ggr
ggr @george
Athens

Σήμερα θα πάμε ταξίδι στις γεύσεις της Ανατολής, με το διαβατήριο επικυρωμένο από μία καταξιωμένη ελληνίδα chef. Φακές, ρεβύθια, μελιτζάνες (που βρεθήκαν όλα αυτά στο ίδιο φαγητό;), αρώματα δυόσμου, μαϊντανού και σκόρδου, μας προδιαθέτουν για κάτι διαφορετικό, μάλλον “εξωτικό”.Ένα νόστιμο λαδερό φαγητό, πολύ-πολύ εύκολο στην προετοιμασία του, υγιεινό και ιδιαίτερα δυναμωτικό. Και με μία “βαριά” υπογραφή… Τη συνταγή του την είδα από την Αργυρώ, σε μία τηλεοπτική εκπομπή της.Και, αν και οι φακές και τα ρεβύθια παραπέμπουν ίσως σε κρύες περιόδους, που ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια, είναι ένα φαγητό που απολαμβάνεται κυρίως από εδώ και μπρος, όπως άλλωστε γενικότερα τα λαδερά φαγητά.Παίρνοντας κατά λέξη όσα η chef έλεγε όσο έφτιαχνε το φαγητό, σχετικά με την ελευθερία που έχουμε όχι μόνο στην επιλογή των υλικών, αλλά και στον τρόπο μαγειρέματος (φούρνο ή κατσαρόλα), έκανα εκείνες τις αλλαγές που βόλευαν τα …αποθέματα του ψυγείου μας. Αντικατέστησα το κρεμμύδι με δύο μεγάλα πράσα, πρόσθεσα και δύο καρότα κομμένα σε μικρά καρεδάκια, αύξησα την ποσότητα των μελιτζάνων σε τρεις (αυξάνοντας κατά δύο κουταλιές και την ποσότητα του λαδιού), στο τσακ δίστασα και δεν αντικατέστησα τις απλές φακές με κόκκινες, και το φαγητό ήταν και πάλι “λουκούμι”!!! Πεντανόστιμο αποτέλεσμα, με το φαγητό να καραμελώνει ιδανικά από το σιγανό μαγείρεμά του και να θυμίζει τον “υποσχεθέντα Παράδεισο”. Δεν κάνω πλάκα, δοκιμάστε το και θα το διαπιστώσετε και οι ίδιες.Υπάρχουν κάποιες συνταγές ιδανικές για ανακύκλωση φαγητού που έχει περισσέψει από προηγούμενες ημέρες. Άλλες, πάλι, λες και είναι φτιαγμένες για να ...“σπάνε την μονοτονία” ενός φαγητού που φτιάξαμε σε μεγάλη ποσότητα και βαρεθήκαμε να το τρώμε τη μία μετά την άλλη ημέρα. Και κάποιες που είναι φτιαγμένες, για να γεμίζουν τον οργανισμό μας με χρήσιμα στοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες, κλπ.Ε λοιπόν, ετούτη εδώ είναι μία από εκείνες που συνδυάζουν όλα τα παραπάνω, απαιτούν από εσάς πολύ λίγη απασχόληση και το τελικό αποτέλεσμα εύκολα αποσπά ευνοϊκά σχόλια.Μία ακόμη συνταγή από την Αργυρώ, για άλλη μία φορά πολύ καλή, πολύ πετυχημένη, πολύ χρήσιμη. Ευχαριστώ!

Λίγα μυστικά ακόμα

Εκτός από τα ρεβύθια, θα μπορούσαν να είναι έτοιμες, βρασμένες και οι φακές, όπως θα μπορούσατε να έχετε και τίποτα μαυρομάτικα ή λευκά φασόλια από κάποια σαλάτα που φτιάξατε, πόσο πιθανό όμως είναι να έχετε όλα αυτά τα όσπρια ήδη έτοιμα, από προηγούμενο φαγητό; Ό,τι υπάρχει πάντως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί.Εάν θέλετε, μπορείτε να κάνετε το φαγητό όπως πρότεινε η αρχική συνταγή(http//www.argiro.gr/recipe/rebuthia-kai-fakes-me-melitzanes-sti-gastra/), με μία λευκή και μία φλάσκα μελιτζάνα, μπορείτε όμως να το ετοιμάσετε και με μόνο από το ένα είδος. Δεν νομίζω ότι θα έχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά οπτικά ή γευστικά.Τα φαγητό μπορεί να γίνει, σιγομαγειρεμένο σε πολύ χαμηλή φωτιά, και στις εστιές της κουζίνας, σαν λαδερό φαγητό, σε κατσαρόλα πάντα σκεπασμένη (θα προσέξατε ότι δεν έχει καθόλου νερό), μέχρι να δείτε να έχει μελώσει και πάλι και να έχει μείνει με το λάδι του. Κάτι, δηλαδή, που έτσι και αλλιώς έκανα, στο τέλος όμως του μαγειρέματος (βήμα 24)

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

120 Minutes
7-8 άτομα
  1. 1 1/2 φλυτζάνι (280-290 γρ) φακές ψιλές
  2. 2 φλυτζάνια (360-380 γρ) ρεβύθια βρασμένα
  3. 1 μεγάλη λευκή μελιτζάνα
  4. 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα
  5. 1/2 φλυτζάνι (120 ml, 110 γρ) ελαιόλαδο
  6. 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  7. 2-3 σκελίδες σκόρδο, τσακισμένες αλλά ολόκληρες
  8. 1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
  9. 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  10. 1 κ.γ. γεμάτη, κύμινο σε σπόρους
  11. 1 αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα (ή 1 φρέσκια καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη)
  12. 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  13. 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  14. αλάτι
  15. πιπέρι
  16. 3 κ.σ. σιρόπι ρόδικρέμα βαλσαμικό)
  17. (προαιρετικά)2 ή και 3 μέτριες πατάτες

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Οι πρωταγωνιστές αυτή της συνταγήςΔύο φρέσκιες μελιτζάνες. Μία ψηλή με όμορφες καμπύλες και αλαβάστρινο δέρμα και μία στρουμπουλούλα φλάσκα, με γυαλιστερό εβένινο δέρμα. Κόλαση και πειρασμός και οι δύο…

  2. 2

    Συμπρωταγωνιστές τους, εξ’ ίσου σημαντικοί για τη συνταγή, τα φρέσκα αρωματικά. Δύοσμος και μαϊντανός, σε ικανές ποσότητες (από δύο κουταλιές το καθ’ ένα) για να δώσουν υπέροχο άρωμα και γεύση στο φαγητό.

  3. 3

    Η συνταγή ξεκινάει, έχοντας τα ρεβύθια ήδη έτοιμα, βρασμένα. Αυτό γίνεται καθαρά για λόγους ευκολίας αλλά και ταχύτητας. Παρ’ όλα αυτά, ασφαλώς και μπορεί κάποια να ετοιμάσει τα ρεβύθια μόνη της, μουλιάζοντάς τα από βραδύς και μαγειρεύοντάς τα την επομένη.

  4. 4

    Και εμείς θα ξεκινήσουμε με βράσιμο, αλλά της φακής. Βράζουμε λοιπόν τις φακές για 15 λεπτά, σε κρύο νερό (ο χρόνος από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός στην κατσαρόλα) και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Σε αυτόν το χρόνο οι φακές θα είναι μαλακωμένες αλλά ακέραιες, ολόκληρες, σαν να προορίζονται για σαλάτα.

  5. 5

    Κόβουμε τις μελιτζάνες σε όχι πολύ μικρά κομμάτια (σε μέγεθος μπουκιάς, διαφορετικά θα διαλυθούν) και τις βάζουμε και αυτές σε σουρωτήρι και τις αλατίζουμε.

  6. 6

    Σε ένα μπολ βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, την καυτερή πιπεριά θρυμματισμένη (ή την φρέσκια σε λεπτές ροδέλες ή κυβάκια),

  7. 7

    Βάζουμε και τον πελτέ ντομάτας, το δυόσμο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,

  8. 8

    Προσθέτουμε και 2 κουταλιές ελαιόλαδο (περίπου),

  9. 9

    Και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι, φτιάχνοντας το μείγμα λαχανικών μας.

  10. 10

    TIP (1) Θέλοντας να δώσω ένταση στα αρώματα του φαγητού, έκανα άλλη μία “μικροπαρέμβαση” που δεν την προβλέπει η συνταγή και που μπορείτε κάλλιστα να παραλείψετε και εσείς. Καβούρδισα ένα κουταλάκι σπόρους κύμινου (για να βγάλει όλη την ένταση του αρώματός του, πολύ περισσότερο από της σκόνης κύμινου), το έκανα σκόνη σε ένα γουδί και το πρόσθεσα στο μείγμα των λαχανικών. Η παρουσία του στο τελικό αποτέλεσμα ήταν εμφανής και πολύ ευχάριστη!

  11. 11

    Ήρθε η ώρα να στήσουμε το φαγητόΣε μικρή γάστρα βάζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο.

  12. 12

    TIP (2)Το φαγητό πρέπει να είναι “συγκεντρωμένο”, θα κτισθεί σε layers, σε στρώσεις, δεν θα πέσουν όλα τα υλικά “φίρδην μίγδην”. Αυτό σημαίνει ότι η γάστρα (κάνει και μία κατσαρόλα με βαρύ καπάκι, που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, γιατί θα μπει στο φούρνο) μας δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, πολύ φαρδιά. Στα 22 με 24 εκατοστά είναι μία καλή διάμετρος για να μείνουν τα υλικά “συγκεντρωμένα” όπως τα θέλουμε

  13. 13

    Στο λαδωμένο πάτο της γάστρας απλώνουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα λαχανικών που έχουμε ετοιμάσει. Το στρώμα λαδιού και λαχανικών είναι η προστασία που θα εμποδίσει το φαγητό να κολλήσει στον πάτο γάστρας.

  14. 14

    Από πάνω αρχίζουμε το στρώσιμο και των υπόλοιπων υλικών, απλώνοντας αρχικά, σε μονή στρώση, τις μισές μελιτζάνες,

  15. 15

    Πάνω από αυτές απλώνουμε, πάντα σε στρώση, τις μισές φακές και τα μισά ρεβύθια.

  16. 16

    Επαναλαμβάνουμε με μία στρώση με το μισό μείγμα λαχανικών,

  17. 17

    Στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες

  18. 18

    Και στρώση με τις υπόλοιπες φακές και ρεβύθια.

  19. 19

    Τέλος ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού, σαν τελευταία στρώση, το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών.

  20. 20

    Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (4 με 5 κουταλιές) και τελειώνουμε περιχύνοντας με το σιρόπι ρόδι ή και σιρόπι μπαλσάμικο (3 κουταλιές).

  21. 21

    Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα (να εφαρμόζει καλά το καπάκι). Σε περιπτώσεις όπως αυτή η δική μου που έφτιαξα το φαγητό σε κατσαρόλα, επειδή –ίσως– υπήρχαν απώλειες ατμών από το καπάκι, το σφραγίζουμε με ένα κορδόνι ζυμάρι που θα κολλήσουμε στο σημείο επαφής του καπακιού με την κατσαρόλα.

  22. 22

    Και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (λειτουργία αέρα), σε χαμηλή θερμοκρασία (στους 160 βαθμούς) και για αρκετή ώρα (περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά), στη μεσαία σχάρα. Το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται γιατί τα υγρά του είναι λίγα. Αυτός είναι και ο λόγος που το σκεύος πρέπει να είναι καλά κλεισμένο με το καπάκι.

  23. 23

    Προς το τέλος του ψησίματος που έχει κατεβάσει ζουμάκι από τα λαχανικά (ελέγχουμε), δυναμώνουμε το φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό, να μελώσει και να μείνει με το λάδι του (ένα 10λεπτο). Γίνεται σαν λαδερό φαγητό αλλά, μαγειρεμένο στο φούρνο, έχει πολύ μεγαλύτερη νοστιμιά.

  24. 24

    Η προσωπική μου εμπειρία με το μαγείρεμα της συνταγής ήταν λίγο διαφορετική απ’ όσα λέει η Αργυρώ και –το πιθανότερο– είναι ότι κάπου έχω κάνει λάθος εγώ. Το φαγητό ήταν εξαιρετικά νόστιμο, αλλά ήθελε να είχε ακόμη λίγο χρόνο μαγειρέματος και λίγα υγρά παραπάνω. Το ζήτημα λύθηκε πολύ απλά, προσθέτοντας ένα ποτηράκι νερό, και συνεχίζοντας το μαγείρεμα, πάντα σκεπασμένο, για άλλο ένα 20λεπτο. Το αποτέλεσμα ήταν κα-τα-πλη-κτι-κό!!!

  25. 25

    Με την ευκαιρία, καθάρισα και δύο πατάτες, τις ψιλόκοψα (επειδή ο χρόνος μαγειρέματος θα ήταν λίγος από εδώ και μπρος) και τις έβαλα και αυτές στην κατσαρόλα. Θα το επαναλάβωκα-τα-πλη-κτι-κό αποτέλεσμα!!! Σκέτη γλύκα!!!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

tetei
tetei @cook_8507675
Tο κανω κι εγω αλλα Ινδικο (με πατατες και καρυ μαζι με τα ρεβυθια!) μονο παιδια οχι πριν τον υπνο... χαχαχα

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens