12. 12

    Βάζουμε από 3 Rösti σε κάθε τηγάνι (γι’ αυτό και τα θέλαμε ευρύχωρα … Εάν έχετε μικρότερο τηγάνι και δεν σας χωράνε, θα τα ετοιμάσετε σε δύο δόσεις) και τηγανίζουμε, για 8 λεπτά, σε μ έ τ ρ ι α φωτιά.

  13. 13

    Προσεκτικά και με τη βοήθεια μίας σπάτουλας, γυρίζουμε τα Rösti του κάθε τηγανιού και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για άλλα 8 λεπτά περίπου για τηγανισθεί και από την άλλη πλευρά, μέχρι να τα δούμε να έχουν μαλακώσει και χρυσίσει.

  14. 14

    Εάν κατά την διάρκεια του τηγανίσματος διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο επιπλέον βούτυρο. Κρατούμε τα Rösti ζεστά έως ότου τελειώσουμε και με την υπόλοιπη προετοιμασία.

  15. 15

    .....Το ζ α μ π α γ ι ό ν. κ α ρ ό τ ο υΘα ετοιμάσουμε τώρα μία κρέμα με μία διαδικασία που μοιάζει με εκείνη της παρασκευής της κρέμας ζαμπαγιόνε (zampaione). Κτυπούμε ελαφρά, τους κρόκους των αυγών με λίγο, πολύ λίγο, από τον χυμό του καρότου. Όταν οι κρόκοι κτυπηθούν λίγο και ομογενοποιηθεί αυτό το πρώτο μείγμα, αρχίζουμε να προσθέτουμε και τον υπόλοιπο χυμό καρότου, αλλά και τον χυμό λεμονιού. Η προσθήκη αυτή πρέπει να γίνεται σιγά-σιγά, οι χυμοί να πέφτουν σαν μία λεπτή κλωστή, και να συνοδεύεται από συνεχές κτύπημα.

  16. 16

    Διορθώνουμε στο αλάτι και πιπέρι και τα αδειάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι (ή μπρίκι, όπως στη φωτογραφία) όπου θα “δέσουμε” την κρέμα, σε μπεν μαρί.

  17. 17

    Βάζουμε το κατσαρολάκι μέσα σε άλλο μεγαλύτερο, στο οποίο υπάρχει νερό που σ ι γ ο β ρ ά ζ ε ι (καλό θα ήταν το μικρό κατσαρολάκι να μπορούσε να σταθεροποιηθεί πάνω στο μεγαλύτερο, να μη “πλέει” στο νερό του, δε νερό θα πρέπει να φθάνει και να μη ξεπερνά καθ’ ύψος την μέση του μικρού σκεύους και να μη φθάσει ποτέ να κοχλάζει έντονα) και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας σ υ ν ε χ ώ ς, έως ότου η κρέμα μας γίνει π α χ ύ ρ ρ ε υ σ τ η και κ ρ ε μ ώ δ η ς (δείτε στη φωτογραφία).

  18. 18

    Καλύπτουμε τότε το κατσαρολάκι με μεμβράνη (για να μη κρυώσει και κάνει κρούστα), αποτραβούμε την μεγαλύτερη κατσαρόλα από το μάτι, χλυαρένουμε το νερό της με την προσθήκη νερού βρύσης (χύνουμε λίγο καυτό και προσθέτουμε λίγο κρύο, η στάθμη του όμως δεν πρέπει να ανέβει πολύ) και αφήνουμε εκεί μέσα το μικρό κατσαρολάκι για να παραμείνει χλιαρό, χωρίς όμως να σφίξει άλλο η κρέμα.

  19. 19

    .....Το τ η γ ά ν ι σ μ α των αυγώνΤι μένει ; Να τηγανίσουμε τα αυγά. Εύκολο πράγμα..... Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (κάνει και ένα από τα δύο που έχουμε ήδη λερώσει) και το λιώνουμε πάνω από μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε μάτια τα αυγά, σε αυτό το βούτυρο (μπορούμε και πάλι, για να τους δώσουμε ομοιόμορφο σχήμα και μέγεθος, να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια κουπ πατ που χρησιμοποιήσαμε και για τα Rösti)

  20. 20

    Τα αφήνουμε μέχρι να τηγανιστούν τα ασπράδια τους, ένα 5λεπτο περίπου. Οι κρόκοι δεν θα έχουν τηγανιστεί εντελώς, θα είναι όμως αρκετά σφικτοί και ζεστοί. Δεν τα γυρίζουμε !!! Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε μία πιατέλα. Στο τηγάνι θα περάσουμε (και πάνω από σβηστή εστία) τα Rösti, για 1 λεπτό, για να ζεσταθούν καλά.

  21. 21

    Σερβίρουμε από ένα ζεστό Rösti σε κάθε πιάτο,

  22. 22

    Βάζουμε από πάνω τους από ένα αυγό

  23. 23

    Και περιχύνουμε με την σάλτσα ζαμπαγιόν.

  24. 24

    Γαρνίρουμε με ξύσματα, με φλοίδες, από τυρί parmigiano και με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (το βρίσκουμε σε αρκετά σουπερμάρκετ. Εάν όχι, κάνει και το πολύ ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, στο οποίο θα έχουμε ανακατέψει και μία σκελίδα πολύ-πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο).

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens