Σοκολατένιο σούσι με φράουλα

19 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
katerina_22
katerina_22 @missmagod
Ελλάδα

Το γνωστό Ιαπωνικό πιάτο στη γλυκιά του εκδοχή! Είναι ένα ασυνήθιστο -για τις ελληνικές προτιμήσεις- γλυκό, με πολλές παρασκευές, όμως οι λάτρεις του καινοτόμου θα το εκτιμήσουν και θα το τιμήσουν δεόντως!Η συνταγή για το παντεσπάνι είναι από το βιβλίο Εκπαιδευτική Ζαχαροπλαστική των εκδόσεων Le Monde/Les Livres du Tourisme. Η συνταγή για τα κουλουράκια τύχης είναι από εδώ. Την συνταγή εμπνευστήκαμε η ομάδα μου κι εγώ για ένα πρότζεκτ που μας ανατέθηκε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συγκεκριμένη ζύμη για τα κουλουράκια είναι πολύ ωραία και για να τα τυλίξετε σε κώνο για να φτιάξετε μίνι χωνάκια παγωτού. Μπορείτε να δείτε και εδώ τρόπο τυλίγματος.Αντί για ρύζι, φτιάξτε μια γέμιση από πραλίνα και λευκά rice crispies.Το matcha είναι φύλλα πράσινου τσαγιού σε μορφή πούδρας, συνεπώς είναι λίγο πικρά οπότε δοκιμάστε αν σας ευχαριστεί η γεύση πριν ρίξετε παραπάνω.Θα το βρείτε σε τεϊπωλεία ή σε καταστήματα με μπαχαρικά.Μπορείτε να διπλασιάσετε τη δόση του παντεσπανιού και να το ψήσετε σε μεγαλύτερο ταψί ή σε 2 δόσεις για να έχετε ένα κομμάτι ακόμα σε περίπτωση που σας σπάσει το πρώτο στο δίπλωμα. Αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε και τα δύο κάντε παραπάνω ρύζι.Αν σας περισσέψουν καραμελωμένα φουντούκια, φυλάξτε τα για επόμενη χρήση σε ένα σακουλάκι.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
12-13 μικρα κομματια σουσι
  1. Για το παντεσπάνι
  2. 65 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  3. 25 γρ αλεύρι μαλακό
  4. 13 γρ κακάο
  5. 1 δόση βανίλια
  6. Για τη γέμιση
  7. 80 γρ νερό
  8. 1 κ.σ. άχνη
  9. 30 γρ γάλα
  10. βανίλια
  11. ξύσμα από μισό λάιμ
  12. (προαιρετικά) εσάνς φράουλας
  13. 2-3 φράουλες κομμένες σε μικρά κυβάκια
  14. Για την εξωτερική στρώση
  15. 80 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  16. 60 γρ αποφλυωμένα και ανάλατα φουντούκια χοντροκομμένα
  17. 40 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  18. Για το "γουασάμπι"
  19. 125 γρ γάλα
  20. 15 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  21. λίγη βανίλια
  22. 1/3 κ.σ. matcha σε μορφή σκόνης (πράσινο τσάι Ιαπωνίας)
  23. Για τα κουλουράκια τύχης(20 κομμάτια περίπου)
  24. 50 γρ αλεύρι γοχ
  25. 75 γρ άχνη
  26. 60 γρ ασπράδι
  27. 30 γρ λιωμένο βούτυρο (αλλά όχι ζεστό)
  28. 1/2 κ.γ. κινέζικο μίγμα 5 μπαχαρικών ή εναλλακτικά λίγο γαρύφαλλο, λίγη κανέλα και λίγο μοσχοκάρυδο (βάζω στη μύτη του κουταλιού από το καθένα)
  29. χαρτάκια με ευχές

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεκινήστε με το "γουασάμπι" (μπορείτε και από την προηγούμενη να το έχετε έτοιμο όπως και τα κουλουράκια τύχης), βάζοντας το γάλα σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί (όχι να βράσει!).

  2. 2

    Σε ένα μπολάκι χτυπάτε τον κρόκο και τη ζάχαρη με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ασπρίσει.

  3. 3

    Πριν το γάλα βράσει το αποσύρετε από το μάτι,χαμηλώνετε στη μικρότερη θερμοκρασία και ρίχνετε σιγά σιγά σε μορφή κορδονιού το γάλα μέσα στο μπολ με το αυγό και τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει.

  4. 4

    Αφού ενσωματώσετε όλο το γάλα, μεταφέρετε το μίγμα πάλι στο κατσαρολάκι περνώντας το πρώτα μέσα από λεπτό σουρωτήρικαι πάνω στο μάτι.

  5. 5

    Σε πολύ χαμηλή φωτιά,ανακατεύετε συνεχώς σε οχταράκια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει. (Να φτάσει 82-85 βαθμούς Κελσίου ή αν τραβήξετε μία γραμμή με το δάχτυλο σας πάνω στην κουτάλα η γραμμή να μένει χωρισμένη.)

  6. 6

    Μεταφέρετε σε καθαρό και στεγνό μπολ, περνώντας ξανά από καθαρό σουρωτήρι, ρίξτε τη βανίλια και ανακατέψτε με καθαρό κουτάλι.

  7. 7

    Ρίξτε μέσα σε ένα φλυτζανάκι του καφέ μικρή ποσότητα από τη σως συν όλη τη σκόνη τσαγιού,ανακατεύοντας να διαλυθεί εντελώς. Αφήστε για 15' να αρωματιστεί και στη συνέχεια ενσωματώστε με την υπόλοιπη σως! (Εάν έχει μικρούς σβόλους περάστε το από σουρωτήρι την ώρα που το ρίχνετε.)

  8. 8

    Αφήστε να κρυώσει καλά,σκεπάστε και φυλάξτε στο ψυγείο.

  9. 9

    Για τα κουλουράκια τύχης προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς κελσιου στις αντιστάσεις.Βάζετε όλα τα στερεά σε ένα μπολ,προσθέτετε το ασπράδι, ανακατεύετε με ένα σύρμα και τέλος το βούτυρο, ανακατεύοντας να γίνει ένας απαλος, παχυρρευστος χυλός.

  10. 10

    Παιρνετε 1 κ.γ. από το μιγμα και το απλώνετε σε μορφη μικρου δισκου διαμετρου 3-4 εκ και ψηνετε για 5'. Παραλληλα ετοιμαστε τα εργαλεια που θα χρειαστειτε για να τα διπλωσετε (Μια σπατουλα για να τα ξεκολλατε, μια κουπα για να τα μορφοποιησετε και μια φορμα για καπκεηκς εαν εχετε για να τα συγκρατησετε απο το να ανοιξουν χωρις να καιγεστε). Βγάζετε από τον φούρνο και με γρηγορες κινησεις ξεκολλάτε ενα δισκο με τη σπατουλα, βαζετε το χαρτακι στο κεντρο, διπλωνετε στη μέση και πιεζετε την μεσα πλευρά,προς τα κατω στο χειλος της κουπας κρατωντας την εξωτερικη πλευρα του μπισκοτου για να μην ανοιξει. Αμέσως τα τοποθετειτε στις θηκες για τα καπκεηκς και αφηνετε να κρυωσουν. (καλο θα ειναι να ψηνετε 2-2 μονο σε καθε ψησιμο μεχρι να μαθετε να τα τυλιγετε γρηγορα! Αν ψηνετε πολλα μαζι, θα κρυωσουν και θα σκληρυνουν πριν προλαβετε να τα διπλωσετε ολα)

  11. 11

    Στη συνέχεια ετοιμάστε το παντεσπάνι! Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις και κοσκινίζετε μαζί 2 φορές το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το κακάο και αφήνετε στην άκρη.

  12. 12

    Σε ένα καθαρό από λίπη μπολ χτυπάτε τα ασπράδια με μίξερ μέχρι να μοιάζουν με αφρό και στη συνέχεια ρίχνετε βροχιδόν τη ζάχαρη χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μία σταθερή μαρέγκα.

  13. 13

    Όταν η μαρέγκα είναι έτοιμη, χαμηλώνετε ταχύτητα και προσθέτετε τους κρόκους 1-1 συνεχίζοντας το χτύπημα.

  14. 14

    Μόλις ενσωματωθούν, "διπλώνετε" μέσα στο μπολ προσεκτικά από μέσα προς τα έξω με μία τρυπητή κουτάλα το μιξ των στερεών.

  15. 15

    Σε ρηχό παραλληλόγραμμο ταψί (διαμέτρου 33Χ23εκ.) βάζετε λαδόκολλα ή σιλπάτ, ρίχνετε το μίγμα, απλώνετε με σπάτουλα τόσο ώστε να έχει πάχος 1εκ και ψήνετε για 5'-6'. Είναι έτοιμο όταν περάσετε το δάχτυλο σας πάνω του και αφήνει αποτύπωμα. Το αναποδογυρίζετε σε λαδόκολλα πασπαλισμενη με άχνη και ξεκολλάτε το χαρτί που ψήθηκε. Αφήστε να κρυώσει 5' και στη συνέχεια τυλίξτε το μαζί με το χαρτί από την μικρή πλευρά.

  16. 16

    Για το ρύζι βάζετε το νερό σε κατσαρολάκι να βράσει, ρίχνετε το ρύζι, όταν είναι μισοψημένο ρίχνετε την άχνη και όταν πιεί σχεδόν όλο το νερό ρίχνετε το γάλα και τη βανίλια (δοκιμάστε και αν θέλει κι άλλο νερό προσθέστε λίγο ακόμα πριν ρίξετε το γάλα, όπως επίσης και με την άχνη κανονίζετε ανάλογα τις γεύσεις σας!)

  17. 17

    Όταν γίνει λίγο πιο στεγνο από πιλάφι κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε τη σοκολάτα και την εσανς φράουλας και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Απλώνετε σε ένα πιάτο να κρυώσει.

  18. 18

    Στη συνέχεια καραμελωνετε τα φουντούκια βάζοντας τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα ανακινώντας ανά διαστήματα για να μην σας καεί. Ρίχνετε μέσα τα φουντούκια και ανακατεύετε να πανε παντού. Μεταφέρετε το μείγμα σε λαδόκολλα, αφήνετε να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια σπάτε σε μικρότερα κομμάτια με έναν πλάστη.

  19. 19

    Ξετυλίγετε το ρολάκι προσεκτικά, κόβετε λίγο από τις άκρες για να είναι "καθαρες",απλώνετε το ρύζι κατά μήκος της μιας από τις μικροτερες πλευρές (η στρώση να είναι τουλάχιστον 2εκ ψηλη και 3εκ σε πλατος),τοποθετειτε τα κυβάκια φράουλας επάνω στο ρύζι και τυλιγετε προσεκτικα το ρολακι, μέχρι να κλειστεί η άκρη. Κοβετε το περισσευμα, τυλιγετε με τη λαδόκολλα σιφχτα και βάζετε στο ψυγείο.

  20. 20

    Ετοιμάζετε την "σόγια σως" (που είναι και το υλικό επικάλυψης του ρολού). Σε ένα μπρίκι βράζετε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνετε στην κουβερτούρα που την έχετε σε ένα μπολάκι. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να ενσωματωθούν τα υλικά. Φυλαζετε λίγη για να τη χρησιμοποιησετε σαν σως και την υπόλοιπη την ρίχνετε σε ένα σκεύος που θα μπορείτε να βουτηξετε μέσα το ρολακι.

  21. 21

    Ρίχνετε σε ένα άλλο παρομοιο σκεύος τα καραμελωμένα φουντούκια.

  22. 22

    Βγάζετε το ρολό από το ψυγείο, το ρολαρετε στη σοκολάτα και κατευθειαν μέσα στα φουντούκια. Πιεζετε με τα χέρια να κολλήσουν,τυλιγετε στο χαρτί πάλι, βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει κοβετε σε μπουκιές της αρεσκείας σας και σερβίρετε.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

katerina_22
katerina_22 @missmagod
στις
Ελλάδα