Ριζότο με μανιτάρια porcini

Bαθμολογία: 4.9333
       
 
15 ψήφοι
,

Περιγραφή

Ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο. Εάν κάποιος δεν με βοηθήσει να βρώ ΦΡΕΣΚΑ μανιτάρια porcini εδώ στην Έλλάδα (οπουδήποτε, Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα βρε παιδιά) η μόνη λύση θα είναι τα -πανάκριβα- αποξηραμένα.

Ριζότο με μανιτάρια porcini
photo: Ginger

Τι χρειαζόμαστε:

  • 50 g μανιτάρια porcini, αποξηραμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 5 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 125 ml λευκό και ξηρό κρασί
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ριζότο παρμεζάνα που έχετε προηγουμένως ετοιμάσει
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    Στα γρήγορα
    Κατηγορία: Με ρύζι , Ριζότο
    Μέθοδος: Κατσαρόλας
    Περιέχει: Μανιτάρια , Ρύζι , Σκόρδο
    Σερβίρει: 4 άτομα
    Κόστος:
    (2 ψήφοι)
    Βαθμός δυσκολίας:
    (2 ψήφοι)
    Προετοιμασία: 70' (1 ψήφοι)
    Mαγείρεμα: 20' (1 ψήφοι)

    Πώς το κάνουμε:

    1. Βάζετε τα μανιτάρια να μουσκέψουν σε χλιαρό νερό για τουλάχιστον μία ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε.
    2. Πριν τα ρίξετε στο τηγάνι, στύψτε τα πολύ καλά. Αυτό να το κάνετε μέσα στο δοχείο όπου τα μουσκέψατε γιατί το –χρωματισμένο σκούρο καφετί– νερό τους, είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ γευστικό και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τόσο στο ριζότο που κάνετε όσο και σε μια επόμενη ......μακαρονάδα σας. Πραγματικά εξαιρετικό.
    3. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.
    4. Προσθέσετε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε μέχρις ότου ξανθύνουν, περίπου 7-8 λεπτά.
    5. Προσθέστε το σκόρδο και τον μαϊντανό και αφήστε να μαγειρευτούν για άλλο 1 λεπτό περίπου, ανακατεύοντας πολύ καλά. Προσέξτε να μη καεί και μαυρίσει το σκόρδο.
    6. Προσθέστε στο τηγάνι το κρασί και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό, κατόπιν βγάλτε το τηγάνι από το μάτι. Σε αυτό το σημείο εγώ προσθέτω εκτός από το κρασί ίση ποσότητα από το νερό όπου μούσκευαν για μία ώρα τα μανιτάρια και, βέβαια, τα αφήνω περισσότερο χρόνο (και 2 και 3 λεπτά αντί για ένα) για να εξατμισθούν τα επιπλέον υγρά.
    7. Αλατοπιπερώστε κατά την προτίμησή σας (να θυμάστε ότι το πιάτο που συνοδεύουν –ριζότο παρμεζάνα– έχει ήδη το δικό αλάτι).
    8. Ετοιμάστε το ριζότο παρμεζάνα (υπάρχει σχετική συνταγή στο site), προσθέτοντας τα μανιτάρια περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος της βράσης.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Η συνταγή εκτελείται το ίδιο καλά και με φρέσκα μανιτάρια porcini (εάν μπορέσετε να βρείτε εδώ –ειδοποιήστε και εμένα– ή εάν τα φέρετε σε κάποιο ταξίδι από την Ιταλία). Σε αυτή την περίπτωση θα χρειασθεί ασφαλώς μεγαλύτερη ποσότητα (300 gr) και, βέβαια, το πιάτο θα κερδίζει σε φρεσκάδα θα υστερεί όμως σε ένταση γεύσης (τα μουσκεμένα αποξηραμένα μανιτάρια έχουν πολύ πιο έντονη αυτή την χαρακτηριστική γεύση των porcini). Εάν φέρετε από ταξίδι ή αγοράσετε σε ελληνικό supermarket αποξηραμένα porcini, η συντήρησή τους είναι πολύ εύκολη και οι χρήσεις τους πάρα πολλές. Τα porcini μουσκεύουν πάντα σε χλιαρό νερό. Επίσης, όπως και όλα τα μανιτάρια άλλωστε, δεν καθαρίζονται ΠΟΤΕ πλένοντάς τα, διότι απορροφούν πολύ εύκολα τα υγρά (έχετε δει τι κάνουν με το λάδι, συμπεριφορά……μελιτζάνας) και χάνουν τη γεύση και το άρωμα τους. Καθαρίζονται σκουπίζοντάς τα με ένα ελαφρά βρεμένο πανί (στα συνηθισμένα στα ελληνικά supermarkets μανιτάρια (champignon ?) καλό είναι –και πολύ εύκολο– να αφαιρείτε με μαχαιράκι την εξωτερική, πολύ λεπτή, επιφάνειά τους). Εάν είναι απαραίτητο να πλυθούν (επειδή προέρχονται από δική σας συλλογή σε μία έξοδο στην εξοχή και έχουν χώματα) αυτό πρέπει να γίνει με ένα γρήγορο πέρασμα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, ποτέ ζεστό. Τοποθετούνται πάντα με τα κοτσάνια τους προς τα πάνω και το “καπέλο” προς τα κάτω. Τα κοτσάνια συχνά περιέχουν micro-σκουληκάκια, τα οποία τρέφονται κατά την κίνησή τους προς τα πάνω. Αν και είναι τελείως ακίνδυνα για την υγεία και δεν γίνονται αντιληπτά με το μάτι, συντελούν με το έργο τους να χαλάει πιο γρήγορα το μανιτάρι.

    Σχετικές συνταγές

      21 Όλα

      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
      #
      Σχόλιο από Athanasia, 18-9-07  
      Το είπα/έγραψα ήδη ggr, Γρεβενά και κατάστημα "Μανιτάρι"! Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, ναι!
      #
      Σχόλιο από annitanguera, 18-10-08  
      Έχει ο Μαρινόπουλος κατεψυγμένα μανιτάρια. Νομίζω όμως οτι ειναι διάφορα μανιτάρια που όμως περιέχουν porcini (cepes τα γραφει η συσκευασία, στα γαλλικά)
      #
      Σχόλιο από ελενακι, 10-12-08  
      μιαμ τελεια, και πολυ νοστιμο
      #
      Σχόλιο από Στέφη, 1-4-09  
      Είμαι λάτρεις των μανιταριών!! Η συνταγή σου δίνει ένα υπέροχο ριζότο!
      Πρόλαβα να βγάλω μια φώτο για κέρασμα!!
      Μόνο που έκανα το ριζότο με τα Portobello αλλά είναι και με αυτά υπέροχα νόστιμο το ριζότο, γεμάτο άρωμα!
      #
      Σχόλιο από christina.f, 18-5-09  
      Νοστιμότατο!!! Το έκανα με φρέσκα portobello και αποξηραμένα porcini για το άρωμα
      #
      Σχόλιο από CHRISTEN35, 26-5-09  
      http://www.tropis.gr/Proionta/troufes.html

      ρίξε μια ματιά εδώ....
      #
      Σχόλιο από decpariem, 22-1-10  
      Μμμ!!! Μόλις το έφτιαξα με portobello. Είναι τέλειο ακόμα κι έτσι.
      #
      Σχόλιο από OlgakaiKoula, 30-10-10  
      Πααααάρα πολύ καλό. Μόλις το εφτιαξα με μοσχοφύλερο,άγριο ρύζι, πορτσίνι και πορτομπέλο
      #
      Σχόλιο από Έλενα, 3-2-11  
      Εβαλα αποξηραμένα και φρέσκα(εδω είναι σχετικά φτηνά)διάφορα μανιτάρια και το αποτέλεσμα βγήκε υπέροχο!Ταιριάζουν πολύ με το ριζότο παρμεζάνα.Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!
      #
      Σχόλιο από Conna, 15-7-11  
      Τρελαίνομαι για ριζότο και για μανιτάρια .. τέλειος συνδυασμός !
      #
      Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 11-1-12  
      ο συνδυασμος φρεσκων πορτσινι παντρεμενων με ρυζι ειναι μαγεια...εμενα μου αρεσει να τα σερβιρω μεσα σε ολοκληρο μανιταρι...θα σου ανεβασω φωτο να δεις...ευγε για την συνταγη...
      #
      Σχόλιο από Ginger, 23-5-12  
      Τέλειο φαγάκι! Λατρεύω τα αποξηραμένα μανιτάρια, παρ' όλο που το ρύζι δεν μου αρέσει ιδιαίτερα. Νομίζω ότι για πρώτη φορά το πέτυχα το ριζότο, αλλά είμαι σίγουρη ότι την επόμενη θα είναι ακόμα καλύτερο!
      #
      Σχόλιο από μικρή πίπη, 27-8-12  
      Δεν ξέρω αν το συνόδεψα με κρασί ή αν συνόδευψα με δαύτο ΤΟ κρασί, αλλά την έκανα ταράτσα γευστικότατα. Να'σαι καλά.
      #
      Σχόλιο από ggr, 27-8-12  
      Στη πραγματικότητα (και είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις...) εγώ δεν έκανα και τίποτα σπουδαίο.
      Όλη τη δουλειά την κάνουν τα porcini... Είναι α μ α ρ τ ω λ ά νόστιμα !!!
      #
      Σχόλιο από MAGEIRISSA, 3-4-13  
      Είναι τόσο νόστιμο το φαγητό, που το ονόμασα βασιλικό γεύμα, φάγαμε σαν άρχοντες, λόγω νηστείας! Είχα τέτοια νοστιμιά κρυμμένη στο ντουλάπι μου???
      Απίστευτη συνταγή, δεν το συνόδεψα με παρμεζάνα, λόγω νηστείας. Ακόμα κι έτσι αξίζει πολλά πηρουνάκια!
      Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
      #
      Σχόλιο από makops, 18-2-14  
      #
      Σχόλιο από didymaki, 21-3-14  
      #
      Σχόλιο από ellidiam, 4-6-14  
      πολυ ωραια συνταγη.την επομενη φορα θα δοκιμασω να βαλω και κρεμμυδι,θα ηθελα λιγη περισσοτερη ενταση στη γευση
      #
      Σχόλιο από ggr, 5-6-14  
      Ellidiam, εάν θέλεις πιο πολύ ένταση μπορείς, επίσης, να αυξήσεις και την ποσότητα των porcini αλλά ΚΑΙ να χρησιμοποιήσεις το νερό μέσα στο οποίο τα μαλάκωσες (εάν χρησιμοποίησες αποξηραμένα).

      Τα porcini, μόνο, μην αντικαταστήσετε ποτέ με άλλα, πιο εύκολα να βρεθούν, μανιτάρια (το γράφω και για τις υπόλοιπες) διότι θα έχετε ένα ...άλλο πιάτο.
      #
      Σχόλιο από konlou, 19-9-15  
      Ερωτησούλα.
      Οταν προσθέσουμε τα 125 ml κρασί και το αντίστοιχο από το ζουμί με τα porcini, και για βράσιμο 3 λεπτά, περισσεύει μπόλικο πράμα.
      Οταν έρθει η ώρα να τα προσθέσω στο ριζότο, βάζω και όλο το ζουμι ?
      Ευχαριστώ εκ των προτέρων
      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

      18 Σχόλια

      #
      Σχόλιο από Athanasia, 18-9-07  
      Το είπα/έγραψα ήδη ggr, Γρεβενά και κατάστημα "Μανιτάρι"! Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, ναι!
      #
      Σχόλιο από annitanguera, 18-10-08  
      Έχει ο Μαρινόπουλος κατεψυγμένα μανιτάρια. Νομίζω όμως οτι ειναι διάφορα μανιτάρια που όμως περιέχουν porcini (cepes τα γραφει η συσκευασία, στα γαλλικά)
      #
      Σχόλιο από ελενακι, 10-12-08  
      μιαμ τελεια, και πολυ νοστιμο
      #
      Σχόλιο από Στέφη, 1-4-09  
      Είμαι λάτρεις των μανιταριών!! Η συνταγή σου δίνει ένα υπέροχο ριζότο!
      Πρόλαβα να βγάλω μια φώτο για κέρασμα!!
      Μόνο που έκανα το ριζότο με τα Portobello αλλά είναι και με αυτά υπέροχα νόστιμο το ριζότο, γεμάτο άρωμα!
      #
      Σχόλιο από christina.f, 18-5-09  
      Νοστιμότατο!!! Το έκανα με φρέσκα portobello και αποξηραμένα porcini για το άρωμα
      #
      Σχόλιο από CHRISTEN35, 26-5-09  
      http://www.tropis.gr/Proionta/troufes.html

      ρίξε μια ματιά εδώ....
      #
      Σχόλιο από decpariem, 22-1-10  
      Μμμ!!! Μόλις το έφτιαξα με portobello. Είναι τέλειο ακόμα κι έτσι.
      #
      Σχόλιο από OlgakaiKoula, 30-10-10  
      Πααααάρα πολύ καλό. Μόλις το εφτιαξα με μοσχοφύλερο,άγριο ρύζι, πορτσίνι και πορτομπέλο
      #
      Σχόλιο από Έλενα, 3-2-11  
      Εβαλα αποξηραμένα και φρέσκα(εδω είναι σχετικά φτηνά)διάφορα μανιτάρια και το αποτέλεσμα βγήκε υπέροχο!Ταιριάζουν πολύ με το ριζότο παρμεζάνα.Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!
      #
      Σχόλιο από Conna, 15-7-11  
      Τρελαίνομαι για ριζότο και για μανιτάρια .. τέλειος συνδυασμός !
      #
      Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 11-1-12  
      ο συνδυασμος φρεσκων πορτσινι παντρεμενων με ρυζι ειναι μαγεια...εμενα μου αρεσει να τα σερβιρω μεσα σε ολοκληρο μανιταρι...θα σου ανεβασω φωτο να δεις...ευγε για την συνταγη...
      #
      Σχόλιο από Ginger, 23-5-12  
      Τέλειο φαγάκι! Λατρεύω τα αποξηραμένα μανιτάρια, παρ' όλο που το ρύζι δεν μου αρέσει ιδιαίτερα. Νομίζω ότι για πρώτη φορά το πέτυχα το ριζότο, αλλά είμαι σίγουρη ότι την επόμενη θα είναι ακόμα καλύτερο!
      #
      Σχόλιο από μικρή πίπη, 27-8-12  
      Δεν ξέρω αν το συνόδεψα με κρασί ή αν συνόδευψα με δαύτο ΤΟ κρασί, αλλά την έκανα ταράτσα γευστικότατα. Να'σαι καλά.
      #
      Σχόλιο από MAGEIRISSA, 3-4-13  
      Είναι τόσο νόστιμο το φαγητό, που το ονόμασα βασιλικό γεύμα, φάγαμε σαν άρχοντες, λόγω νηστείας! Είχα τέτοια νοστιμιά κρυμμένη στο ντουλάπι μου???
      Απίστευτη συνταγή, δεν το συνόδεψα με παρμεζάνα, λόγω νηστείας. Ακόμα κι έτσι αξίζει πολλά πηρουνάκια!
      Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
      #
      Σχόλιο από makops, 18-2-14  
      #
      Σχόλιο από didymaki, 21-3-14  
      #
      Σχόλιο από ellidiam, 4-6-14  
      πολυ ωραια συνταγη.την επομενη φορα θα δοκιμασω να βαλω και κρεμμυδι,θα ηθελα λιγη περισσοτερη ενταση στη γευση
      #
      Σχόλιο από konlou, 19-9-15  
      Ερωτησούλα.
      Οταν προσθέσουμε τα 125 ml κρασί και το αντίστοιχο από το ζουμί με τα porcini, και για βράσιμο 3 λεπτά, περισσεύει μπόλικο πράμα.
      Οταν έρθει η ώρα να τα προσθέσω στο ριζότο, βάζω και όλο το ζουμι ?
      Ευχαριστώ εκ των προτέρων

