Σαλιγκάρια της Ευδοξίας (τουρλού με σαλιγκάρια)
Η συνταγή είναι από τη θεία μου την Ευδοξία (80 χρονών σήμερα), Κρητικιά που ζει στην Αθήνα. Φτιάχνετε με σαλιγκάρια και λαχανικά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η κ.Ευδοξία Σαραντίδου συμβουλεύειΜαζεύουμε 1 κιλό σαλιγκάρια κι αν είναι καλοκαίρι και είναι σφραγισμένα στο στόμιό τους είναι έτοιμα για μαγείρεμα (βρίσκονται σε νάρκη). Αν τα σαλιγκάρια τα μαζέψουμε άλλη εποχή , όταν περπατάνε δηλαδή, χρειάζονται απαραίτητα «τάισμα» για 1 εβδομάδα με μακαρονάκι ωμό ή αλεύρι.Τα καλοκαιρινά σαλιγκάρια θέλουν μετά το μάζεμα να μείνουν 1 ώρα σε νερό, ώστε να ξυπνήσουν και να διαπιστώσουμε ότι είναι ζωντανά. Μετά τα καθαρίζουμε καλά με ένα μαχαιράκι (πετάμε τα υπολείμματα του στόματος) και για καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε μια καινούρια οδοντόβουρτσα. (Φυσικά μπορούμε να αγοράσουμε σαλιγκάρια έτοιμα και καθαρισμένα).
Υλικά
-
1 κιλό σαλιγκάρια
-
2/3 του νεροπότηρου ελαιόλαδο
-
2-3 κρεμμύδια ξερά
-
2-3 σκελίδες σκόρδο
-
Λίγο δυόσμο
-
3 ώριμες ντομάτες
-
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
-
5-6 μελιτζάνες κομμένες μεγάλες ροδέλες
-
5-6 κολοκυθάκια κομμένα μεγάλες ροδέλες
-
5-6 πιπεριές πράσινες σε ροδέλες
-
2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που τα σκεπάζει καλά και τα βράζουμε ¼ της ώρας. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε.
-
2
Βάζουμε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με τα σκόρδα, το δυόσμο.
-
3
Ρίχνουμε, μόλις ξανθύνουν τα κρεμμύδια, τα άλλα λαχανικά και αφού τσιγαριστούν κι αυτά ρίχνουμε τα στραγγισμένα σαλιγκάρια και τέλος τη ντομάτα.
-
4
Μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και σε ½ ώρα δοκιμάζουμε τα λαχανικά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο!!!
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια