Σφολιάτα με ζαμπόν και τυριά άπαιχτη
Μια τέλεια συνταγούλα για πρωϊνό ή συνοδευτικό. Γευστική ζαμπονοτυρόπιτα που θα γλύφεις και τα δάχτυλά σου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορούμε να μην ψιλοκόψουμε το ζαμπόν αλλά να βάλουμε ολόκληρες φέτες πριν και αφού βάλουμε τη γέμιση κρέμας-τυριών. Άν θέλετε πασπαλίζετε με σουσάμι, ή τριμμένο κεφαλοτύρι πριν το βάλετε στο φούρνο.
Υλικά
-
2 φύλλα σφολιάτας
-
1 φλιτζάνι ζαμπόν ψιλοκομμένο και 6 φέτες ολόκληρες
-
3 φλιτζάνια ανάμεικτα κίτρινα τυριά τριμμένα και 2-3 κουταλιές επιπλέον
-
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
-
2 αυγά και 1 κρόκος
-
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ανακατεύουμε τα 3 φλιτζάνια τριμμένα τυριά (εγώ έβαλα 2 κουτάκια τυριά τριμμένα ανάμεικτα του ΑΒ) με το ζαμπόν, τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.
-
2
Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε παραλληλόγραμμο, με λίγο λαδάκι αλειμμένο αντικολλητικό ταψί, το πασπαλίζουμε με τα επιπλέον τριμμένα τυριά και απλώνουμε πάνω τις ολόκληρες φέτες από το ζαμπόν.
-
3
Στη συνέχεια απλώνουμε τη γέμιση τυριών-κρέμας.
-
4
Σκεπάζουμε τη γέμιση με το δεύτερο φύλο σφολιάτας. Κολλάμε τις ενώσεις της ζύμης πιέζοντας ελαφρά με λίγο νεράκι.
-
5
Χτυπάμε τον κρόκο αυγού που έμεινε και αλείφουμε την επιφάνεια.
-
6
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Σχόλια