      3 Ερωτήσεις

      #
      Σχόλιο από ggr, 27-8-12  
      Στη πραγματικότητα (και είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις...) εγώ δεν έκανα και τίποτα σπουδαίο.
      Όλη τη δουλειά την κάνουν τα porcini... Είναι α μ α ρ τ ω λ ά νόστιμα !!!
      #
      Σχόλιο από ggr, 5-6-14  
      Ellidiam, εάν θέλεις πιο πολύ ένταση μπορείς, επίσης, να αυξήσεις και την ποσότητα των porcini αλλά ΚΑΙ να χρησιμοποιήσεις το νερό μέσα στο οποίο τα μαλάκωσες (εάν χρησιμοποίησες αποξηραμένα).

      Τα porcini, μόνο, μην αντικαταστήσετε ποτέ με άλλα, πιο εύκολα να βρεθούν, μανιτάρια (το γράφω και για τις υπόλοιπες) διότι θα έχετε ένα ...άλλο πιάτο.
      #
      Σχόλιο από ggr, 19-9-15  
      ΝΑΙ, koniou (αν κατάλαβα καλά την ερώτηση...)

      Εάν, μετά το κρασί και την -ίση πάνω-κάτω ποσότητα- υγρού και τα 3-4 λεπτά μαγειρέματος, έχουν απομείνει υγρά στο τηγάνι με τα μανιτάρια, όταν πια θα τα ρίξεις μέσα στο μισομαγειρεμένο risotto, να τα ρίξεις και αυτά.

      Με λίγο περισσότερη εμπειρία τώρα πια, μπορώ να σου προτείνω και έναν άλλο τρόπο: να σβήσεις τα porcini με το κρασί (άρα όχι άλλο υγρό εκείνη την ώρα), να ξεκινήσεις τη διαδικασία του risotto, με τα συνεχή καταβρέγματα και, όταν είναι μισοέτοιμο και προσθέσεις τα porcini, τότε, αντί για ζωμό/νερό μπορείς να προσθέσεις το υγρό των μανιταριών.

      Με τον τρόπο αυτό ΚΑΙ το κρασί, αποβάλοντας το αλκοόλ του και μένοντας μόνο με τα αρώματα, θα αρωματίσει καλύτερα το ρύζι, αλλά και ο χυμός των μανιταριών, μπαίνοντας προς το τέλος, θα αφήσει και αυτός περισσότερο άρωμα στο risotto.

      Διάλεξε όποια επιλογή θέλεις και... καλή επιτυχία!

      0 Παραλλαγές

      Άλλες φωτογραφίες

      Σχετικά άρθρα

      Χορτοφαγία
      Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
      Ρύζι
      Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές που...
      Το καστανό ρύζι και η θέση του σε μια δίαιτα αδυνατίσματος
      Είναι γνωστό ότι το καστανό ρύζι είναι ένα φυσικό ...
      Όλα για το ριζότο
      Δεν είναι δυνατόν να μιλήσει κάποιος για το ριζ...
      Οι 10 εντολές για ένα πετυχημένο risotto
      Κάποιος σπουδαίος chef, ο Γάλλος Alain Ducasse,...

      Τη συνταγή προτείνουν:

      Τα απίθανα του ggr!
      Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της Kimwlos
      Ζυμαρικά
      Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της mac ser
      Ορεκτικα με Μανιταρια
      Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της mely61
      Συνταγές για μπουφέ ή τραπέζι
      Ένα βιβλίο 74 αγαπημένων συνταγών, του/της MAGEIRISSA
      Αγαπημένες συνταγές
      Ένα βιβλίο 184 αγαπημένων συνταγών, του/της ursula