Ριζότο με mascarpone και ροζ πιπέρι

Bαθμολογία: 5
       
 
8 ψήφοι
,

Περιγραφή

Είμαι ο ggr και μόλις τελείωσα. Και έχω στον ουρανίσκο μου μία απίστευτη γεύση, ένα άρωμα απροσδιόριστο, μία υποψία καυτερού. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και αυτή μου την ικανοποίηση θέλω να σας την μεταφέρω.

Άλλωστε, έτσι δεν λένε; Η μισή ικανοποίηση στον άνδρα από ένα... κατόρθωμά του, βρίσκεται στο να το διηγείται

Ριζότο με mascarpone και ροζ πιπέρι
photo: angy85

Τι χρειαζόμαστε:

  • ζωμός λαχανικών, περίπου 1 λίτρο
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ τυρί Mascarpone (μία συσκευασία)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο (αγνό παρθένο πάντα)
  • 100 γρ. τυρί Parmigiano Reggiano, τριμμένο
  • 2 κουταλιές ροζ πιπέρι (της σούπας για τους... μυημένους, του γλυκού για τους άλλους)
  • 350 γρ. ρύζι για ριζότο (Arborio ή carnaroli)
  • αλάτι όσο θέλετε (προσοχή, έχει και τυρί parmigiano μέσα)
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 ποτήρια του κρασιού λευκό και ξηρό κρασί
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ριζότο
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Με φωτο , Γρήγορο
Περιέχει: Ρύζι , Βούτυρο , Τυριά
Σερβίρει: 2 άτομα
Κόστος:
(5 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(5 ψήφοι)
Προετοιμασία: 7' (5 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 32' (5 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Αντί εισαγωγής

Το φως στο δωμάτιο μόλις είχε σβήσει. Όπως πολλά άλλα βράδια αυτόν τον μήνα, ξεκίνησα για τη βόλτα μου στα στενά σοκάκια του Internet. Ήξερα ότι δεν υπήρχε και πολύ αξιοπρέπεια στα σκοτεινά και υγρά εκείνα μέρη, μα κάτι απροσδιόριστο και απίστευτα δυνατό οδηγούσε κάθε βράδυ τα βήματά μου κατά ‘κει.

Και εκεί ήταν που την είδα. Από τη στιγμή που το βλέμμα μου πέρασε από πάνω της ήξερα ότι δεν θα ησύχαζα εάν δεν γινόταν δικιά μου. Φαινόταν πολύ... hot, έτοιμη να ικανοποιήσει τις –ιδιαίτερες ειν’ η αλήθεια– επιθυμίες μου.

Έτσι συνάντησα για πρώτη φορά τη συνταγή του ριζότο με το ροζ πιπέρι και το mascarpone. Και μ’ έκανε, εμένα που λάτρευα ήδη το πράσινο πιπέρι, να αποκτήσω μία σχεδόν αφύσικη έλξη προς το ροζ.

Βήμα-βήμα θα τη δείτε να ξεδιπλώνεται, να χαρίζει απλόχερα το άρωμά της και να προδιαθέτει για τη γεύση της. Σκηνές από στιγμές προσωπικές και αξέχαστες. Σκηνές που εάν θέλετε και εσείς να απολαύσετε, πρέπει να ακολουθήσετε τα βήματα ευλαβικά. Η απόλαυση ενός καλού ριζότο είναι τέχνη.

Η βάση της είναι ένα κλασσικό ριζότο φτιαγμένο με τσιγαρισμένο κρεμμύδι (soffritto κρεμμυδιού), ρύζι τοσταρισμένο και σβησμένο με λευκό κρασί, που στη συνέχεια εμπλουτίζεται με τυρί mascarpone και με κόκκους ροζ πιπεριού. Στο τέλος, το αφρατεύουμε (mantecatura) με βούτυρο και τριμμένο τυρί parmigiano. Μία πραγματική λιχουδιά.

Βήμα 1
1) Ξεκίνησα ψιλοκόβοντας
Βήμα 2
2) και ξανθαίνοντας το κρεμμύδι σε κατσαρόλα με τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο,
Βήμα 3
3) όπου προσέθεσα στη συνέχεια το ρύζι και το τοστάρισα,
Βήμα 4
4) για να το σβήσω, τελικά, με το ποτήρι το κρασί
Βήμα 5
5) και κάποιες κουτάλες από τον ζωμό (δείτε κλασσικό ριζότο, βήματα 1, 2 και 3).
Βήμα 6
6) Συνέχισα να προσθέτω ζωμό, λίγο-λίγο κάθε φορά όσο προχωράει το μαγείρεμα, πάντα σε απαλή φωτιά. (δείτε κλασσικό ριζότο, βήματα 4 και 5).
Βήμα 7
7) Στη μέση του μαγειρέματος, ω ναι, εκεί έγινε η “αποκάλυψη”. Προσέθεσα το mascarpone,
Βήμα 8
8) ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθεί με τα άλλα υλικά και να “δέσει” μαζί τους.
Βήμα 9
9) Συνέχισα το μαγείρεμα και φθάνοντας δύο λεπτά πριν από το τέλος του, προσέθεσα τους κόκκους του ροζ πιπεριού. Κανόνισα και το αλάτι (προσέξτε εδώ, υπάρχει και το parmigiano) και έγειρα πίσω ικανοποιημένος. Το ριζότο ήταν έτοιμο.
Βήμα 10
10) Έτοιμο; Όχι ακόμη. Έλειπε εκείνο που θα έκανε την εμπειρία αξέχαστη. Έσβησα το μάτι και προσέθεσα το τριμμένο τυρί parmigiano και το βούτυρο, για να αφρατέψει και να γίνει κρεμώδες το ριζότο (δείτε βήμα 5 στο κλασσικό ριζότο, χωρίς την προσθήκη του βασιλικού).
Βήμα 11
11) Ανακάτεψα καλά,
Βήμα 12
12) γαρνίρισα με μία γερή δόση ψιλοκομμένου μαϊντανού και κάποιους ακόμη κόκκους ροζ πιπεριού, και (μου) σερβίρισα αμέσως.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το ροζ πιπέρι μπορεί να είναι είτε το αποξηραμένο είτε εκείνο που διατίθεται σε διάλυμα αλατιού (και το οποίο είναι ασυγκρίτως καλύτερο, πιο αφράτο, πιο τραγανό (οι κόκκοι “σκάνε” μέσα στο στόμα, δαγκώνοντάς τους), πολύ πιο γευστικό). Το κρασί θα μπορούσε να είναι κάποιος αφρώδης οίνος (εκεί να δείτε αρώματα, εκεί να δείτε έρωτας...). Ο ζωμός των λαχανικών θα μπορούσε να είναι απλό νεράκι (έτσι όμως δεν ερωτεύεται κανείς το ριζότο).

Η ποσότητα του πιπεριού μπορεί να φαίνεται μεγάλη. Έχει υπολογιστεί να είναι μία κουταλιά για κάθε άτομο. Το ροζ πιπέρι είναι νόστιμο, δεν είναι (ή, καλύτερα, είναι λίγο) καυτερό.

Εάν σας περισσέψει από ένα γεύμα, μπορείτε να το ξαναβάλετε στο μάτι σε πολύ χαμηλή φωτιά, με λίγο γάλα και ίσως λίγο τυρί parmigiano, και ανακατεύοντας συνεχώς, θα πάρετε ένα πιάτο ίσως και πιο νόστιμο από το φρεσκομαγειρευμένο.

Εάν θέλετε να μάθετε κάποια ακόμη μυστικά για την ετοιμασία ενός καλού ριζότο, μπορείτε να επισκευθείτε τις σχετικές οδηγίες : “Μυστικά για ένα καλό ριζότο” στο site μας

 

Ευχαριστούμε την amande για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    15 Όλα

    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 31-5-10  
    Ριζότο με arborio! Φανταστική υφή , τρελαίνομαι! Το έχω φτιάξει πολλές φορές με τον ίδιο τρόπο, μόνο που δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ mascarpone, παρά μόνο gorgongola και ήταν φανταστικό. Αν και θεωρώ ότι είναι ουδέτερη η γεύση του mascarpone, παραπλήσια ίσως με αυτήν της κρέμας γάλακτος, θα το δοκιμάσω, γιατί έχει η συνταγή σου και parmigiano, ροζ πιπέρι...Αχ μου άνοιξες την όρεξη! Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ, 31-5-10  
    Ειλικρινά κρίμα που δεν έχεις εκπομπή μαγειρικής στην τηλεόραση!!!
    #
    Σχόλιο από ggr, 1-6-10  
    Έλα, ΚΕΝΤΡΟ, μ' ακούς ?

    Σε ευχαριστώ πολύ. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το ότι ..... έχω το κοινό μου εδώ μέσα.

    Σε ευχαριστώ και πάλι
    #
    Σχόλιο από Arience, 1-6-10  
    Εξαιρετικό!Συγχαρητήρια!
    Είμαι και εγώ λάτρης του ροζ πιπεριού αν και δεν το έχω βρει ποτε σε διάλυμα αλατιού, οπως γράφεις.
    #
    Σχόλιο από theodosia, 1-6-10  
    Η πιο ποιητική συνταγή που έχω δει ποτέ. Μόνο που τη διάβασα είχα τη γεύση στο στόμα μου. Μου άνοιξε την όρεξη και θα την δοκιμάσω σίγουρα. Συγχαρητήρια στον ποιητή-μάγειρα.
    #
    Σχόλιο από κυκλαμινο, 11-6-10  
    Συγγραφέας???Ποιητής???Όπως και να σε χαρακτηρίσει κανείς, θάναι λίγο!!!!Εύγε!!!Θα δοκιμάσουμε οπωσδήποτε την συνταγή σου, γιατί μας ταξίδεψες σε γεύσεις, μόνο με την περιγραφή!!Μπράβο!!
    #
    Σχόλιο από angy85, 31-7-10  
    Εξαιρετικό ριζότο με μοναδική γεύση! Είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ να φτιάξω ριζότο, ακολούθησα πιστά τις οδηγίες της συνταγής και νομίζω τα κατάφερα ή τουλάχιστο δε βγήκε λασπωμένο και άρεσε πολύ σε όλους μας!
    #
    Σχόλιο από ggr, 2-8-10  
    angy85, χαίρομαι πολύ.
    Συνήθως αποφεύγω τις ευχαριστίες από εδώ μέσα, αλλά αυτή τη φορά είναι ίσως ευκαιρία για ένα ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ.
    Αποστήθησε τα βασικά βήματα της προετοιμασίας του ριζότο και ακολούθα τα κάθε φορά που το φτιάχνεις, ανεξάρτητα των "πρόσθετων" υλικών κάθε διαφορετικής συνταγής.
    Θα έχεις πάντα ένα πετυχημένο ριζότο.
    Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 7-8-10  
    Aφού δεν τη δοκίμασα δεν μπορώ να βαθμολογ'ησω, νοερά όμως βάζω εκατοντάδες πιρουνάκια. Έπεσα πάνω στο ροζ πιπέρι σε ένα "ψαγμένο" μεζεδοπωλείο και το αίσθημα ήταν κεραυνοβόλο.
    Το χρησιμοποιώ πολύ συχνά, όμως το αποκορύφωμα της γεύσης ήρθε όταν το έβαλα πάνω σε μια ταπεινή φάβα, έστω και αν ήταν "Η φάβα της λαίδης" http://lilaspurplethoughts.blogspot.com/2010/02/blog-post_10.html
    #
    Σχόλιο από angy85, 28-12-10  
    Μπράβο και πάλι για την υπέροχη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από katerinak76, 21-2-12  
    #
    Σχόλιο από Κουκλίνα, 14-11-12  
    #
    Σχόλιο από amande, 13-1-16  
    Και μας κακομαθαίνετε και θα μας παχύνετε (λίγο ακόμα και θα έτρωγα όλη την κατσαρόλα μόνη μου).Ευχαριστούμε κυριε ggr μας!!
    #
    Σχόλιο από chalexandra, 20-2-17  
    ψάχνοντας για συνταγή για του Αγίου Βαλεντίνου ο συζυγος επέλεξε αυτό το ριζότο ....
    απόλαυση για τον ουρανίσκο...γευστικότατο,καταπληκτικό, μοναδικό....
    #
    Σχόλιο από greg97, 29-5-17  
    Υπέροχη συνταγή!!

    14 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 31-5-10  
    Ριζότο με arborio! Φανταστική υφή , τρελαίνομαι! Το έχω φτιάξει πολλές φορές με τον ίδιο τρόπο, μόνο που δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ mascarpone, παρά μόνο gorgongola και ήταν φανταστικό. Αν και θεωρώ ότι είναι ουδέτερη η γεύση του mascarpone, παραπλήσια ίσως με αυτήν της κρέμας γάλακτος, θα το δοκιμάσω, γιατί έχει η συνταγή σου και parmigiano, ροζ πιπέρι...Αχ μου άνοιξες την όρεξη! Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ, 31-5-10  
    Ειλικρινά κρίμα που δεν έχεις εκπομπή μαγειρικής στην τηλεόραση!!!
    #
    Σχόλιο από Arience, 1-6-10  
    Εξαιρετικό!Συγχαρητήρια!
    Είμαι και εγώ λάτρης του ροζ πιπεριού αν και δεν το έχω βρει ποτε σε διάλυμα αλατιού, οπως γράφεις.
    #
    Σχόλιο από theodosia, 1-6-10  
    Η πιο ποιητική συνταγή που έχω δει ποτέ. Μόνο που τη διάβασα είχα τη γεύση στο στόμα μου. Μου άνοιξε την όρεξη και θα την δοκιμάσω σίγουρα. Συγχαρητήρια στον ποιητή-μάγειρα.
    #
    Σχόλιο από κυκλαμινο, 11-6-10  
    Συγγραφέας???Ποιητής???Όπως και να σε χαρακτηρίσει κανείς, θάναι λίγο!!!!Εύγε!!!Θα δοκιμάσουμε οπωσδήποτε την συνταγή σου, γιατί μας ταξίδεψες σε γεύσεις, μόνο με την περιγραφή!!Μπράβο!!
    #
    Σχόλιο από angy85, 31-7-10  
    Εξαιρετικό ριζότο με μοναδική γεύση! Είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ να φτιάξω ριζότο, ακολούθησα πιστά τις οδηγίες της συνταγής και νομίζω τα κατάφερα ή τουλάχιστο δε βγήκε λασπωμένο και άρεσε πολύ σε όλους μας!
    #
    Σχόλιο από ggr, 2-8-10  
    angy85, χαίρομαι πολύ.
    Συνήθως αποφεύγω τις ευχαριστίες από εδώ μέσα, αλλά αυτή τη φορά είναι ίσως ευκαιρία για ένα ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ.
    Αποστήθησε τα βασικά βήματα της προετοιμασίας του ριζότο και ακολούθα τα κάθε φορά που το φτιάχνεις, ανεξάρτητα των "πρόσθετων" υλικών κάθε διαφορετικής συνταγής.
    Θα έχεις πάντα ένα πετυχημένο ριζότο.
    Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 7-8-10  
    Aφού δεν τη δοκίμασα δεν μπορώ να βαθμολογ'ησω, νοερά όμως βάζω εκατοντάδες πιρουνάκια. Έπεσα πάνω στο ροζ πιπέρι σε ένα "ψαγμένο" μεζεδοπωλείο και το αίσθημα ήταν κεραυνοβόλο.
    Το χρησιμοποιώ πολύ συχνά, όμως το αποκορύφωμα της γεύσης ήρθε όταν το έβαλα πάνω σε μια ταπεινή φάβα, έστω και αν ήταν "Η φάβα της λαίδης" http://lilaspurplethoughts.blogspot.com/2010/02/blog-post_10.html
    #
    Σχόλιο από angy85, 28-12-10  
    Μπράβο και πάλι για την υπέροχη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από katerinak76, 21-2-12  
    #
    Σχόλιο από Κουκλίνα, 14-11-12  
    #
    Σχόλιο από amande, 13-1-16  
    Και μας κακομαθαίνετε και θα μας παχύνετε (λίγο ακόμα και θα έτρωγα όλη την κατσαρόλα μόνη μου).Ευχαριστούμε κυριε ggr μας!!
    #
    Σχόλιο από chalexandra, 20-2-17  
    ψάχνοντας για συνταγή για του Αγίου Βαλεντίνου ο συζυγος επέλεξε αυτό το ριζότο ....
    απόλαυση για τον ουρανίσκο...γευστικότατο,καταπληκτικό, μοναδικό....
    #
    Σχόλιο από greg97, 29-5-17  
    Υπέροχη συνταγή!!

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ggr, 1-6-10  
    Έλα, ΚΕΝΤΡΟ, μ' ακούς ?

    Σε ευχαριστώ πολύ. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το ότι ..... έχω το κοινό μου εδώ μέσα.

    Σε ευχαριστώ και πάλι

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Όλα για το ριζότο
    Δεν είναι δυνατόν να μιλήσει κάποιος για το ριζ...
    Το καστανό ρύζι στη νηστεία
    Το ρύζι βρίσκεται μέσα στο εβδομαδιαίο μας μενού κ...
    Ελληνικά τυριά.... μία πρόκληση για τον ουρανίσκο μας!
    Ελάτε να σας ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα και ...
    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές που...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    __Risotto
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της greg97
    ΡΥΖΙ-ΡΙΖΟΤΟ
    Ένα βιβλίο 17 αγαπημένων συνταγών, του/της AMI
    Ριζότα
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της Fenia Dioni
    Μακαρόνια - Ρύζι
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της july88
    ΡΙΖΟΤΟ
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της Mighty Aphrodite