Σάμαλι
Αν μας ενδιαφέρει να κάνουμε νηστίσιμο αυτό το παραδοσιακό γλυκό, τότε αντικαθιστούμε το γιαούρτι ή το γάλα που περιέχει, με την πορτοκαλάδα.
Υλικά
-
1 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
-
1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
-
1 1/2 φλ. ζάχαρη
-
1 1/2 φλ. γιαούρτι ή γάλα ή πορτοκαλάδα
-
1 κ.γ. σόδα
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου
-
Για το σιρόπι
-
1 1/2 φλ. νερό
-
2 1/2 φλ. ζάχαρη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
-
2
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα το μείγμα και το αφήνουμε να κάτσει για 3 ώρες. Χαράσσουμε και βάζουμε αν θελουμε από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο στο κάθε κομμάτι.
-
3
Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι. βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Αν θελουμε βάζουμε φλούδα από λεμόνι ή από πορτοκαλι μέσα για έξτρα άρωμα.
-
4
Ψήνουμε στους 170° για περίπου 30 λεπτά. Εξαρτάται πάντα από το φούρνο αλλά και το πάχος του γλυκού.
-
5
Όταν το βγάλουμε, το περνάμε με λάδι ή βούτυρο για να γυαλίσει και το σιροπιάζουμε.
Σχόλια (88)