foodie1973
foodie1973 @cook_8499686

Το απλό ρύζι basmati αποκτά Χριστουγεννιάτικο «αέρα» όταν συνδυάζεται με αμύγδαλα, άνηθο και ρόδι για το γιορτινό τραπέζι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι από το προσωπικό μου blog dailycious.gr.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

20 Minutes
4 άτομα
  1. 1 χούφτα αποφλοιωμένα, ανάλατα αμύγδαλα (ή ανάλατα, καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης)
  2. 1 φλ. ρύζι basmati ή jasmine (που είναι ανάλογο αλλά περισσότερο αρωματικό)
  3. 1,5 φλ. βραστό νερό
  4. 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  5. 2 κοφτές κ.σ. βούτυρο (ή λίγο ελαιόλαδο ακόμα αν νηστεύω ή αποφεύγω το βούτυρο)
  6. αλάτι
  7. 1/4 ροδιού καθαρισμένο (για γαρνιτούρα)
  8. 1 κ.γλ. ψιλοκομμένο άνηθο (για γαρνιτούρα)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καβουρδίζω τα αμύγδαλα (ή τα φιστίκια Αιγίνης) σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά (3/9), ανακατεύοντας τακτικά για 90’. Τα αμύγδαλα πρέπει να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά ενώ θα αλλάξουν ελαφρώς μόνο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα τα κρατάω στην άκρη.

  2. 2

    Ζεσταίνω το λάδι στην κατσαρόλα (σε δυνατή φωτιά) για μισό λεπτό, ρίχνω το ρύζι, το γυρνάω καλά κι ανακατεύω μέχρι να στεγνώσει από το ξέπλυμα και να καβουρδιστεί λίγο, πάντα σε υψηλή θερμοκρασία.

  3. 3

    Έπειτα, προσθέτω 1,5 φλ. βραστό νερό κι αφήνω για 2-3 λεπτά σε υψηλή φωτιά ενώ ανακατεύω τακτικά μέχρι να απορροφήσει το μισό νερό.

  4. 4

    Κατόπιν προσθέτω το βούτυρο (ή το επιπλέον ελαιόλαδο) και το αλάτι, κλείνω το καπάκι και χαμηλώνω την φωτιά στο 3/9 να σιγοβράσει για 5-6’.

  5. 5

    Στην συνέχεια κι αφού το ρύζι θα έχει σχεδόν στεγνώσει, σβήνω τελείως την φωτιά και δίχως να ανοίξω το καπάκι το αφήνω να σταθεί για 10-15’ στην κατσαρόλα. Σε αυτόν τον χρόνο το ρύζι, εξακολουθεί να τραβάει τους υδρατμούς της κατσαρόλας κι έτσι συνεχίζει να φουσκώνει. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, δεν θα πρέπει να θυμίζει λαπά(!) αλλά ούτε να είναι al dente (σημαίνει ότι δεν έχει ψηθεί καλά), απλά πρέπει να είναι σπυρωτό.

  6. 6

    Σερβίρω το ρύζι στα πιάτα (ή σε μια μεγάλη πιατέλα) και γαρνίρω με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το ρόδι και τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Αντιδράσεις

Σχόλια (2)

Elenaaaki
Elenaaaki @helen
Είναι η πρώτη φορά που έκανα μια συνταγή χωρίς να υπάρχει κανένα σχόλιο και βαθμολογία.Δεν το μετάνιωσα καθόλου όμως!Το έφτιαξα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ήταν υπέροχο!Ιδίως το βούτηρο το έκανε πολύ νόστιμο.Ελπίζω να σας αρέσει και η φωτογραφία.Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!

Από

foodie1973
foodie1973 @cook_8499686
στις