κύρια φωτογραφία συνταγής Risotto με ρεβύθια. Η νηστεία θέλει …καλοπέραση!
ggr
ggr @george
Athens

”Πλούσιο”, δεν το λες.. . Αλλά μην ανησυχείτε, δεν θα σας κρατήσει κακία... Μπορεί να είναι ένα φτωχικό πιάτο αυτό το σημερινό, είναι όμως πολύ γευστικό, πολύ χορταστικό, έχει “διαβατήριο νηστείας”, έχει και ωραία εμφάνιση. Σαν να λέμε, ό,τι πρέπει για αυτή τη περίοδο που μας ετοιμάζει για... Άλλοι λένε για τις γεμάτες κατάνυξη ημέρες που προηγούνται του Πάσχα, άλλοι για την κραιπάλη που ακολουθεί, ανήμερα της γιορτής, και άλλοι για να μας χωρέσει το ...μπανιερό μας για να μπορούμε να εμφανισθούμε σε κάποια δημόσια παραλία... Φθάνουν πια “τα βραχάκια”, τα βαρέθηκα !!!Ακόμη και εάν δεν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις τρεις ομάδες και δεν έχετε υποβάλει τον εαυτό σας σε διατροφή “ειδικών συνθηκών”, θα βρείτε και για εσάς μία βερσιόν της συνταγής, αυτή που αναφέρεται σαν ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ. Αυτή έχει και το βούτυρο της, έχει και τα τυράκια της, μπορεί να έχει και λίγο κομμένο λουκανικάκι στο soffritto, ταιριάζει πολύ και με το ρύζι αλλά και με τα ρεβύθια. Καλή σας όρεξη !

Λίγα μυστικά ακόμα

Πραγματικά “πιάτο των φτωχών”, που τους κάνει όμως να νοιώθουν πολύ πιο ...ξύπνιοι από τους πλούσιους που θα φάνε το risotto τους με κρέμες γάλακτος, μπέικον και λουκάνικα. Ας μην αναλύσω όμως το γιατί. Πιάτο πολύ κοινό στον ιταλικό νότο (Σικελία), παντελώς άγνωστο στον βορρά τους (ακριβώς για τον λόγο που αναφέρεται αμέσως πιο πάνω).

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

95 Minutes
6 άτομα
  1. ....για τα ρεβύθια
  2. 250 γρ ρεβύθια
  3. 1,5 λίτρο νερό
  4. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ1 κ.σ. τριμμένο parmigiano
  5. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ (επίσης)1 κ.σ. τριμμένο pecorino
  6. ....για τη σάλτσα
  7. 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  8. 1/2 (ή και μία ολόκληρη) κόκκινη, καυτερή, πιπερίτσα
  9. 2-3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  10. 3/4 ποτηριού (περίπου 170 ml) νερό
  11. ....για το soffritto
  12. 3 σκελίδες σκόρδο
  13. λίγο φρέσκο δενδρολίβανο
  14. 1 μικρό ματσάκι μαιντανό, ψιλοκομμένο
  15. 3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  16. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ1 χωριάτικο λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες
  17. ....για το risotto
  18. 400 γρ ρύζι για risotto
  19. 4-5 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  20. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο (σε αντικατάσταση του ελαιόλαδου)
  21. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ (επίσης)2 κ.σ. τριμμένο parmigiano

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Από βραδύς, βάζουμε τα ρεβύθια σε αρκετό νερό να φουσκώσουν (αφήστε τα τουλάχιστον ένα 12ωρο).

  2. 2

    Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα με το 1,5 λίτρο το νερό και τα ανεβάζουμε στο μάτι, όπου και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά. (Εδώ είναι που προσθέτουμε και τα δύο είδη τριμμένου τυριού (εφ’ όσον δεν νηστεύουμε), για να βράσουν μαζί με τα ρεβύθια ).

  3. 3

    Όσο βράζουν τα ρεβύθια, σε διπλανό μάτι και σε ένα μικρό τηγανάκι ζεσταίνουμε σε δύο κουταλιές ελαιόλαδο το (ψιλοκομμένο) κρεμμύδι και τη (θρυμματισμένη) καυτερή πιπερίτσα. (Εδώ είναι που προσθέτουμε και το λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες (εφ’ όσον δεν νηστεύουμε), για να τσιγαρισθούν μαζί με το κρεμμύδι ).

  4. 4

    Μόλις το κρεμμύδι ξανθύνει, προσθέτουμε τη μία κουταλιά του πελτέ ντομάτας μαζί με 170 - 180 ml (περίπου 3/4 του ποτηριού) νερό και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σαλτσούλα να μαγειρευτεί για ένα 10λεπτο και να χάσει τα πολλά από τα υγρά της, να πυκνώσει λίγο (να μη σφίξει, όμως, πολύ).

  5. 5

    Αυτή τη σαλτσούλα, την ελαφρά δεμένη, την αδειάζουμε μέσα στα ρεβύθια που βράζουν, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να συνεχίσουν το μαγείρεμά τους.

  6. 6

    Όταν τα ρεβύθια θα έχουν βράσει, σβήνουμε το μάτι αλλά αφήνουμε τη κατσαρόλα επάνω (για να διατηρείται ζεστή) και σε ένα άλλο τηγάνι, ευρύχωρο αυτό, με άλλες 3 κουταλιές ελαιόλαδο, τηγανίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, ψιλοκομμένες, έως ότου τις δούμε να αρχίσουν να ξανθαίνουν (να μη καούν πολύ όμως και πικρίσουν). Αυτό είναι το περίφημο “soffritto”, η απαραίτητη βάση για οποιοδήποτε risotto ετοιμάζετε, μέσα στην οποία θα “τοστάρουμε” στη συνέχεια το ρύζι.

  7. 7

    Προσθέτουμε τότε τα φυλλαράκια του φρέσκου δενδρολίβανου, ψιλοκομμένα μαζί με τα κοτσανάκια του μαϊντανού (αφήνουμε τα φύλλα αυτού του δεύτερου για το τέλος),

  8. 8

    Αλλά και το ρύζι (όλο, μονομιάς), το οποίο το “τοστάρουμε”, το ψήνουμε ανακατεύοντάς το δι-αρ-κώς (ΠΡΟΣΟΧΗ, διαφορετικά θα σας κολλήσει) για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Αυτή η τεχνική χρησιμεύει στο να δημιουργηθεί γύρω από τα σπυριά του ρυζιού ένα προστατευτικό στρώμα που εμποδίζει την “απολέπισή” του. Το ψήσιμο αυτό είναι απαραίτητο για κάθε τύπο risotto.

  9. 9

    Από εδώ και πέρα συνεχίζουμε όπως και σε κάθε risotto. Πως ? Μα τα έχουμε πει τόσες και τόσες φορές... Προσθέτοντας μία-δύο κουτάλες ζεστού ζωμού (στη περίπτωσή μας, από τα ρεβύθια μαζί με τα υγρά τους) και μαγειρεύοντας το ρύζι μέχρι που τα ρουφήξει τα υγρά του και στεγνώσει.

  10. 10

    Τότε προσθέτουμε τις επόμενες μία-δύο κουτάλες από τη κατσαρόλα με τα ρεβύθια. Και αυτό επαναλαμβάνεται για ένα 15λεπτο. Στο σημείο αυτό περιορίζουμε την ποσότητα που προσθέτουμε κάθε φορά σε μία κουτάλα ή και λιγότερο, δοκιμάζοντας το ρύζι, σε τι κατάσταση βρίσκεται (δεν θέλουμε να μας ξεφύγει και να παραβράσει).

  11. 11

    Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του (το ρύζι πρέπει να παραμένει “al dente”. Αν και οι χρόνοι μπορεί να ποικίλουν, ανάλογα με την ένταση στην εστία αλλά και το είδος του ρυζιού, να έχετε πάντα κατά νου τον περίφημο “κανόνα των 18 λεπτών”, προσθέτουμε μόνο ό,τι ρεβύθια έχουν απομείνει στη κατσαρόλα (σουρωμένα, όχι άλλα υγρά, συνεπώς).

  12. 12

    Εδώ είναι η στιγμή της περίφημης “mantecatura”, της προσθήκης τυριού και μίας καλής κουταλιάς βούτυρο, που θα δώσουν στο risotto τη μαστιχωτή γεύση που το κάνει τόσο νόστιμο (τόσο διακριτό και διάσημο). Εδώ, όμως, τίθεται θέμα νηστείας. Τίποτα τυριά και βούτυρο, συνεπώς (και βέβαια ούτε κουβέντα για μαργαρίνες και βιτάμ, θα σας καταστρέψουν τη γεύση... Τραβούμε το τηγάνι από το μάτι και προσθέτουμε 4-5 κουταλιές καλό ελαιόλαδο, ωμό, και ανακατεύουμε, να ρουφήξει το ρύζι τα λιπαρά του.

  13. 13

    (Εάν, αντίθετα, δεν υπάρχει θέμα νηστείας, προσθέτουμε μία γερή κουταλιά φρέσκο βούτυρο, και δύο γεμάτες (φουσκωτές) κουταλιές parmigiano και ανακατεύουμε και πάλι. Έτσι το πιάτο γίνεται πιο “πλούσιο”, ίσως να σας φανεί και πιο νόστιμο αλλά έχετε και τα χαπάκια της χοληστερίνης από δίπλα, για καλό και για κακό... )

  14. 14

    Προσθέτουμε και τα φυλλαράκια από το ματσάκι τον μαϊντανό, χοντροκομμένα, ανακατεύουμε και πάλι και, αφού προσθέσουμε λίγο μαύρο πιπέρι τριμμένο εκείνη τη στιγμή, σερβίρουμε. Θα βγουν 4 με 6 πιάτα (ανάλογα με τις ποσότητες που συνηθίζετε) ενός πολύ χορταστικού και νόστιμου risotto.

  15. 15

    Σερβίρουμε το πιάτο ζεστό-ζεστό και με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Άλλως κανόνας για τα risottiΕίναι νόστιμα όταν είναι πολύ ζεστά !

Αντιδράσεις

Σχόλια

tzoulitsa
tzoulitsa @tzoulitsa
Η νηστίσιμη εκδοχή είναι θεική,δεν ξέρω αν πρέπει ποτέ να φτιάξω την άλλη,με κάλυψε απολύτως αυτή.Το άρωμα του δενδρολίβανου έσκαγε στο στόμα μας και μας απογείωνε.Πρόσθεσα μετά το πρώτο σωτάρισμα στο ριζότο 1 κουτάλα περίπου κρασί λευκό.Ευχαριστούμε πολύ-πολύ!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens