Συκώτι alla veneziana

Μαγειρεύτηκε 9 φορές
ggr
ggr @george
Athens

Το περίφημο Harry's bar, λατρεμένο στέκι του Hemingway όταν αυτός διέμενε στη Βενετία, προσφέρει κάποια πιάτα που χαρακτηρίζονται από τη λεπτή, ντελικάτη γεύση τους και από το πόσο ελαφριά είναι. Σοφιστικέ και ελαφρά ρετρό και το Harry's bar της Ρώμης, στην αρχή της via Vittorio Veneto, πέρα από τη φοβερή του ατμόσφαιρα, θα σας κερδίσει και με την εκλεκτή κουζίνα του, έναν εκπρόσωπο της οποίας θα μάθουμε να επιχειρήσουμε να αντιγράψουμε (ουφ, έφαγα το ..... συκώτι μου μέχρι να τα γράψω όλα)

Λίγα μυστικά ακόμα

Μυστικά δεν υπάρχουν. Ίσως μόνο το που θα βρούμε ….. ασφαλές συκώτι. Όχι, το πραγματικό «μυστικό» της συνταγής είναι οι λωρίδες του κομμένου συκωτιού να είναι πραγματικά λεπτές, να μη ξεπερνούν τα 4-5 χιλιοστά. Ένα δεύτερο μυστικό είναι στο πιπέρι. Το πιάτο αναδεικνύεται πολύ περισσότερο όταν μοσχοβολάει φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Και ένα τρίτο, κοινό αυτό, μυστικόέτσι ετοιμάζουν το συκώτι alla veneziana στο περίφημο Harry’s bar, στη Ρώμη.

https://www.youtube.com/watch?v=qKA-VbALJkQ

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

44 Minutes
4 - 6 άτομα
  1. 1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
  2. 3 μεγάλα κρεμμύδια
  3. 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  4. 100 ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  5. 50 γρ. φρέσκο βούτυρο
  6. αλάτι, πιπέρι (μακάρι φρεσκοτριμμένο)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Εάν έχουμε αγοράσει ένα ενιαίο κομμάτι συκώτι, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, περίπου στο ¼ του κιλού

  2. 2

    Αφαιρούμε την εξωτερική «πέτσα» του.

  3. 3

    Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια μας. Εγώ, όταν δεν έχω πίεση χρόνου (σιγά την καθυστέρηση, εδώ που τα λέμε), τα κόβω σε πολύ λεπτές ροδέλες.

  4. 4

    Ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό. Πάει πολύ ωραία με τη σαλτσούλα που θα φτιάξουμε, γι’ αυτό κόβουμε αρκετό, περί τις 3 κουταλιές της σούπας.

  5. 5

    Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε κάθε κομμάτι σε λεπτές, πολύ λεπτές λωρίδες, φροντίζοντας με το χέρι να παραμείνουν “ενωμένες” μεταξύ τους (γι’ αυτό είναι απαραίτητο το κοφτερό μαχαίρι).

  6. 6

    Ζεσταίνουμε λίγο περισσότερο από το μισό λάδι μας (λίγο πάνω από το ¼ ενός ποτηριού του κρασιού) σε αντικολλητικό τηγάνι, πάνω σε μέτρια έντασης μάτι. Φροντίζουμε το τηγάνι να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει όλο το συκώτι μας, αλλιώς θα χρειασθεί να το μαγειρέψουμε σε δύο δόσεις.

  7. 7

    Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο (ή σε λεπτές ροδέλες) κρεμμύδι και το αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να έχει πάρει ένα ελαφρά ρόδινο χρώμα, ανακατεύοντας συχνά (εάν είναι σε ροδέλες με ξύλινη σπάτουλα και απαλά, για να μη διαλυθούν). Θα μας πάρει κάτι λιγότερο από μισή ώρα στη σιγανή φωτιά που το έχουμε.

  8. 8

    Με τρυπητή κουτάλα ή σπάτουλα το βγάζουμε από το τηγάνι και το βάζουμε στην άκρη.

  9. 9

    Αυξάνουμε την ένταση στο μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι (άλλο ένα τέταρτο ποτηριού του κρασιού) και όταν και αυτό αρχίζει να τσιτσιρίζει, τότε προσθέτουμε τις λωρίδες του συκωτιού.

  10. 10

    Μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δούμε το συκώτι να παίρνει χρώμα, φροντίζοντας να το κουνάμε διαρκώς για να μη κολλήσει, με ένα ξύλινο κουτάλι.

  11. 11

    Προσθέτουμε τότε μία πρέζα αλάτι, πιπέρι όσο ….. αντέχουμε (το πιάτο είναι νόστιμο όταν είναι πικάντικο) και ρίχνουμε πάνω στα ….. κουρέλια του συκωτιού τα κρεμμύδια (τα θυμάστε ;) συνεχίζοντας το μαγείρεμα για ένα-δυό λεπτά ακόμη.

  12. 12

    Βγάζουμε το συκώτι (μαζί με το κρεμμύδι) και το τοποθετούμε σε ένα ευρύχωρο πιάτο.

  13. 13

    Τελειώνουμε. Ρίχνουμε στο τηγάνι (που ήδη μοσχοβολάει) περίπου το 1/5 μιάς συσκευασίας φρέσκου βούτυρου (τη μεσαία, των 250 γρ.), αφήνουμε να λιώσει και με το ίδιο ξύλινο κουτάλι που κουνούσαμε το συκώτι, βοηθούντος και του βούτυρου, μαζεύουμε ότι έχει μείνει στον πάτο του τηγανιού από το μαγείρεμα του συκωτιού.

  14. 14

    Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύουμε στον.... θησαυρό που έχουμε μαζέψει, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό μας.

  15. 15

    Αδειάζουμε πάνω στο συκώτι τη γευστικότατη αυτή σαλτσούλα και σερβίρουμε αμέσως.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (9)

Σχόλια (65)

roulaan
roulaan @cook_8450429
Το εφτιαξα απο την προηγουμενη περιγραφη σου.Ανεκτιμητη γευση και αρωμα.Για τα δικα μου γευστικα γουστα ο θησαυρος του τηγανιου μετα την αποσυρση του συκωτιου με εστειλε....αλλου.Τι αλλο να πω?Δεν ξερω που αλλου το φτιαχνουν αλλα τωρα πια...ΚΑΙ στο Ιλιον.......

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens