Σαλάτα με αβοκάντο (guacamole) και αυγά βραστά

14 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

”Μία τροφή που δεν έχει αντίπαλο ανάμεσα στα φρούτα, το πραγματικό φρούτο του Παραδείσου”. Δια στόματος Χεμινγουέι…Υπάρχουν και εκείνοι που το ονομάζουν “αχλάδι αλιγάτορα”, λόγο του σχήματός του αλλά και της φλούδας του που παραπέμπει στο δέρμα αυτών των ερπετών.Όπως και να ‘ναι, το αβοκάντο (avocado) με τις αντιοξειδωτικές του ιδιοτητες, τον υψηλό αριθμό φυτικών ινών και την προστασία που προσφέρει απέναντι στην αρτηριακή πίεση, είναι ένας “φίλος” που πρέπει να βρίσκεται συχνά στο τραπέζι μας.Η συνταγή που ακολουθεί είναι μία φρέσκια σαλάτα, με βασικό υλικό τη guacamole (άρα, το αβοκάντο) και βραστά αυγά. Εύκολη, γρήγορη, δροσιστική, νόστικη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η guacamole είναι μία σάλτσα κατ’ εξοχήν δροσερή (και λεμόνι, αβοκάντο και ντομάτα συμβάλουν σε αυτό), αλλά ταυτόχρονα ΠΡΕΠΕΙ να είναι και καυτερή (γι’ αυτό και δεν θα τσιγκουνευτείτε την καυτερή πιπερίτσα αλλά και το πιπέρι, φθάστε τα στα όριά σας), όπως και πικάντικη (να γιατί δεν πρέπει να …βγάλετε από τη συζήτηση ούτε τις σκελίδες του σκόρδου, ούτε και το αλάτι, καλύτερα σχετικά χοντρό αυτό, για να το νοιώθετε στα δόντια). Εγώ έβαλα στη δική μας 4 (!!!) σκελίδες σκόρδο, μισή καυτερή αποξηραμένη πιπερίτσα (ΜΕ τους σπόρους της), αλλά και μισό κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι με καυτερή πάπρικα μαζί.Το κύμινο (σε σκόνη) δεν είναι στην παραδοσιακή συνταγή. Κάπου κάποιος κάποτε θα μου το είπε και το “υιοθέτησα”, επειδή δίνει ένα πολύ ωραίο άρωμα στη σάλτσα.Αντίθετα, στην παραδοσιακή συνταγή, η guacamole σερβίρεται με συνοδεία κύβων ντομάτας. Της προσδίδουν ακόμη περισσότερη δροσιά και πηγαίνουν υπέροχα, σαν συνδυασμός γεύσεων, με το αβοκάντο. Σε αυτήν την εκδοχή της, όμως, με το αυγό, την απέφυγα. Εσείς μπορείτε κάλλιστα να το αποπειραθείτε, θα χρειασθείτε απλά μισή ώριμη ντομάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια. Και, θυμηθείτε, η ντομάτα προστίθεται στη σάλτσα την τελευταία στιγμή, στο σερβίρισμά της (εδώ, αμέσως πριν την αλείψουμε στις φέτες του ψωμιού).

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

10 Minutes
4 άτομα
  1. 4 σφικτά αυγά (ένα 10λεπτο βράσιμο κατ’ ελάχιστον)
  2. …για τη σάλτσα
  3. 2 ώριμα αβοκάντο
  4. 1 μέτριο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο (περίπου 1/2 φλυτζάνι)
  5. jalapeño καυτερή πιπεριά (εδώ, καυτερή αποξηραμένη πιπερίτσα), πολύ ψιλοκομμένη
  6. 1 ή και 2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες και αυτές
  7. 3-4 κουταλιές χυμό λάιμ ή λεμόνι
  8. 1/2 κ.γ. αλάτι
  9. 1 γερή τσιμπιά (1/3 κ.γ.) φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  10. 1 τσιμπιά κύμινο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Έχουμε βράσει τα αυγά να γίνουν σφικτά (τουλάχιστον ένα 10λεπτο). Είναι ένας καλός τρόπος να αξιοποιήσετε τα κόκκινα πασχαλινά αυγά, την περίοδο αμέσως μετά το Πάσχα.

  2. 2

    Τα κόβουμε σε σχετικά μικρά κυβάκια (στο 1,5 εκατοστό).

  3. 3

    Ετοιμάζουμε την σάλτσα guacamole (δείτε αναλυτικά το πώς, στη συνταγή”Sauce guacamole. Η Μεξικάνα και… τα μυστικά της!”. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν θα την ολοκληρώσετε με την προσθήκη της ντομάτας.

  4. 4

    Προσθέτουμε στη guacamole μία γερή κουταλιά μαγιονέζας

  5. 5

    Και ανακατεύουμε καλά, να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά

  6. 6

    Τελευταία προσθέτουμε στη σαλάτα μας και τα κυβάκια των αυγών,

  7. 7

    Και συνεχίζουμε για ακόμη λίγο και με ελαφρές κινήσεις το ανακάτεμα (ο κρόκος αναπόφευκτα θα αποχωρισθεί από το ασπράδι, δεν θέλουμε όμως να διαλυθεί εντελώς και να χαθεί μέσα στην υπόλοιπη σαλάτα).

  8. 8

    Σερβίρουμε τη δροσιστική σαλάτα μας πάνω σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού ή και σε φρυγανιές. Πολύ καλή και πάνω σε ψωμί σίκαλης.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens