Σάμαλι πολίτικο
Τέλειο σιροπιαστό γλυκό!!!
Υλικά
-
2 1/2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
-
1 1/2 κούπα ζάχαρη
-
1 1/2 κούπα γιαούρτι
-
1 κουταλάκι σόδα
-
1/4 κουταλάκι βανίλια ή μαστίχα κοπανισμένη
-
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
-
25 αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση
-
4 κουταλιες βούτυρο λιωμένο
-
για το σιροπι
-
2 κούπες ζάχαρη
-
1 1/4 κούπας νερό
-
1/3 κούπας γλυκόζη
-
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
-
λίγη βανίλια ή μαστίχα κοπανισμένη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη βανίλα ή μαστίχα και το μπέικιν.
-
2
Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι με τη σόδα και ρίξτε το μέσα στο μίγμα του σιμιγδαλιού.
-
3
Ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι.
-
4
Αδειάστε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι 35 εκ. περίπου και στρώστε την επιφάνεια με μια υγρή σπάτουλα.
-
5
Αφήστε το να σταθεί 2-3 ώρες να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
-
6
Κόψτε το με μαχαίρι σε κομμάτια και βάλτε μισό αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού.
-
7
Ψήστε το στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά,να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
-
8
Βάλτε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράστε τα 5 λεπτά.
-
9
Βγάλτε το γλυκό απ'το φούρνο και με ένα πινέλο αλείψτε την επιφάνεια με βούτυρο.
-
10
Ρίξτε κουταλιά κουταλιά όλο το σιρόπι και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
-
11
Βγάλτε τα κομμάτια σε πιατέλα και σκεπάστε το με πλαστική μεμβράνη να μη στεγνώσει.
Σχόλια (8)