Ριζότο πράσο-πορτοκάλι
Δεν είναι ένας "πειραματισμός αδειανού ψυγείου" ή "τι μου μεινε στα ράφια". Είναι εξαιρετικός συνδυασμός και εύκολο φαγητό.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή αυτή γίνεται και με "διπλοσβήσιμο". Αφού τσιγαρίσουμε το ρύζι σβήνουμε πρώτα με λευκό κρασί και έπειτα με χυμό πορτοκάλι.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζουμε το πράσο και κρατάμε το λευκό μέρος. Ψιλοκόβουμε.
-
2
Το πράσινο μέρος μαζί με 1 καρότο και λίγο σέλινο τα βάζουμε να βράσουν σε 1 λίτρο νερό για 30 λεπτά για να φτιάξουμε ένα πρόχειρο ζωμό λαχανικών. Τον κρατάμε ζεστό.
-
3
Σε κατσαρόλα (αντικολλητική καλύτερα) τσιγαρίζουμε 3-4 λεπτά το πράσο με λίγο λάδι και μισό κουταλι σούπας βούτυρο. Πρέπει το πράσο να είναι μαλακό αλλά να κρατάει.
-
4
Προσθέτουμε το ρύζι και τσιγαρίζουμε μέχρι να γυαλίσει (2-3 λεπτά)
-
5
Σβήνουμε με το χυμό πορτοκάλι. Αφήνουμε το ρύζι να πιει τα υγρά και να εξατμιστεί ο χυμός.
-
6
Αλατοπιπερώνουμε.
-
7
Τοτε αρχίζουμε τη γνωστή διαδικασία του ριζότο με το να προσθέτουμε μια κουτάλα ζεστό ζωμό λαχανικών μέχρι το ρύζι να τον απορροφήσει και ξαναπροσθέτουμε.
-
8
Επαναλάμβάνουμε 8-10 φορές (περί τα 15 λεπτά θα μας πάρει)μέχρι το ρύζι να αρχίσει να χυλώνει αλλά να κρατάει στο δόντι.
-
9
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε άλλη μισή κουταλιά σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε.
-
10
Προσθέτουμε την τριμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
-
11
Σερβίρουμε ζεστό, με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξύσμα πορτοκαλιού.
Σχόλια (7)