kalpet
kalpet @cook_8508458
,Italia

Η «Ribollita» είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της παραδοσιακής κουζίνας της Τοσκάνης. Αναμφίβολα η «Ribollita» είναι ένα πιάτο αγροτικής προέλευσης. Τόσο η μέθοδος μαγειρέματος όσο και η σύνθεση δείχνουν ότι είναι ένα πολύ ταπεινό πιάτο. Ο όρος «Ribollita» σημαίνει «βρασμένο και πάλι» και αναφέρεται στο γεγονός ότι, για την προετοιμασία αυτής της σούπας χρησιμοποιούνταν λαχανικά μαγειρεμένα για φαγητά φτιαγμένα τις προηγούμενες ημέρες, που μαγειρεύονταν και πάλι μαζί με ξερό ψωμί, προσθέτοντας λίγο ελαιολάδο φρέσκο μετά το μαγείρεμα. Πράγματι παλιά ήταν παράδοση η προετοιμασία της «Ribollita» κάθε Παρασκευή με τα περισσεύματα της εβδομάδας. Για να ονομάζεται πραγματικά «Ribollita» ένας βασικός κανόνας είναι ότι πρέπει να περιλαμβάνει ξερά άσπρα φασόλια και δύο ποικιλίες λάχανο (π.χ. το μαύρο λάχανο και το κατσαρό λάχανο savoy). Εγώ εδώ προτείνω τη συνταγή της σούπας «Ribollita» όπως παρασκευάζεται στην πόλη της Φλωρεντίας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για να έχει καλή γεύση η «Ribollita» μια καλή ιδέα είναι να προετοιμαστεί την προηγούμενη ημέρα.Λάχανο κατσαρό savoy. Είναι παρόμοιο σε εμφάνιση με το πράσινο λάχανο, αλλά έχει πτυχωτά φύλλα που μπορεί να διαφέρουν από το σκούρο μέχρι το ανοιχτό πράσινο. Εχει πολύ ήπια γεύση.Το μαύρο λάχανο (Brassica oleracea L. var palmifolia) στερείται κεντρικού καρπού και χαρακτηρίζεται από σκούρα πράσινα πτυχωτά φύλλα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
6 άτομα
  1. 250 γρ μικρά λευκά ξερά φασόλια (κανελίνι)
  2. 250 γρ μαύρο λάχανο
  3. 250 γρ κατσαρό λάχανο savoy
  4. 200 γρ σέσκουλα
  5. 100 γρ τοματοπολτός
  6. 150 γρ ξερό ψωμί
  7. αλάτι
  8. πιπέρι
  9. λάδι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι η προετοιμασία των φασολιών που, πριν μαγειρευτούν πρέπει να μουλιάσουν σε κρύο νερό για μια ολόκληρη νύχτα. Μόλις μαλακώσουν τα φασόλια, βάλτε τα να βράσουν σε άφθονο νερό για τουλάχιστον μία ώρα, κατά προτίμηση μαζί με ένα κόκκαλο από χοιρομέρι για να γίνουν πιο νόστιμα. Μόλις βράσουν, μην πετάτε το νερό μαγειρέματος που θα χρειαστείτε για να μαγειρέψετε τα λαχανικά.

  2. 2

    Εν τω μεταξύ, αρχίστε να καθαρίζετε τα λαχανικά. Πλύνετε και καθαρίστε τα σέσκουλα και τα λάχανα, φροντίζοντας να διαχωρίσετε τα κοτσάνια και να τα κόψετε σε μικρότερα λεπτά κομμάτια, για να μαγειρεύουν έτσι πιο εύκολα μαζί με φύλλα τους. Στη συνέχεια χοντροκόψτε την πατάτα και ψιλοκόωτε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά της συνταγής.

  3. 3

    Ζεσταίνετε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, άδεια, σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί, καλύψτε τον πάτο με λάδι και ρίξτε το καρότο, το κρεμμύδι, το πράσο, και το σέλινο. Ανακατεύετε να καλυφθούν όλα με το λάδι. Προσθέστε το αλάτι στην αρχή για να τα βοηθήσει να βγάλουν την υγρασία τους και να μην καούν. Χαμηλώστε τη φωτιά στο πιο χαμηλό και αφήστε να σιγοψηθούν, ανακατεύοντας κάθε τόσο με ένα ξύλινο κουτάλι. Όλα γίνονται με ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Το καλό σωτάρισμα κάνει πιό εύπεπτο το φαγητό.

  4. 4

    Στη συνέχεια προσθέστε το ντοματοπελτέ και τις πατάτες και εξακολουθείτε να ανακατεύετε κάθε τόσο.

  5. 5

    Στο μεταξύ, ετοιμάστε ένα μάτσο από θυμάρι και δεντρολίβανο, δένοντας τα κλωναράκια με σπάγκο κουζίνας και δένοντάς το από τη λαβή της κατσαρόλας έτσι ώστε να κρέμεται μέσα και στο τέλος του μαγειρέματος να μπορείτε να το βγάλετε.

  6. 6

    Προσθέστε σε αυτό το σημείο τα υπόλοιπα λαχανικά, προσθέστε αλάτι, αν το θέλει, και μαγειρέψτε προσθέτοντας σιγά-σιγά κάθε φορά που θα χρειαστεί, το ζωμό από το βράσιμο των φασολιών.

  7. 7

    Στο μεταξύ, ενώ τα λαχανικά μας σιγοβράζουν, περάστε στο μπλέντερ τα 2/3 περίπου απο τα φασόλια ώστε να γίνει μία κρέμα.

  8. 8

    Όταν το λαχανικά είναι τρυφερά, αφαιρέστε το μάτσο των αρωματικών φυτών από την κατσαρόλα και περάστε στο μπλέντερ το 1/3 περίπου των λαχανικών.

  9. 9

    Βάλτε τον πουρέ των λαχανικών και πάλι στην κατσαρόλα, ανακατεύετε και προσθέστε την κρέμα από τα φασόλια και τα φασόλια ολοκλήρα. Μαγειρεύετε για άλλα 5 λεπτά για να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.

  10. 10

    Μπορείτε να την ετοιμάσετε σε μία γάστρα εναλλάσσοντας τα λαχανικά με φέτες ψωμί, ή να προετοιμάσετε ατομικές μερίδες σε πήλινα κύπελλα. Καλύψτε όλα με τα λαχανικά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.

Αντιδράσεις

Από

kalpet
kalpet @cook_8508458
στις
,Italia