ggr
ggr @george
Athens

Ρολό πατάτας, με ζαμπόν και τυρί ementall. Εύκολο, νόστιμο, ιδανικό για να το απολαύσετε είτε μόνο του, σε μια παρέα φίλων, είτε να συνοδέψετε με αυτό άλλα πιάτα κρέατος.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτή είναι απλά η βασική ιδέα. Μπορεί να κανείς να χρησιμοποιήσει ό,τι του πει η φαντασία του.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
4-6 άτομα
  1. …για τη “ζύμη”
  2. 550 γρ πατάτες ξεφλουδισμένες
  3. 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  4. 100 γρ τυρί emmental, τριμμένο
  5. 2 αυγά ολόκληρα
  6. αλάτι
  7. …για τη γέμιση
  8. 5-6 φέτες ζαμπόν λεπτά κομμένες
  9. 5-6 φέτες τυρί ementall λεπτά κομμένες και αυτές (εναλλακτικά, λεπτές-λεπτές φέτες mozzarella)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Τρίβουμε στον τρίφτη των λαχανικών τις ξεφλουδισμένες πατάτες (στη μεγάλη διάτρηση), τις αλατίζουμε

  2. 2

    Και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι, να στραγγίσουν από τα υγρά τους. Αλατίζουμε από τώρα, για να βοηθήσουμε τις πατάτες να αποβάλουν πιο γρήγορα τα υγρά.

  3. 3

    Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη και το αφήνουμε και αυτό να στραγγίσει από τα υγρά του σε άλλο σουρωτήρι. Αλατίζουμε και τα κρεμμύδια, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που το κάναμε και με τις πατάτες.

  4. 4

    Τα ρίχνουμε (πατάτες και κρεμμύδι) μέσα σε ένα μπολ,

  5. 5

    Προσθέτουμε το τριμμένο emmental,

  6. 6

    Τα αυγά, το πιπέρι και διορθώνουμε ενδεχομένως το αλάτι ανάλογα με τα γούστα μας.

  7. 7

    Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, να ενωθούν και να ομογενοποιηθούν σε αυτό που θα είναι το “ζυμάρι” μας σε αυτήν τη συνταγή. Μην το φαντασθείτε να έχει τη συνοχή πραγματικού ζυμαριου, στην πραγματικότητα είναι ένας πολτός με τα τρίμματα πατάτας και κρεμμυδιού να μην έχουν (ακόμη) καμία συνοχή. Τα αυγά, αλλά και το άμυλο από τις πατάτες, είναι αυτά που θα παίξουν αυτόν το ρόλο σαν ψηθούν.

  8. 8

    Ανοίγουμε ένα φύλλο λαδόκολλας,

  9. 9

    Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ πάνω του και αρχίζουμε να το απλώνουμε

  10. 10

    (προσοχή εδώ επειδή, παρόλο του στράγγισμα, μπορεί να υπάρχουν (και αρκετά μάλιστα) υγρά στο μπολ. Πριν το αδειάσετε λοιπόν, περάστε το άλλη μία φορά από το σουρωτήρι να αποβάλει όσα περισσότερο γίνεται.

  11. 11

    Απλώνουμε λοιπόν με τα χέρια τη “ζύμη”, μέχρι να πάρει το ορθογώνιο σχήμα της λαδόκολλας, φθάνοντας στα όριά της και έχοντας ένα πάχος λίγο λιγότερο από μισό εκατοστό. Είναι πολύ εύκολη δουλειά, τα υλικά απλώνουν πολύ εύκολα και εύκολα διαμορφώνονται σε ένα ισοπαχές και πολύ κανονικού ορθογώνιου σχήματος φύλλο.

  12. 12

    Μεταφέρουμε τη λαδόκολλα μαζί με το ανοιγμένο “φύλλο” μας σε χαμηλό ταψί φούρνου,

  13. 13

    Το βάζουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, όπου και το ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Δεν πρέπει να ψηθεί πολύ, διαφορετικά δεν θα τυλίγεται εύκολα σε ρολό. Ίσα να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

  14. 14

    Όταν το ξεφουρνίσουμε, η “ζύμη” είναι έτοιμη, ψημένη, και το “φύλλο” έχει αποκτήσει τη συνοχή που θα του επιτρέψει να το τυλίξουμε ρολό γύρω από τη γέμιση.

  15. 15

    Καλύπτουμε την επιφάνεια του “φύλλου” αρχικά με λεπτές φέτες ζαμπόν

  16. 16

    Και κατόπιν με επίσης λεπτές φέτες emmental (γίνεται πολύ νόστιμο και με λεπτοκομμένες φέτες mozzarella). Θέλουμε τη γέμισή μας να είναι φτιαγμένη από λεπτές φέτες υλικών, για να μπορεί το “φύλλο” πατάτας να τυλιχθεί εύκολα σε ρολό.

  17. 17

    Τυλίγουμε λοιπόν σε ρολό, χρησιμοποιώντας το φύλλο της λαδόκολλας. Είναι πολύ απλή διαδικασία, αρκεί να κάνετε μερικά πρακτικά βήματαΑνασηκώνοντας την άκρη της λαδόκολλας (στην μεγάλη της διάσταση, έτσι;), κάνουμε ένα πρώτο δίπλωμα.

  18. 18

    “Χαϊδεύοντας” το πάνω μέρος με κινήσεις από το κέντρο προς τα δεξιά-αριστερά, σταθεροποιούμε τη διπλωμένη “ζύμη” σε εκείνη τη θέση.

  19. 19

    Ανασηκώνουμε και πάλι το φύλλο της λαδόκολλας, διπλώνοντας ακόμη λίγο την ψημένη παρτάτα. Στερεώνουμε με τον ίδιο τρόπο.

  20. 20

    Ανασηκώνοντας, τυλίγοντας και στερεώνοντας, φθάνουμε έτσι μέχρι λίγο πριν την απέναντι πλευρά. Τώρα θα ανασηκώσουμε εκείνη, την απέναντι πλευρά, να έρθει να τυλιχθεί πάνω από το ήδη σχηματισμένο ρολό.

  21. 21

    Δίνουμε όσο πιο κυλινδρικό σχήμα μπορούμε στο ρολό και, με μία ελαφριά πίεση, στερεώνουμε. Έτοιμο το ρολό μας.

  22. 22

    Το ανασηκώνουμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας και το μεταφέρουμε ξανά στο ταψί μας, και όλα μαζί στο φούρνο. Το ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία, για άλλα 10 λεπτά.

  23. 23

    Αφήνουμε να κρυώσει λίγο (εάν το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς, θα βγεί πιο σφικτό και το τυρί θα ξανασφίξει), το κόβουμε σε ροδέλες, στο πάχος που επιθυμούμε,

  24. 24

    Και σερβίρουμε τις ροδέλες, είτε μόνες τους είτε συνοδεύοντας ένα κάποιο άλλο πιάτο. Εδώ με δύο ζουμερά φιλετάκια. Είπαμε, καλοκαίρι είναι, όλα επιτρέπονται…

  25. 25

    Ελλείψει δεύτερου σουρωτηριού, κάντε στην άκρη τις τριμμένες πατάτες για να γίνει χώρος και ρίξτε δίπλα τους το κρεμμύδι (ή βγάλτε τες εντελώς).

  26. 26

    Παρεμπιπτόντως, βάλτε κάτω από το σουρωτήρι και καμιά λεκανούλα, μη γίνει η κουζίνα σας χάλια. Τα λαχανικά θα βγάλουν πολλά υγρά όση ώρα στραγγίζουν, προσέξτε το

  27. 27

    Αυτό είναι ένα μόνο μέρος από τα υγρά που απέβαλαν, μόνο στο πρώτο τέταρτο. Η συνολική ποσότητα ήταν –τουλάχιστον– τριπλάσια!!!

Αντιδράσεις

Σχόλια (5)

KonCha78
KonCha78 @koncha78
Πολύ ωραία συνταγή... Δυστυχώς ξέχασα να βγάλω φωτογραφία και φαγώθηκε

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens