Σάμαλι Εδεσματολόγιου Σμύρνης
Ένα γλυκό που μας ταξιδεύει στά έθιμα και στο χρόνο. Μικρά Ασία γεύσεις που ανιχνεύονται και ανακαλύπτονται στη διάρκεια αυτου του ταξιδιού.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αυτό το γλυκό είναι ακόμη καλύτερο την επόμενη μέρα.Η συνταγή είναι από το αγαπημένο μου βιβλίο εδεσματολόγιον Σμύρνης
Υλικά
-
1/2 κιλο σιμιγδάλι χοντρό
-
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
-
3 κουταλάκια μπέικεν πάουντερ
-
1 1/2 φλιτζάνι γάλα
-
100 γρ.βούτυρο φρέσκο λιωμένο
-
ξύσμα λεμονιού
-
Σιρόπι
-
3 φλιτζάνια ζάχαρη
-
4 φλιτζάνια νερό
-
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
-
1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη
-
1 βανιλέτα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ανακατεύουμε σε μικρή λεκάνη όλα τα υλικά.
-
2
Τα αδειάζουμε και τα απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και αφήνουμε το μίγμα για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
-
3
Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να δημιουργηθεί κρούστα από πάνω.
-
4
Για το σιρόπιβράζουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε πρός το τέλος το λεμόνι.
-
5
Όταν ψηθεί χαράζουμε ελαφρά το γλυκό με ένα μαχαίρι και μετά το περιχύνουμε με το σιρόπι.
-
6
Το σάμαλι πρέπει να ποτίσει καλά με το σιρόπι και να κοπεί ύστερα από ώρες.
Σχόλια (26)