Ρύζι για Sushi

Bαθμολογία: 4.8182
       
 
11 ψήφοι
,

Περιγραφή

Το μυστικό της επιτυχίας του σούσι είναι το ρύζι. Αν ακολουθήσετε πιστά αυτή τη συνταγή θα το πετύχετε σίγουρα!!
Ρύζι για Sushi

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 Φλυτζάνια (ή 500ml) Ρύζι για σούσι
  • 650ml νερό
  • 2-3 Κουταλιές Ξύδι ρύζιού
  • 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με ρύζι
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κουζίνα: Ιαπωνική
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Ρύζι
Φτιάχνει: περίπου 4 ρολά maki sushi
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 120' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε 2 φλυτζάνια (1 φλυτζάνι=250ml) ρύζι σε μια λεκάνη και ρίχνουμε νερό ώστε να καλύψουμε το ρύζι. Το αφήνουμε για 30 λεπτά. Μετά από 30 λεπτά το ρύζι θα πρέπει να έχει γίνει άσπρο.
  2. Χύνουμε το νερό και ρίχνουμε νέο νερό. Κάνοντας κυκλικές κινήσεις με το χέρι μας πλένουμε το ρύζι. Χύνουμε το νερό και βάζουμε πάλι φρέσκο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ως ότου το νερό να βγαίνει καθαρό. Βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και το αφήνουμε για δύο λεπτά.
  3. Βάζουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 2 ½ φλυτζάνια νερό (650ml). Θα χρειαστούμε μια κατσαρόλα με καπάκι που εφαρμόζει καλά.Σε μεσαία θερμοκρασία και πάντα με κλειστό καπάκι (προσοχή μην ανοίγετε το καπάκι) περιμένουμε μέχρι να πάρει βράση. Αμέσως μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 με 20 λεπτά.
  4. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι μέσα στην κατσαρόλα με κλειστό καπάκι για 10 λεπτά. Ανοίγουμε το καπάκι και περιμένουμε άλλα 3 με 4 λεπτά.
  5. Ζεσταίνουμε το ξύδι με τη ζάχαρη και το αλάτι ίσα ίσα μέχρι να λιώσουν. Το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το ρύζι σε ένα πλαστικό μπολ (προσοχή: όχι μεταλλικό). Προσθέτουμε το ξύδι ρυζιού και ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να σκληρείνει. Σκεπάζουμε το μπολ με ένα πανί και αφήνουμε το ρύζι για λίγη ώρα μέχρι να κρυώσει.
  6. Και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας sushi!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Ρύζι για sushi καθώς επίσης και ξύδι ρυζιού θα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με είδη ασιατικής κουζίνας. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ρύζι για σούσι και όχι οποιδήποτε άλλο είδος ρυζιού. Όσο για το ξύδι, έχω διαβάσει (δεν το έχω δοκιμάσει) ότι μπορεί να αντικατασταθεί και με απλό ξύδι τοπ.

Σχετικές συνταγές

    13 Όλα

    #
    Σχόλιο από foxy vegan, 31-8-08  
    #
    Σχόλιο από panoz, 31-7-09  
    Δεν είναι απαραίτητο το ρύζι για σούσι.. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με γλασσέ, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία. Ετσι το κάνω αρκετό καιρό ακολουθώντας τη συμβουλή της δασκάλας ιαπωνικών μου. Αν και αυτή η συνταγή είναι για bento gohan και όχι για sushi. Συνήθως στο ρύζι για sushi δεν βάζουμε ούτε καν αλάτι καθώς παίρνει γεύση από τα υπόλοιπα συστατικά.
    #
    Σχόλιο από pperisteri, 31-7-09  
    Mια ερωτησουλα!το φυκη που το βρισκετε για να κανετε σουσι?
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 23-6-10  
    Αυτή είναι η σωστή συνταγή! Να είσαι καλά!
    #
    Σχόλιο από Conna, 4-12-10  
    Αυτη ειναι η συνταγή που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σάιτ για γιαπωνέζικο ρύζι για σούσι. Μπράβο.
    #
    Σχόλιο από tethgirl, 4-9-11  
    Δεν ειναι ανάγκη να χρησιμοποιήσετε ρυζι ειδικό για σούσι. Κι εγω χρησιμοποιω πάντα το γλασέ και γινεται τέλειο με αυτή τη συνταγή. ευχαριστουμε.
    #
    Σχόλιο από καρδούλα, 11-12-11  
    Μπράβο! Πολύ καλές οδηγίες και πολύ καλή συνταγή. Τα έφτιαξα σήμερα και η παρέα ενθουσιάστηκε! Θα ανεβάσω και φωτογραφία.
    #
    Σχόλιο από frosoula_s, 12-1-12  
    Πάρα πολύ ωραίο!!! Το δοκίμασα με κανονικό ρύζι, όχι το ειδικό, και βγήκε εξίσου καλό. Επίσης έβαλα κανονικό ξύδι.
    #
    Σχόλιο από tasos87d, 17-1-13  
    #
    Σχόλιο από korina_ag, 22-3-13  
    Μπράβο! Πολύ καλή συνταγή. Εγώ το έφτιαξα με μπασμάτι και βγήκε πολύ νόστιμο!
    #
    Σχόλιο από aristeack, 21-2-14  
    #
    Σχόλιο από ivilinia, 9-3-17  
    Πολύ καλή συνταγή! Για όσους δεν έχουν τα πιο εξειδικευμένα υλικά, το καλύτερο υποκατάστατο του ρυζιού για σούσι είναι το γλασσέ και του ξιδιού από ρύζι το κλασσικό μηλόξυδο.
    Ο λόγος που δε πρέπει να γίνει σε μεταλλικό σκεύος η ανάμιξη με το ξύδι είναι ότι το ξύδι αντιδρά με το μέταλλο και βγάζει μια περίεργη- σίγουρα όχι ευχάριστη- γεύση.
    #
    Σχόλιο από Alexander Zempekis, 14-3-17  
    Λάθος, πρώτον γίνεται με οποιοδήποτε ρύζι, και 2ον χρειάζεται ξύδι ρυζιού όχι οποιοδήποτε ξύδι τοπ.

    11 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από foxy vegan, 31-8-08  
    #
    Σχόλιο από panoz, 31-7-09  
    Δεν είναι απαραίτητο το ρύζι για σούσι.. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με γλασσέ, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία. Ετσι το κάνω αρκετό καιρό ακολουθώντας τη συμβουλή της δασκάλας ιαπωνικών μου. Αν και αυτή η συνταγή είναι για bento gohan και όχι για sushi. Συνήθως στο ρύζι για sushi δεν βάζουμε ούτε καν αλάτι καθώς παίρνει γεύση από τα υπόλοιπα συστατικά.
    #
    Σχόλιο από pperisteri, 31-7-09  
    Mια ερωτησουλα!το φυκη που το βρισκετε για να κανετε σουσι?
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 23-6-10  
    Αυτή είναι η σωστή συνταγή! Να είσαι καλά!
    #
    Σχόλιο από Conna, 4-12-10  
    Αυτη ειναι η συνταγή που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σάιτ για γιαπωνέζικο ρύζι για σούσι. Μπράβο.
    #
    Σχόλιο από tethgirl, 4-9-11  
    Δεν ειναι ανάγκη να χρησιμοποιήσετε ρυζι ειδικό για σούσι. Κι εγω χρησιμοποιω πάντα το γλασέ και γινεται τέλειο με αυτή τη συνταγή. ευχαριστουμε.
    #
    Σχόλιο από καρδούλα, 11-12-11  
    Μπράβο! Πολύ καλές οδηγίες και πολύ καλή συνταγή. Τα έφτιαξα σήμερα και η παρέα ενθουσιάστηκε! Θα ανεβάσω και φωτογραφία.
    #
    Σχόλιο από tasos87d, 17-1-13  
    #
    Σχόλιο από korina_ag, 22-3-13  
    Μπράβο! Πολύ καλή συνταγή. Εγώ το έφτιαξα με μπασμάτι και βγήκε πολύ νόστιμο!
    #
    Σχόλιο από aristeack, 21-2-14  
    #
    Σχόλιο από Alexander Zempekis, 14-3-17  
    Λάθος, πρώτον γίνεται με οποιοδήποτε ρύζι, και 2ον χρειάζεται ξύδι ρυζιού όχι οποιοδήποτε ξύδι τοπ.

    0 Ερωτήσεις

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από frosoula_s, 12-1-12  
    Πάρα πολύ ωραίο!!! Το δοκίμασα με κανονικό ρύζι, όχι το ειδικό, και βγήκε εξίσου καλό. Επίσης έβαλα κανονικό ξύδι.
    #
    Σχόλιο από ivilinia, 9-3-17  
    Πολύ καλή συνταγή! Για όσους δεν έχουν τα πιο εξειδικευμένα υλικά, το καλύτερο υποκατάστατο του ρυζιού για σούσι είναι το γλασσέ και του ξιδιού από ρύζι το κλασσικό μηλόξυδο.
    Ο λόγος που δε πρέπει να γίνει σε μεταλλικό σκεύος η ανάμιξη με το ξύδι είναι ότι το ξύδι αντιδρά με το μέταλλο και βγάζει μια περίεργη- σίγουρα όχι ευχάριστη- γεύση.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το καστανό ρύζι στη νηστεία
    Το ρύζι βρίσκεται μέσα στο εβδομαδιαίο μας μενού κ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές που...
    Το καστανό ρύζι και η θέση του σε μια δίαιτα αδυνατίσματος
    Είναι γνωστό ότι το καστανό ρύζι είναι ένα φυσικό ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Τυρί. Ρύζι. Πατάτα.
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της lostris
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 139 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    ανατολή
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της MariettaDC
    Κυρίως πιάτο
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της sugarchef
    kineziko
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της kostasspithakis