Risotto στο «κλουβί με τις τρελές» Τις μελιτζάνες…

Μαγειρεύτηκε 4 φορές
ggr
ggr @george
Athens

Risotto που ξεπροβάλει αυθάδικα μέσα από ένα περιτύλιγμα από ψημένες φέτες μελιτζάνας!!Όταν είδα αυτή τη συνταγή, στο μυαλό μου ήρθε μία παλιά ταινία–καμπαρέ, μεγάλη επιτυχία του Ούγκο Τονιάτσι, το “Κλουβί με τις Τρελλές (La Cage aux Folles).Έτσι το είδαένα κλασσικό, λευκό (ή όχι και τόσο) risotto, κλεισμένο σε ένα ...”κλουβί από μελιτζάνες” !! Γιατί όχι ;

Λίγα μυστικά ακόμα

Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε το πιάτο με ψημμένα κολοκυθάκια, αντί για μελιτζάνες. Ή, ακόμη, με φέτες και από τα δύο αυτά χορταρικά, εναλλάσσοντας τες όταν στρώνουμε εσωτερικά το σκεύος-φόρμα. Εάν, μάλιστα, στη διακόσμηση του πιάτου βάλουμε κατά μήκος των σημείων επαφής των δύο τους και λεπτά φιλετάκια από ψημένες κόκκινες πιπεριές φλωρίνης, το οπτικό αποτέλεσμα θα είναι μία ...”οπτασία “ !!! Τουλάχιστον έτσι πιστεύω, γιατί το σκέφθηκα όταν ήδη είχα τελειώσει το ψήσιμο των μελιτζάνων...Η προσθήκη του σαφράν είναι δική μου, για να δώσει λίγο χρώμα και άρωμα στο risotto. Ασφαλώς και μπορείτε να το παραλείψετε... επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε το 1/2 ποτήρι λευκό κρασί, με γάλα., για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Πιο βαρύ αποτέλεσμα θέλετε; Μα, μπορείτε πάντα να ετοιμάσετε ένα οποιοδήποτε risotto, με όποια υλικά θέλετε, και να το κλείσετε μέσα στο “κλουβί με τις τρελλές” !!! Αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες, για παράδειγμα, έχει μέσα κυβάκια καπνιστού μπέικον,.. Υπέροχο !!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
4 άτομα
  1. 320 γρ ρύζι για risotto
  2. 2 μέτριες μελιτζάνες
  3. 1 κρεμμύδι
  4. 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  5. 1,5 λίτρο ζωμό χορταρικών
  6. 1 φακελάκι σαφράν, κρόκο Κοζάνης (προαιρετικά)
  7. 1 κ.σ. βούτυρο, για την mantecatura
  8. 1 κ.σ. κοφτή βούτυρο για το τσιγάρισμα της “βάσης”
  9. λίγο ελαιόλαδο, για το ψήσιμο της μελιτζάνας
  10. λίγο ακόμη ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των λαχανικών
  11. 3 κ.σ. τριμμένο τυρί parmigiano
  12. αλάτι
  13. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καθαρίζουμε από το κοτσάνι και τα φύλλα τους τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και, με τον αποφλοιωτή πατάτας (ή το μαντολίνο των λαχανικών, προσοχή λίγο στα δάκτυλά σας...), τις κόβουμε κατά μήκος, σε πολύ λεπτές φέτες, προσέχοντας να μη μας κοπούν, τις χρειαζόμαστε ολόκληρες. Όπως θα δούμε και στη συνέχεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κολοκυθάκια, κομμένα και αυτά σε λεπτές φέτες.

  2. 2

    Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι (καλύτερα ένα από εκείνα που έχουν πάτο ανάγλυφο, σαν σχάρα). Αλείφουμε το τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε εκεί μέσα τις λεπτοκομμένες φέτες των μελιτζάνων. Και πάλι με προσοχή, να μη μας κοπούν στα δύο. Εάν χρησιμοποιήσετε και κολοκυθάκια, τα ψήνετε με τον ίδιο τρόπο και αυτά.

  3. 3

    Ετοιμάζουμε 4 ατομικές φόρμες, μεγαλούτσικες, να χωρούν μία μερίδα φαγητό. Εάν δεν έχετε ατομικά πυρεξάκια, κάνουν και τα πήλινα δοχεία του γιαουρτιού. Τις καλύπτουμε εσωτερικά με διάφανη μεμβράνη, φροντίζοντας να επενδύσει το εσωτερικό των φορμών.

  4. 4

    Κατόπιν, πάνω από τη μεμβράνη, επενδύουμε τις φόρμες με τις ψημένες φέτες μελιτζάνας, ελαφρά αλατισμένες, ξεκινώντας από το κέντρο τους. Κινούμενοι κυκλικά, και επικαλύπτοντας ελαφρά (κατά το 1/3 – 1/4 του πάχους της) την κάθε φέτα με την επόμενη, επενδύουμε τα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας ένα σημαντικό μέρος από την κάθε φέτα μελιτζάνας να περισσεύει και να κρέμεται έξω. Θα μας χρειασθούν για να σκεπάσουμε το περιεχόμενο.

  5. 5

    Ετοιμάζουμε το risottoΨιλοκόβουμε ή τρίβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε σε μικρά κυβάκια το κολοκυθάκι. Αυτά θα είναι η “βάση” μας, αυτή που θα δώσει τη γεύση, και που είναι απαραίτητη σε κάθε risotto.

  6. 6

    Τα βάζουμε να τσιγαρισθούν με μία κουταλιά ελαιόλαδο (ή μία κοφτή βούτυρο).

  7. 7

    Όταν πάρουν λίγο χρώμα και μαλακώσουν, προσθέτουμε το ρύζι, όλο μαζί και, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινο κουτάλι για 2 λεπτά, το ψήνουμε, “θωρακίζουμε” τα σπυριά του για τον βρασμό που ακολουθεί. Συνεχές ανακάτεμα, για να μη μας κολλήσει.

  8. 8

    Μόλις δούμε τους σπόρους του ρυζιού να έχουν αρχίσει να γυαλίζουν, προσθέτουμε το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμισθεί, ανακατεύοντας πάντα.

  9. 9

    Προσθέτουμε τότε δύο κουτάλες ζωμό και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κάθε τόσο, προσθέτοντας και επιπλέον ζωμό κάθε φορά που θα δούμε να απορροφάται η προηγούμενη ποσότητα.

  10. 10

    Συνεχίζουμε έτσι έως, περίπου, το 15λεπτο, οπότε και, αφού δοκιμάσουμε και διαπιστώσουμε ότι πλησιάζει να είναι έτοιμο, συνεχίζουμε να προσθέτουμε πλέον τον ζωμό λίγο-λίγο, από μία (1) κουτάλα τη φορά. Εάν προσθέσουμε σαφράν, θα το κάνουμε περίπου στα 18 λεπτά (θα πρέπει το risotto να είναι έτοιμο τώρα πια), προσθέτοντάς το και ανακατεύοντας να απλωθεί παντού και να δώσει χρώμα (και άρωμα) στο risotto.

  11. 11

    Όταν πια, δοκιμάζοντας, φιαπιστώσουμε ότι το risotto είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από το μάτι και του ρίχνουμε μία κουταλιά βούτυρο,

  12. 12

    Καθώς και 2-3 κουταλιές τριμμένο τυρί parmigiano. Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και να μαστιχώσουν το risotto μας.

  13. 13

    Αδειάζουμε το risotto, μοιράζοντάς το στα “φοδραρισμένα” με ψητές φέτες μελιτζάνας σκεύη μας, μέχρι το χείλος του σκεύους.

  14. 14

    Σηκώνουμε κατόπιν τα τμήματα από τις φέτες μελιτζάνας που περισσεύουν έξω από τις φόρμες, τα φέρνουμε πάνω από το ρύζι και κλείνουμε έτσι, σκεπάζουμε, το risotto μας.

  15. 15

    Τα αναποδογυρίζουμε κατόπιν προσεκτικά σε πιάτα σερβιρίσματος, (φέρτε το πιάτο από πάνω και με μία κοφτή κίνηση τουμπάρετέ τα, πιάτο και σκεύος),

  16. 16

    Αφαιρούμε κατόπιν το σκεύος-φόρμα, ανασηκώνοντάς το και στο πιάτο μένει το risotto μας σε ένα κλουβί από μελιτζάνες και καλυμμένο με την μεμβράνη.

  17. 17

    Το καλό είναι ότι η μεμβράνη παραμένει κολλημένη στη φόρμα και βγαίνει μόνο το περιεχόμενο !. Διακοσμούμε ανάλογα με το γούστο μας (με λίγα φυλλαράκια μαϊντανού, με λωρίδες ψητής πιπεριάς σε λάδι, με λίγο risotto …”ατάκτως ερριμμένο” γύρω γύρω, με ελιές, με ό,τι θέλετε τέλος πάντων.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (4)

Σχόλια (3)

femcook
femcook @femcook
Ένα διαφορετικό timbale..Ωραία η πρόταση με το ρύζι.Θα μπορούσε να γίνει και με ρυζόνι εκείνο το πολύ ψιλό κριθαράκι....Όπως πάντα εξαιρετική η παρουσίαση της συνταγής σου...

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens