ggr
ggr @george
Athens

Η συνταγή είναι από το ΒΗΜΑ gourmet, μιας ...αιωνιότητας πίσω (2010). Ρεβύθια μαγειρεμένα φρικασέ, έλεγε, με χόρτα και αυγολέμονο.Πώς; Έχετε συνδέσει το φρικασέ με αρνάκι; Και με χοιρινό ...“ενίοτε” ; Μάλιστα. Α, και με μανιτάρια έχετε δει κάπου… Με ρεβύθια όμως όχι;Ε, χάνετε... Γιατί γίνεται ένα πολύ νόστιμο πιάτο, με τα ρεβύθια, καλομαγειρεμένα και μαλακωμένα, τελειώνουν το μαγείρεμά τους στην κατσαρόλα, μαζί με τα χόρτα, και να τελειώνουν σε μία σάλτσα αυγολέμονο, που δίνει στο φαγητό την χαρακτηριστική, υπεροχη γεύση του φρικασέ!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε, αντί (ή και παράλληλα) με το ξάφρισμα στο βήμα 3, να αντικαταστήσετε το νερό όπου βράζουν τα ρεβύθια και να προσθέσετε φρέσκο. Αυτό θα τα κάνει βέβαια ελαφρύτερα, αλλά θα σπαταλήσει πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, πέρα από το ότι θα επιμηκύνει και το χρόνο βρασμού τους.Επίσης μπορείτε να βοηθήσετε στο μαλάκωμά τους προσθέτοντας στο νερό όπου θα φουσκώσουν αποβραδίς 1 κουταλάκι σόδα ή πασπαλίζοντάς τα με σόδα την επομένη, αφού τα στραγγίσετε και αφήνοντάς τα να σταθούν έτσι για 1 ώρα, Μετά όμως θα θέλουν καλό ξέπλυμα, για να απομακρυνθεί η σόδα.Και, βέβαια, μπορούμε να τα μαγειρέψουμε και χωρίς να απομακρύνουμε τη φλούδα τους. Είπαμε, δεν έγινε και τίποτα αν μείνουν μέσα στο πιάτο, είναι γεμάτα θρεπτικές ουσίες.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

120 Minutes
6 άτομα
  1. 500 γρ ρεβύθια
  2. 2 φύλλα δάφνης
  3. 1 κρεμμύδι ολόκληρο
  4. 125 ml (=115 gr = 1/2 φλυτζάνι) πολύ καλό, παρθένο, ελαιόλαδο
  5. 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  6. 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  7. 1 φλυτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
  8. 1 φλυτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  9. 500 γρ σπανάκι
  10. 500 γρ σέσκουλα
  11. αλάτι
  12. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  13. χυμό 2 λεμονιών

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια σε άφθονο νερό, για 8 ώρες τουλάχιστον.

  2. 2

    Την επομένη τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα τρίβουμε για να φύγουν οι φλούδες τους. Όσες φύγουν, δεν έγινε και τίποτα να μείνουν και κάποιες…

  3. 3

    Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό, μαζί με το κρεμμύδι (ολόκληρο) μαζί και με τις δάφνες, να βράσουν έως ότου μαλακώσουν. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε κάποιες φορές. Υπάρχουν και αναλυτικές οδηγίες για τον βρασμό τους στο site.

  4. 4

    Τα σουρώνουμε, χωρίς όμως να πετάζουμε το ζωμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρυπητή κουτάλα αντί για σουρωτήρι.

  5. 5

    Τον ζωμό τους τον κρατούμε στην άκρη, ζεστό.

  6. 6

    Άλλη κατσαρόλα τώρα, ευρύχωρη αυτή. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε και, προσθέτοντας τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες, όπως και το ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αυτό,

  7. 7

    Και τα τσιγαρίζουμε ανακατεύοντάς τα, μέχρι να πάρουν μία γυαλάδα, όχι όμως και να αλλάξουν χρώμα. 5 με 6 λεπτά σε δυνατούτσικη φωτιά (στο 7, σε κλίμακα που φθάνει στο 9).

  8. 8

    Την ίδια ώρα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το σπανάκι, τα σέσκουλα και το μαρούλι, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να τονισθεί πόσο καλά πρέπει να είναι πλυμένα τα λαχανικά μας, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στο φρικασέ από το συναντάς χωματάκια. Πέρα από τον κίνδυνο για την υγεία. Πολύ καλό πλύσιμο λοιπόν.

  9. 9

    Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τον άνηθο με τον μαϊντανό, ψιλοκομμένα και καλά πλυμένα και αυτά.

  10. 10

    Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε (λόγω του όγκου των χόρτων δεν μπορούμε να το κάνουμε πολύ καλά, μη σκάτε, θα το κάνουμε και αργότερα) και αφήνουμε για λίγο τα λαχανικά, πάνω από χαμηλούτσικη φωτιά (στο 4), να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους περίπου στο μισό. 12 με 16 λεπτά, ανάλογα με την ένταση στο μάτι (εμένα μου πήρε 16 λεπτά στο 4).

  11. 11

    Προσθέτουμε τότε και τα ρεβύθια καθώς και λίγο από το ζωμό τους (ένα φλυτζάνι) και ανακατεύουμε και πάλι (τώρα πια ανακατεύουμε εύκολα και καλά), να ανακατευθούν καλά με τα χορταρικά.

  12. 12

    Βράζουμε στην ίδια, χαμηλούτσικη φωτιά (στο 4), μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα, ενδεχομένως να χρειασθεί λίγο ακόμη ζωμό, εάν τον πιούν όλο, μη διστάσετε να προσθέσετε, λίγο-λίγο όμως κάθε φορά. Στο τέλος θα πρέπει το φαγητό να έχει περίπου μισό φλυτζάνι ζουμάκι, μη σας πω και λίγο παραπάνω…

  13. 13

    Μόλις δούμε ότι τα χορταρικά έχουν βράσει, όμως και εντελώς, τα θέλουμε να κρατούν λίγο στο δόντι, να μην έχουν λιώσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφοσιωνόμαστε στο αυγολέμονο.

  14. 14

    Κτυπούμε τα αυγά να σπάσει η συνοxή τους και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό του λεμονιού, συνεχίζοντας το κτύπημα για να ενσωματωθεί καλά στα αυγά. Χρησιμοποιήστε ένα σχετικά βαθύ μπολ, γιατί θα προσθέσουμε και από το ζουμάκι των ρεβυθιών. Αρχίζουμε τώρα να προσθέτουμε, από μία κουταλιά τη φορά, από το ζωμό του φαγητού στο αυγολέμονο. Αυτό γίνεται για να φέρουμε το αυγολέμονο σε μία θερμοκρασία τέτοια που να μπορούμε να το προσθέσουμε στο φαγητό χωρίς να

  15. 15

    Πήξουν αμέσως και …γίνουν ομελέτα.Επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία άλλες δύο ή και τρεις φορές, βαθμιαία φέρνουμε τη θερμοκρασία του αυγολέμονου κοντά σε εκείνη του φαγητού. Έτσι, μπορούμε να ρίξουμε πια το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και,

  16. 16

    Κουνώντας την κυκλικά να κάνουμε να πάει παντού, σε όλο το φαγητό και να αναμειχθεί με το υπόλοιπο ζωμό του.

  17. 17

    Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, περνούμε και με δύο-τρείς γύρους φρεσκοτριμμένο πιπέρι (αλατάκι και πιπέρι του πηγαίνουν υπέροχα) και απολαμβάνουμε ένα διαφορετικό, κυκλαδίτικο, φρικασέ. Πραγματικά απολαυστικό, σκεφθείτε ότι η κόρη μας ζήτησε και δεύτερο πιάτο!

Αντιδράσεις

Σχόλια (2)

tzoulitsa
tzoulitsa @tzoulitsa
Αυτή την συνταγή την κάνω κι'εγώ πολλά χρόνια και μάλιστα όταν νηστεύω,χτυπάω λεμόνι με νισεστέ αντί για αυγολέμονο.Είναι καταπληκτική συνταγή!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens