Σαλάμια από τον Howard
Γνήσια σπιτικά αλλαντικά που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή"γεύσεις παράδοσης", που προβάλλεται στον 902TV κάθε Τετάρτη 18.00 - 19.00.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ο Howard και η γυναίκα του Μαρία είχαν κερδίσει το διαμαντένιο βραβείο 2000 στον διαγωνισμό για το καλύτερο λουκάνικο, που έγινε στην Αγγλία.
Υλικά
-
Βασικό μείγμα κρέατος/λίπους
-
Κρέαςχοιρινό από ώμο
-
Λίποςαπό χοιρινό, το σκληρό άσπρο λίπος της πλάτης (περίπου το μισό πολτοποιημένο και το μισό σε μικρούς κύβους)
-
Έντερααπό μοσχάρι (για 5 κιλά μείγματος το μήκος των εντέρων που χρησιμοποιούνται είναι 6 μέτρα)
-
κιλό Μείγμα ζύμωσης ανά
-
2,5 γρ "Cure 2" (αλάτι, νιτρώδες άλας νατρίου, νιτρικό άλας νατρίου)
-
20 γρ αλάτι
-
5 γρ δεξτρόζη
-
6 γρ γάλα σε σκόνη
-
0,5 γρ LS25 (εκκινητής)
-
λίγο κόκκινο κρασί
-
Σαλάμι απλό (Ανά κιλό μείγματος κρέατος/λίπους)
-
2,5 κ.γ. (κουταλάκια γλυκού) ψιλοκομμένο σκόρδο
-
2 κ.γ. θρυμματισμένους σπόρους μάραθου
-
4 κ.γ. θρυμματισμένο μαύρο πιπέρι
-
3 κ.γ. μείγματος "τεσσάρων μπαχαρικών" (quatre epices)άσπρο πιπέρι, μσχοκάρυδο, σκόνη τζίντζερ, γαρύφαλλο
-
1 κ.γ. μασίς
-
Chorizo (Σημείωσηχρησιμοποιείται πιο λιπαρό μείγμα κρέατος π.χ. από ώμο και κοιλιά χοιρινού) (Ανά κιλό μείγματος κρέατος/λίπους)
-
4 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο
-
2 κ.γ. θρυμματισμένους σπόρους μάραθου
-
1,5 κουταλιά σούπας καπνιστή γλυκιά πάπρικα
-
1 κουταλιά σούπας καπνιστή καυτερή πάπρικα
-
0,5 κ.γ. θρυμματισμένο μαύρο πιπέρι
-
Σαλάμι με τσίλι (Ανά κιλό μείγματος κρέατος/λίπους)
-
4 ψιλοκομμένες μικρές καυτερές πιπεριές τσίλι
-
2 κ.γ. σάλτσα τσίλι (habanero)
-
3 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο
-
1 κ.γ. θρυμματισμένο μαύρο πιπέρι
-
λίγη γλυκιά πάπρικα
-
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
-
1 κ.γ. μασίς
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αρχίστε πλένοντας τα έντερα πολύ καλά με νερό. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία το κρέας και το λίπος πρέπει να είναι αρκετά κρύα.
-
2
Κόψτε το κρέας σε κομμάτια και περάστε το μέσα από μηχανή κιμά.
-
3
Προσθέστε το λίπος και ζυγίστε το τελικό μείγμα κρέατος/λίπους.
-
4
Υπολογίστε την ποσότητα που χρειάζεστε για κάθε συστατικό του μείγματος ζύμωσης ξεχωριστά. Προσθέστε τα όλα μαζί και ανακατέψτε πολύ καλά.
-
5
Υπολογίστε την ποσότητα μπαχαρικών για τον τύπο σαλαμιού που θέλετε. Προσθέστε και τα μπαχαρικά στο μείγμα. Ανακατέψτε πολύ καλά.
-
6
Ετοιμάστε τα έντερα για γέμισμα περνώντας τα στη μηχανή γεμίσματος και κάνοντας έναν κόμπο στην αρχή.
-
7
Γεμίστε τα με το μείγμα κάνοντας κατά καιρούς κόμπους.
-
8
Κρεμάστε τα σαλάμια σε θερμοκρασία δωματίου (25 βαθμούς Κελσίου) για μια μέρα.
-
9
Στη συνέχεια μεταφέρετε τα σαλάμια σε μέρος δροσερό και αεράτο. Τα σαλάμια θα αρχίσουν να χάνουν νερό και το έντερο θα ξεραθεί. Αφήστε τα για 3 ως 6 εβδομάδες ανάλογα με το πόσο σκληρά και ξερά τα θέλετε. Μόλις γίνουν μπορείτε να τα τυλίξετε καλά με λαδόχαρτο και να τα κρατήσετε στην κατάψυξη για 6 μήνες.
Σχόλια (9)