Σάντουιτς “Monte Cristo Benedict”. Για τη γιορτή σας μπαμπάδες

12 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Θέλετε μία ιδέα για να γιορτάσετε την γιορτή του πατέρα; Γιατί, μπορεί “μάνα να είναι μόνο μία”, αλλά και ο πατέρας ένας είναι και αυτός. Η μόνη διαφορά είναι ότι, ενίοτε, αυτός ο δεύτερος δεν είναι απολύτως καθαρό… ποιος είναι! Πέραν αυτού, ουδέν! Η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου δεν είναι μακριά!Πιτσιρικαρία του site, αναλάβατε δράση! Φτιάξε στους πατεράδες σας ένα ωραίο πρωινό, που θα του μείνει αξέχαστο. Όχι, δεν χρειάζονται mousse σοκολάτας, χρωματιστά κέικς με δεκαπέντε στρώσεις, φράουλες με σαντιγύ (ή σαντιγύ με φράουλες, ανάλογα με το… πόσο βαθειά μέσα στην αμαρτία είναι…) και φιλετάκια με sauce σαμπάνιας, που “ξετρελλαίνουν” τις μαμάδες… Ο μπαμπάς είναι αλλιώς.Φαντασθείτε λοιπόν να του φτιάχνατε ένα συνδυασμό του καλύτερου γαλλικού τόστ που έχει φάει ποτέ, με το νοστιμότερο σάντουιτς ζαμπόν-τυρί που, επίσης, είχε ποτέ… Και, από πάνω του, περιχυμένο με τα πιο πετυχημένα αυγά ποσέ που έχει ποτέ ονειρευθεί!!!Πως; Τι σας ψιθυρίζει από δίπλα η μαμά; Ότι δεν θα ήταν άσχημη και μία ωραία σαλτσούλα; Είναι σας λέει απαραίτητη μία sauce hollandaise στα αυγά Benedict; ΌΧΙ! Όχι, δεν την χρειάζεστε! Ο κρόκος του αυγού από μόνος του, είναι μία εξαιρετική “σάλτσα”.Δοκιμάστε να του τα φτιάξετε και πείτε μου μετά…

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως, οι πρώτες φέτες να έχουν “πιεί” το περισσότερο από το αυγο-μείγμα και να μην υπάρχει αρκετό για την τελευταία σας, μπορείτε αυτά τα περάσματα να είναι πολλαπλά (δύο ή και τρία). Περνούμε τη μία φέτα, απορροφά λίγο μείγμα (δεν την αφήνουμε δηλαδή να απορροφήσει πολύ), την γυρίζουμε από την άλλη και κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Την αφαιρούμε και την ακουμπούμε σε ένα πιάτο (χωρίς χαρτιά από κάτω). Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τις επόμενες φέτες ψωμιού. Όταν τελειώσουν όλες, τους κάνουμε ένα δεύτερο “πέρασμα”, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Επαναλαμβάνουμε και τρίτη φορά την ίδια διαδικασία. Εάν εξακολουθήσει να έχει μείνει κάποια ποσότητα αυγο-μείγματος στο μπολ, περνούμε τις φέτες από εκεί μέσα και μία τέταρτη φορά. Πάντως η ποσότητα του μείγματος στο μπολ δεν είναι καθόλου λίγη, συνεπώς οι φέτες μας θα πρέπει να απορροφήσουν μία καλή ποσότητα υγρού η κάθε μια τους και να έχουν μουσκέψει για τα καλά.Με τον όρο “Monte Cristo” είναι γνωστό ακριβώς αυτό το σάντουιτς, το φτιαγμένο με φέτες ψωμιού βουτηγμένες σε αυγό και τηγανισμένες, που μέσα του έχει φέτες ζαμπόν και τυρί. Με την προσθήκη και των αυγών “Benedict” (αυγών ποσέ με σάλτσα hollandaise), γίνεται “Monte Cristo Benedict”. Μόνο που εδώ έχει παραλειφθεί η sauce hollandaise (Benedict), που θα έκανε το πιάτο πολύ πιο απαιτητικό στην ετοιμασία του και, βέβαια, αρκετά πιο βαρύ.Όσο για τα αυγά ποσέ, αυτά μπορούμε να τα φτιάξουμε και την προηγούμενη ημέρα, να τα αφήσουμε στο ψυγείο για την ώρα που θα ετοιμάσουμε τα γαλλικά τόστς και να τα ξαναζεστάνουμε, όπως αναλυτικά περιγράφεται στη συνταγή“Αυγά ποσέ …αναβαθμισμένα! Σαν αυτά, άλλο κανένα!”.Στους χρόνους της συνταγής δεν περιλαμβάνεται ο χρόνος ετοιμασίας των αυγών ποσέ. Υπολογίστε αυτόν τον επιπλέον χρόνο μαγειρέματος για την ετοιμασία τους στα 10 λεπτά και άλλα 3-4 λεπτά για την προετοιμασία.Και γιατί πρέπει να μπαίνει κανείς σε μία τέτοια διαδικασία για να φτιάξει δύο απλά μελάτα αυγουλάκια με αυτόν τον τρόπο; Διότι με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι η απάντηση. Δεν θέλετε να κάνετε όλη αυτή τη φασαρία με το ζέσταινε, μετά πάγωνε, κατόπιν ξαναζέσταινε, ζέστανε και τα πιάτα και ούτω καθεξής; Τότε ακολουθήστε τον απλό τρόπο (υπάρχει συνταγή στο site) και θα έχετε τα αυγά που …αξίζουν σ’ αυτόν.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
4 άτομα
  1. 2 μεγάλα αυγά
  2. 60 ml (1/4 φλυτζανιού, περίπου 60 γρ) κρέμα γάλακτος πλήρη
  3. 1 κ.σ. ζάχαρη
  4. 1 τσιμπιά αλάτι
  5. 1 τσιμπιά πιπέρι cayenne
  6. 1 τσιμπιά κύμινο σε σκόνη
  7. 4 παχιές φέτες ψωμί της προηγούμενης ημέρας
  8. 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  9. 8 λεπτές φέτες ψητό ή καπνιστό ζαμπόν
  10. 4 φέτες τυρί Cheddar
  11. 4 φέτες τυρί Havarti
  12. 8 αυγά ποσέ
  13. 2 κ.γ. (ή και περισσότερο, αν σας αρέσει) ψιλοκομμένο σχινόπρασο
  14. 1 τσιμπιά ημί-χοντρο αλάτι
  15. 1 τσιμπιά (ή και περισσότερο, αν σαν αρέσουν τα πικάντικα) πιπέρι cayenne
  16. …για τα αυγά ποσέ (εάν τα κάνετε όπως λέει η συνταγή παρακάτω)
  17. 1 κ.γ. ξύδι από λευκό κρασί
  18. 1/2 κ.γ. αλάτι
  19. 2 αυγά (όσο πιο φρέσκα γίνεται)
  20. (Οι ποσότητες είναι για κάθε 2 αυγά που θα ετοιμάσουμε)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

  2. 2

    Σε ένα μπολ ρίχνουμε μαζί τα 2 αυγά, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, από μία τσιμπιά αλάτι, πιπέρι cayenne και κύμινο,

  3. 3

    Και τα κτυπούμε μέχρι να ενωθούν όλα πολύ καλά, σε ένα ομοιογενές μείγμα.

  4. 4

    Σε αυτό το μείγμα βουτούμε τις φέτες του ψωμιού, μία τη φορά και αφήνουμε το ψωμί να απορροφήσει μία ποσότητα από το μείγμα.

  5. 5

    Τη γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, να απορροφήσει και από εκεί αυγο-μείγμα (δείτε “Μυστικά” [1])

  6. 6

    Ζεσταίνουμε καλά ένα ευρύχωρο τηγάνι σε ΜΕΤΡΙΑΣ έντασης εστία, και λιώνουμε την κουταλιά το βούτυρο. Γέρνοντας κατάλληλα το τηγάνι αφήνουμε το λιωμένο βούτυρο να κυλήσει και να λιπάνει όλη την επιφάνειά του (εάν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πινελάκι, θα διευκολύνει τη δουλειά σας).

  7. 7

    Βάζουμε τις μουσκεμένες φέτες μας στο τηγάνι, να τηγανισθούν για 2 με 3 λεπτά από τη μία πλευρά τους, και να πάρουν ένα ωραίο, ελαφρά καφετί, χρώμα από το ψήσιμο του αυγού που τις καλύπτει,

  8. 8

    Πριν τις γυρίσουμε και τις ψήσουμε για άλλο τόσο χρόνο και από την άλλη πλευρά.

  9. 9

    Όταν οι αυγο-φέτες είναι έτοιμες, έχουν καλυφθεί από ένα στερεοποιημένο σκουρόχρωμα στρώμα αυγού,

  10. 10

    Τις ακουμπούμε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας (τη μία δίπλα στην άλλη, να μην ακουμπούν και επικαλύπτονται, υπάρχει φόβος να ξεκολλήσει κάποιο μέρος από την αυγουλένια επικάλυψή τους).

  11. 11

    Στο ίδιο τηγάνι και πάνω από την ίδια ΜΕΤΡΙΑ φωτιά (μπορεί ίσως να χρειασθεί να προσθέσουμε λίιιιιγο ακόμη βούτυρο), απλώνουμε τις φέτες του ζαμπόν και τις τοστάρουμε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρά καφετί χρώμα, για 1 λεπτό περίπου την κάθε πλευρά τους.

  12. 12

    Ξεκινούμε τη …“συναρμολόγηση”Πάνω σε κάθε αυγο-φέτα τοποθετούμε μία φέτα τυρί Cheddar. Φροντίστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια της φέτας (χρησιμοποιώντας και μικρά κομματάκια τυριού για να καλυφθούν τα κενά, χωρίς όμως να ρίξετε απλά από πάνω της μία μεγάλη φέτα τυρί, σαν …σεντόνι!

  13. 13

    Πάνω από το τυρί τοποθετούμε δύο φέτες από το ζαμπόν που έχουμε ψήσει και εδώ φροντίζοντας να το έχουμε κόψει κατάλληλα ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια κάθε φέτας, χωρίς να κρέμεται το ζαμπόν πέρα από τα όριά της.

  14. 14

    Τελειώνουμε με μία φέτα τυρί Havarti. Αυτό μπορείτε να το αφήσετε, αν θέλετε, να κρέμεται ελαφρά έξω από την περιφέρεια της κάθε φέτας, για να δημιουργήσει το εφέ του λιωμένου τυριού. Ή, μπορείτε να δημιουργήσετε και τίποτα σχέδια πάνω στις φέτες.

  15. 15

    Τοποθετούμε τη λαδόκολλα με τις “συναρμολογημένες” φέτες σε ένα χαμηλό ταψάκι φούρνου και τις βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δούμε τις φέτες του γαλλικού τοστ να έχουν χάσει την υγρασία τους και τα τυριά να έχουν λιώσει και να αρχίζουν να γυρίζουν σε καφετί χρώμα.

  16. 16

    Στο τέλος αυτού του χρόνου βγάζουμε το ταψάκι με τις φέτες από το φούρνο

  17. 17

    Τις μεταφέρουμε στα πιάτα σερβιρίσματος,

  18. 18

    Και, έτσι όπως είναι ακόμη καυτές, τοποθετούμε από πάνω τους από 2 αυγά ποσέ (εδώ 1 αυγό μόνο, το έχουμε παρακάνει μετά το Πάσχα στα αυγά και θέλει λίγο …“κράτει”).

  19. 19

    Πασπαλίζουμε με λίγο ημί-χοντρο αλάτι (να το νοιώθουμε στις μπουκιές μας), όπως και με λίγο πιπέρι cayenne αλλά και ψιλοκομμένο σχινόπρασο και σερβίρουμε όπως είναι, καυτά.

  20. 20

    Κόψτε με το μαχαίρι σας μικρά κομμάτια-μπουκιές από το Γαλλικό Τοστ σας (ή, αλλιώς, “Σάντουιτς Monte Cristo”), κόβοντας μαζί και τα ποσέ αυγά και αφήνοντας τον μελάτο κρόκο να κυλήσει απαλά και να περιχύσει το τυρί σαν μία τέλεια sauce, και απολαύστε ένα από τους καλύτερους τρόπου να φάτε τα αυγά σας! Τύφλα να ‘χει η sauce Benedict που προβλέπει η κλασσική συνταγή για Σάντουιτς “Monte Cristo”!!

  21. 21

    (TIP_1)ΑΥΓΑ ΠΟΣΕΌση ώρα ψήνονται οι φέτες, έχουμε το χρόνο να ετοιμάσουμε τα αυγά ποσέ. Εάν δεν έχετε άλλη συνταγή, δείτε εδώ για μία κάπως …ας την πούμε αναβαθμισμένη, εκδοχή. Από τη συνταγή“Αυγά ποσέ …αναβαθμισμένα! Σαν αυτά, άλλο κανένα!” (https//www.sintagespareas.gr/sintages/aiga-pose-e280a6anabathmismena-san-ayta-allo-kanena.html) του site.

  22. 22

    (TIP_2)Όπως αναλυτικά περιγράφεται παρακάτω (“Μυστικά” [1]), θα περάσετε τις φέτες του ψωμιού με διαδοχικά και επαναλαμβανόμενα περάσματα μικρής διάρκειας (20-25 δευτερόλεπτα) από τα κτυπημένα αυγά, για να εμποτισθούν ομοιόμορφα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens