κύρια φωτογραφία συνταγής Ρυζόπιτα με καρύδια και σταφίδες
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
12-15 άτομα
  1. 1/2 φλιτζ. ρύζι (ελληνική καρολίνα)
  2. 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  3. 2 φλιτζ. νερό
  4. 1 φλιτζ. καρυδόψιχα, χοντροαλεσμένη
  5. 1 φλιτζ. σταφίδες
  6. 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο αλεσμένο
  7. 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
  8. ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  9. 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  10. 3-4 κουταλιές μέλι
  11. 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  12. φλούδα από ½ λεμόνι
  13. 1 ξύλο κανέλα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Μουσκέψτε το ρύζι για 5΄σε χλιαρό νερό. Σουρώστε και σοτάρετε το ρύζι σε 2 κουταλιές λάδι ή βούτυρο, ανακατώνοντας συνεχώς μέχρι να γυαλίσει.

  2. 2

    Προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 12-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει το νερό.

  3. 3

    Μεταφέρετε το ρύζι σε γαβάθα και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

  4. 4

    Ανακατώστε το ρύζι με τα καρύδια, τις σταφίδες και το γαρίφαλο. Αλείψτε με βούτυρο ή λάδι ένα ταψί και απλώστε 2 φύλλα. Αλείψτε ξανά με λάδι και βάλτε 2 ακόμα φύλλα και μετά ακόμα δυο, μέχρι να χρησιμοποιήστε το μισό πακέτο. Αδειάστε μέσα το μείγμα της ρυζόπιτας και απλώστε το ομοιόμορφα με σπάτουλα. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας με βούτυρο ή λάδι κάθε 2 φύλλα.

  5. 5

    Κόψτε το πολύ περίσσευμα και γυρίστε μαζί τα πάνω και κάτω φύλλα να σχηματίσετε κορδόνι. Πιέστε το κορδόνι με πιρούνι να έρθει στο ίδιο ύψος με το κέντρο της πίτας για να μην καεί στο ψήσιμο. Αλείψτε με λάδι και χαράξτε την επιφάνεια σε ρομβοειδή κομμάτια.

  6. 6

    Ψήστε το γλυκό για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά. Όσο ψήνετε η ρυζόπιτα, βάλτε σε μικρή κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά για να κάνετε το σιρόπι.

  7. 7

    Σιγοβράστε για περίπου 20΄, κατεβάστε από τη φωτιά και πετάξτε το φλούδι και τη κανέλα. Όταν η πίτα είναι έτοιμη περιχύστε προσεκτικά με το σιρόπι, προσέχοντας να βρέξετε όλη την επιφάνεια. Σκεπάστε με καθαρή πετσέτα και αφήστε τη ρυζόπιτα να κρυώσει τελείως προτού να τη σερβίρετε. Το γλυκό είναι καλύτερο την επόμενη μέρα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (8)

Ρηνιώ
Ρηνιώ @cook_8451008
Την ξέρω αυτή την πίτα από τη γιαγιά μου και μ'αρέσει πολύ! Εκεί απ'όπου κατάγεται (Ήπειρος) λένε πως όπου τη φτιάξεις πρώτη φορά εκεί και θα "ριζώσεις", καλό;;!
Έτσι για να προσθέσω και μια νότα λαογραφίας:P

Από

chefparis
chefparis @cook_8449041
στις