Ρυζόπιτα με καρύδια και σταφίδες

Bαθμολογία: 4.6
       
 
5 ψήφοι
,

Ρυζόπιτα με καρύδια και σταφίδες
photo: pinalaki

Συνταγή από:

chefparis

9 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • ½ φλιτζ. ρύζι (ελληνική καρολίνα)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 1 φλιτζ. καρυδόψιχα, χοντροαλεσμένη
  • 1 φλιτζ. σταφίδες
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο αλεσμένο
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • ½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 3-4κουταλιές μέλι
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • φλούδα από ½ λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλα
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Σερβίρει: 12-15 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 40' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Μουσκέψτε το ρύζι για 5΄σε χλιαρό νερό. Σουρώστε και σοτάρετε το ρύζι σε 2 κουταλιές λάδι ή βούτυρο, ανακατώνοντας συνεχώς μέχρι να γυαλίσει.
  2. Προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 12-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει το νερό.
  3. Μεταφέρετε το ρύζι σε γαβάθα και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  4. Ανακατώστε το ρύζι με τα καρύδια, τις σταφίδες και το γαρίφαλο. Αλείψτε με βούτυρο ή λάδι ένα ταψί και απλώστε 2 φύλλα. Αλείψτε ξανά με λάδι και βάλτε 2 ακόμα φύλλα και μετά ακόμα δυο, μέχρι να χρησιμοποιήστε το μισό πακέτο. Αδειάστε μέσα το μείγμα της ρυζόπιτας και απλώστε το ομοιόμορφα με σπάτουλα. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας με βούτυρο ή λάδι κάθε 2 φύλλα.
  5. Κόψτε το πολύ περίσσευμα και γυρίστε μαζί τα πάνω και κάτω φύλλα να σχηματίσετε κορδόνι. Πιέστε το κορδόνι με πιρούνι να έρθει στο ίδιο ύψος με το κέντρο της πίτας για να μην καεί στο ψήσιμο. Αλείψτε με λάδι και χαράξτε την επιφάνεια σε ρομβοειδή κομμάτια.
  6. Ψήστε το γλυκό για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά. Όσο ψήνετε η ρυζόπιτα, βάλτε σε μικρή κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά για να κάνετε το σιρόπι.
  7. Σιγοβράστε για περίπου 20΄, κατεβάστε από τη φωτιά και πετάξτε το φλούδι και τη κανέλα. Όταν η πίτα είναι έτοιμη περιχύστε προσεκτικά με το σιρόπι, προσέχοντας να βρέξετε όλη την επιφάνεια. Σκεπάστε με καθαρή πετσέτα και αφήστε τη ρυζόπιτα να κρυώσει τελείως προτού να τη σερβίρετε. Το γλυκό είναι καλύτερο την επόμενη μέρα.

Σχετικές συνταγές

Ρυζόπιτα Ρυζόπιτα
       
       
(2)
Ρυζογαλόπιτα Ρυζογαλόπιτα
       
       
(1)
Ρυζοκαλαμποκόπιτα Ρυζοκαλαμποκόπιτα
       
       
(1)

    8 Όλα

    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 20-10-08  
    Την ξέρω αυτή την πίτα από τη γιαγιά μου και μ'αρέσει πολύ! Εκεί απ'όπου κατάγεται (Ήπειρος) λένε πως όπου τη φτιάξεις πρώτη φορά εκεί και θα "ριζώσεις", καλό;;!
    Έτσι για να προσθέσω και μια νότα λαογραφίας:P
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 1-3-09  
    και μεις οι θρακιωτες τη φτιαχνουμε, οταν σωταρουμε το ρυζι ριχνουμε και μια χουφτα φιδε σπασμενο και γινεται πιο νοστιμο...θα τη φτιαξω και θα ψηφισω..
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 8-3-11  
    για το σιροπι μελι θελει κουταλιες της σουπας η του γλυκου???
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 13-5-13  
    Την φτιαχνουμε κει εμεισ εδω στη Θεσσαλια!! με καποιεσ μικρεσ παραλλαγεσ στο σιροπι τησ αλλα ειναι η ιδια συνταγή! μου την έμαθε η γιαγια μου!! και δική μας παραδοσιακή συντγή!! μπράβο που την ανέβασες!!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 13-5-13  
    ξέχασα να ψηφίσω :)
    #
    Σχόλιο από Aris Silver, 28-10-14  
    Το έφτιαξα χθες για δεύτερη φορά, την πρώτη μου είχε βγει πολύ γλυκό αφ' ενός κι αφ' ετέρου κάπως ''άχρωμο''.

    Έκανα τις εξής αλλαγές:
    1) Αντί για γαρύφαλλο έβαλα σμυρνιό
    2) Εκτός από σταφίδες έβαλα και μήλο το οποίο σε οποιαδήποτε συνταγή συνδυάζεται υπέροχα με το ρύζι
    3)Έκανα άλλο σιρόπι με μια κούπα του νέσκαφε μέλι και 3/4 της ίδιας κούπας νερό, με ξύσμα πορτοκαλιού, ξύλο κανέλλας και το τρίμμα καρυδιού δεν το έβαλα στη γέμιση αλλά το έβαλα στο σιρόπι όπου το πρόσθεσα προς το τέλος του βρασίματος.

    Ήταν λιγότερο γλυκό απ' την προηγούμενη φορά και πιο έντονο γευστικά και πιο ''γεμάτο''.
    #
    Σχόλιο από evhgiorgos, 5-3-15  
    Τέλεια!!!!!Την έφτιαχνε η γιαγιά μου,μετά η μαμά μου και τώρα εγώ και μάλιστα με επιτυχία! Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 5-3-15  
    Ωραία πιτούλα! Βάζω αντί για ζάχαρη μέλι στο σιρόπι και μας αρέσει περισσότερο η γεύση.
    Προσωπικά μου αρέσει και λίγο κανέλα μέσα στη γέμιση.

    5 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 20-10-08  
    Την ξέρω αυτή την πίτα από τη γιαγιά μου και μ'αρέσει πολύ! Εκεί απ'όπου κατάγεται (Ήπειρος) λένε πως όπου τη φτιάξεις πρώτη φορά εκεί και θα "ριζώσεις", καλό;;!
    Έτσι για να προσθέσω και μια νότα λαογραφίας:P
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 13-5-13  
    Την φτιαχνουμε κει εμεισ εδω στη Θεσσαλια!! με καποιεσ μικρεσ παραλλαγεσ στο σιροπι τησ αλλα ειναι η ιδια συνταγή! μου την έμαθε η γιαγια μου!! και δική μας παραδοσιακή συντγή!! μπράβο που την ανέβασες!!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 13-5-13  
    ξέχασα να ψηφίσω :)
    #
    Σχόλιο από evhgiorgos, 5-3-15  
    Τέλεια!!!!!Την έφτιαχνε η γιαγιά μου,μετά η μαμά μου και τώρα εγώ και μάλιστα με επιτυχία! Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 5-3-15  
    Ωραία πιτούλα! Βάζω αντί για ζάχαρη μέλι στο σιρόπι και μας αρέσει περισσότερο η γεύση.
    Προσωπικά μου αρέσει και λίγο κανέλα μέσα στη γέμιση.

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 8-3-11  
    για το σιροπι μελι θελει κουταλιες της σουπας η του γλυκου???

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 1-3-09  
    και μεις οι θρακιωτες τη φτιαχνουμε, οταν σωταρουμε το ρυζι ριχνουμε και μια χουφτα φιδε σπασμενο και γινεται πιο νοστιμο...θα τη φτιαξω και θα ψηφισω..
    #
    Σχόλιο από Aris Silver, 28-10-14  
    Το έφτιαξα χθες για δεύτερη φορά, την πρώτη μου είχε βγει πολύ γλυκό αφ' ενός κι αφ' ετέρου κάπως ''άχρωμο''.

    Έκανα τις εξής αλλαγές:
    1) Αντί για γαρύφαλλο έβαλα σμυρνιό
    2) Εκτός από σταφίδες έβαλα και μήλο το οποίο σε οποιαδήποτε συνταγή συνδυάζεται υπέροχα με το ρύζι
    3)Έκανα άλλο σιρόπι με μια κούπα του νέσκαφε μέλι και 3/4 της ίδιας κούπας νερό, με ξύσμα πορτοκαλιού, ξύλο κανέλλας και το τρίμμα καρυδιού δεν το έβαλα στη γέμιση αλλά το έβαλα στο σιρόπι όπου το πρόσθεσα προς το τέλος του βρασίματος.

    Ήταν λιγότερο γλυκό απ' την προηγούμενη φορά και πιο έντονο γευστικά και πιο ''γεμάτο''.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές που...
    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 1063 αγαπημένων συνταγών, του/της ΣΙΛΒΥ
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 258 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikouli
    Πίττες, ζυμαρικά
    Ένα βιβλίο 40 αγαπημένων συνταγών, του/της Δεσποινούλα !
    Αγαπημένα γλυκά
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της Nanna
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της scifi