Ρύζι Χριστουγεννιάτικο με Αμύγδαλα, Άνηθο και Ρόδι
Το απλό ρύζι basmati αποκτά Χριστουγεννιάτικο «αέρα» όταν συνδυάζεται με αμύγδαλα, άνηθο και ρόδι για το γιορτινό τραπέζι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι από το προσωπικό μου blog dailycious.gr.
Υλικά
-
1 χούφτα αποφλοιωμένα, ανάλατα αμύγδαλα (ή ανάλατα, καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης)
-
1 φλ. ρύζι basmati ή jasmine (που είναι ανάλογο αλλά περισσότερο αρωματικό)
-
1,5 φλ. βραστό νερό
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
αλάτι
-
1/4 ροδιού καθαρισμένο (για γαρνιτούρα)
-
1 κ.γλ. ψιλοκομμένο άνηθο (για γαρνιτούρα)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καβουρδίζω τα αμύγδαλα (ή τα φιστίκια Αιγίνης) σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά (3/9), ανακατεύοντας τακτικά για 90’. Τα αμύγδαλα πρέπει να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά ενώ θα αλλάξουν ελαφρώς μόνο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα τα κρατάω στην άκρη.
-
2
Ζεσταίνω το λάδι στην κατσαρόλα (σε δυνατή φωτιά) για μισό λεπτό, ρίχνω το ρύζι, το γυρνάω καλά κι ανακατεύω μέχρι να στεγνώσει από το ξέπλυμα και να καβουρδιστεί λίγο, πάντα σε υψηλή θερμοκρασία.
-
3
Έπειτα, προσθέτω 1,5 φλ. βραστό νερό κι αφήνω για 2-3 λεπτά σε υψηλή φωτιά ενώ ανακατεύω τακτικά μέχρι να απορροφήσει το μισό νερό.
-
4
Κατόπιν προσθέτω το βούτυρο (ή το επιπλέον ελαιόλαδο) και το αλάτι, κλείνω το καπάκι και χαμηλώνω την φωτιά στο 3/9 να σιγοβράσει για 5-6’.
-
5
Στην συνέχεια κι αφού το ρύζι θα έχει σχεδόν στεγνώσει, σβήνω τελείως την φωτιά και δίχως να ανοίξω το καπάκι το αφήνω να σταθεί για 10-15’ στην κατσαρόλα. Σε αυτόν τον χρόνο το ρύζι, εξακολουθεί να τραβάει τους υδρατμούς της κατσαρόλας κι έτσι συνεχίζει να φουσκώνει. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, δεν θα πρέπει να θυμίζει λαπά(!) αλλά ούτε να είναι al dente (σημαίνει ότι δεν έχει ψηθεί καλά), απλά πρέπει να είναι σπυρωτό.
-
6
Σερβίρω το ρύζι στα πιάτα (ή σε μια μεγάλη πιατέλα) και γαρνίρω με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το ρόδι και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Σχόλια (2)