Σαλάτα με φακές
Πολίτικη συνταγή
Λίγα μυστικά ακόμα
Την συνταγή την βρήκα από ένα βιβλίο της Μίμα Καρβούνη.
Υλικά
-
1 1/2 φλιτζ. φακές
-
1/2 φλιτζ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-
1 φλυτζ. ντομάτες ψιλοκομμένες
-
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
1/2 φλυτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
-
4-5 κλωναράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
-
1 1/2 κουτ.γλ. κύμινο σε σκόνη
-
1/2 κουτ.γλ. κόκκινο πιπέρι
-
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
-
2 κουτ. ασπρο κρασόξυδο
-
2 κουτ. χυμό λεμονιού
-
αλατοπίπερο
-
φύλλα από σγουρό μαρούλι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζετε τις φακές σε κατσαρόλα με 2 1/2 φλιτζάνια νερό και τις αφήνετε να βράσουν. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 35 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν. Κατά την διάρκεια του βρασίματος ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα προσέχοντας να μην παραβράσουν και λιώσουν.
-
2
Τις σουρώνετε και της βάζετε σε μεγάλο μπολ.
-
3
Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το μαρούλι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Το σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 15 λεπτά το λιγότερο για να κρυώσουν.
-
4
Τακτοποιείτε σε πιατέλα τα φύλλα του μαρουλιού και αδειάζεται από πάνω τις φακές.
-
5
Σερβίρεται παγωμένη.
Σχόλια