Σάμαλι Πάρου
Απο τα καλυτερα σαμαλι που πλησιαζουν το παραδοσιακο..
Λίγα μυστικά ακόμα
(Επειδη εχω ασχοληθει παρα πολυ με το συγκεκριμμενο γλυκο, θεωρω οτι αυτη η συνταγη πλησιαζει αρκετα το ποθητο. Ειναι τραγανο, εχει τη γευση, το σωστο φουσκωμα, αλλα ΔΕΝ ειναι Νηστισιμο! Οσα εχω φτιαξει με νερο, με χυμο πορτοκαλιου, λεμονιου, ΔΕΝ! Επισης, δεν δεχομαι τον συνδυασμο μπεικιν παουντερ-σοδας.. Η Μ.π. περιεχει Σοδα με ξυδι (ή λεμονι)
Υλικά
-
3 γιαουρτια (κεσεδακια)
-
1 πακετο χοντρο σιμιγδαλι
-
1 μπεικιν παουντερ
-
1 κουταλακι σοδα
-
2 κουπες ζαχαρη
-
1/2 κουταλακι μαστιχα
-
Για το σιροπι
-
2 κουπες νερο
-
2 κουπες ζαχαρη
-
1/2 χυμο λεμονι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Διαλύουμε τη μαστίχα σε λιγο καθαρό οινόπνευμα, ανακατεύοντας.
-
2
Βαζουμε ολα τα υλικα και τα ανακατευουμε, αφηνοντας τα 10-15 λεπτα να ψιλοτραβηξουν.
-
3
Κατοπιν τα βαζουμε σε ελαφρα βουτυρωμενο ταψι και ψηνουμε σε προθερμανσμενο φουρνο στους 200 βαθμους για 30 λεπτα (στη μεση)
-
4
Το σιροπι το αφηνουμε να παρει μια καλη βραση και το προσθετουμε οταν το ενα ειναι κρυο (π.χ. το σαμαλι) και το αλλο ζεστο (π.χ. σιροπι)
-
5
Για να γυαλισει περναμε την επιφανεια με λιγο λαδι ή βουτυρο (οταν εχει ηδη ψηθει) και το ξαναβαζουμε για αλλα 3-5 λεπτα)
Σχόλια (7)